Смекни!
smekni.com

Товарознавство електротоварів (стр. 2 из 2)

Пилососи призначені для механізованого прибирання приміщень від пилу і дрібного сміття, чищення одягу, м'яких меблів, а також розбризкування рідини, розпилення порошків. Робота базується на використанні енергії потоку повітря, що рухається і захоплює пил а потім переносить до фільтра. Пилосос може мати один або декілька фільтрів.

В основі класифікації лежить ряд ознак.

· За призначенням бувають універсальними і спеціальними.

· За характером експлуатації розрізняють звичайні, ручні, підвісні і комбіновані.

· У залежності від місця розташування повітровсмоктуючого агрегату і характеру руху повітряного потоку усередині корпуса пилососи поділяються на прямоточні і вихрові.

· За формою – у виді циліндра, кулі, пуфа, котушки, ранця.

· У залежності від ступеня комфортності: пилососи звичайної і підвищеної комфортності;

· За кількістю ступіней очищення повітря від пилу пилососи можуть бути з однієї, двома і більше ступінями очищення;

· У залежності від способу переміщення роблять пилососи на коліщатах, роликах і без спеціальних пристосувань.

Технічні параметри пилососів оцінюються за наступними показниками: робоча напруга пилососа; потужність вхідного і вихідного повітряного потоку і його швидкість; місткість відсіку для пилу; маса і форма пилососа.

Натирачі підлоги використовуються для натирання підлог з метою додання їм блиску, а також для нанесення на нього рідкої мастики, мийки і шліфування.

У залежності від кількості виконуваної функцій роблять одноопераційні і багатоопераційні натирачі підлоги.

За кількістю щіток: одно-, двох і трьохщіточні.

Машини і прилади для підтримки мікроклімату в приміщенні.

Кондиціонери, вентилятори, електрорадіатори, теплонакопичувачі, іонізатори повітря, витяжки, зволожувачі повітря, електрокаміни.

У залежності від функціонального призначення електроприлади для підтримки мікроклімату поділяються на наступні групи: прилади для обігріву приміщень; вентилятори; прилади для витяжки повітря; прилади, що перетворюють і якісно змінюють повітря.

Прилади для обігріву приміщень: електрокаміни, електричні радіатори, електроконвектори, теплонакоплювачі й інфрачервоні обігрівачі.

Існують електрорадіатори плоского типу і секційного типу. Сучасні моделі – переважно секційного типу й оснащуються додатковими пристроями (індикатор включення, таймер, вентилятор і термостат).

Вентилятори класифікуються:

За місцем встановлення – настільні, настільно-настінні, настінні, автомобільні, універсальні, віконні й інші.

По кількості швидкостей – одношвидкісні і багатошвидкісні.

За зміною напрямку потоку повітря – без зміни напрямку потоку повітря, з неавтоматичною зміною напрямку потоку повітря у вертикальній і горизонтальній площині, з автоматичною зміною потоку повітря в одній із площин, із круговою зміною потоку повітря.

Кондиціонери здійснюють не тільки охолодження, нагрівання й осушення повітря, але й очищення його від пилу.

За місцем установки кондиціонери поділяють на віконні, підвіконні і внутрістінні.

Іонізатори повітря насичують його електронними молекулами кисню в повітрі житлових приміщень, що сприятливо впливають на самопочуття людини.