Смекни!
smekni.com

Дикорослі лікарські рослини (стр. 18 из 18)

Ядерних та радіаційних аварій на АЕС у 1994 році не було. У цілому рівень безпеки експлуатації АЕС України в 1994 році визнано задовільним.

Всього на АЕС України у 1994 р. відмічено 143 порушення, врахованих у відповідності з "Положенням про порядок розслідування і обліку порушень в роботі АЕС", що на 19% менше ніж у 1993 році.

Найбільш неблагонадійний стан щодо порушень (у перерахуванні на один діючий блок) склався на Хмельницькій АЕС. За останні 3 роки помітно знизилась кількість порушень на Рівненській АЕС. Стабільним є стан безпеки на Чорнобильській АЕС.

Серед першочергових заходів, що потрібно здійснити в галузі ядерної і радіаційної безпеки, доцільно відзначити удосконалення нормативної бази, а саме:

·розробку та прийняття Закону України "Про радiацiйний захист населення"; пiдзаконних актiв до Закону України "Про використання ядерної енергiї та радiацiйну безпеку";

·доопрацювання проектiв законiв та iнших нормативних актiв, якi розробляються безпосередньо Мiнекобезпеки України (Закон "Про зони надзвичайних екологiчних ситуацiй", "Правила вiдшкодування шкоди, заподiяної порушеннями законодавства по охоронi навколишнього природного середовища" та iнш.);

·розробку екологiчних нормативiв на викиди i скиди в частинi викидiв i скидiв радiоактивних речовин;

·розробку економiчних нормативiв природокористування в частинi розробки плати за викиди i скиди радiоактивних речовин;

·розробку екологiчних критерiїв вибору майданчикiв розташування об'єктiв ядерної енергетики та з використанням радiацiйно-небезпечних технологiй.

Екологiчнiй стан територiй i об'єктiв, що знаходяться у вiданнi вiйськово-промислового комплексу, та рiвень природоохоронних заходiв здебiльшого характеризуються як незадовiльнi. Одним з реальних шляхів могло б бути введення в гарнізонах природоохоронного режиму, близького до режиму заповідної зони. При жорсткій централізації управління та військовій дисципліні дотримання такого режиму цілком під силу майже кожному окремому гарнізону.