Смекни!
smekni.com

Новітні технології по відновленню нафтових свердловин і підвищення видобутку нафти (стр. 2 из 2)

Другий режим роботи депрессионной імпульсної установки зв'язаний з переміщенням плунжера (14) на відстань (б) при установці фіксатора (17). При цьому переміщення втулки (15) обмежується відстанню (а), наприклад застосуванням стопорного кільця, отже оскільки а>б забезпечується постійний відкритий зв'язок свердловини з камерою (13) і ємністю (24).

Завдяки наявності рідини в порах свердловини, створювані імпульсно-депресійне навантаження поширюються в присвердловинній зоні шару. У результаті виникають механічні порушення в пористому середовищі, відбувається розущільнення кольматиуючого матеріалу і глинистих включень, від стінок порових каналів відокремлюються забруднюючі частки, внесені в пори на стадії буравлення свердловини (частки бурового розчину), так і на стадії експлуатації свердловини (при глушінні свердловини й інших операцій).

Під час роботи стежать за наявністю зважених часток у, що витягається зі свердловини рідкому середовищу. По закінченні обробки піднімають мультиплікатор тиску приблизно на два метри вище верхніх отворів перфорації, потім свердловину глушать, демонтують лінію нагнітання, монтують фонтанну арматуру. Зворотним промиванням піднімають вставку, що блокує, (11), фонтанну арматуру демонтують і встановлюють пакер (приводять його в робоче положення), а в струминному апараті встановлюють депресивну вставку (12), ізолюючи друг від друга канали підведення (5 і 6).

Далі шляхом прокачування активного рідкого середовища через струминний апарат у при свердловинній зоні створюють депресію, викликаючи приплив пасивного рідкого середовища із шару і вимиваючи в такий спосіб із присвердловинної зони зважені частки, причому відкачку пасивного середовища роблять через систему зворотних периферійних клапанів (10), установлених на колоні насосно-компресорних труб (1) нижче пакера (7).

мал. 1 імпульсно-струминний комплекс у період гідроімпульсної обробки свердловини за допомогою мультиплікатора

мал. 2 період "пролонгованого" хвильового впливу на шар з поверхні

мал. 3 період депресійної "розрядки" свердловини

мал. 4 період відкачки середовища зі свердловини