Смекни!
smekni.com

Політико-геграфічний аналіз США (стр. 2 из 3)

Судова влада і її органи

В США функціонують 2 судові системи: федеральна система і судова система штатів. Обидві вони очолювані верховними судами відповідно федерації і кожного штату.

Судова система США утворена трьома ланками: Верховний суд США, апеляційні суди (їх 12), окружні суди (94). Воєнні суди утворюють особливу ланку судової системи.

Головну роль в судовій системі США відіграє Верховний суд США. Він включає 9 членів (включно з головою), які призначаються президентом США за згодою сенату. Верховний суд здійснює конституційний контроль і є останньою інстанцією з таких питань.

Судові системи штатів дуже різноманітні. Є загальні суди, мирові судді, поліцейські суди із кримінальних справ, багато різних спеціальних судів – у справах неповнолітніх, із трудових спорів, морські суди і т. ін.

Суди штатів формуються по різному: судді обираються населенням, призначаються мерами міст, муніципальними владами, головами вищих судів.

Загалом можна зробити висновок, що система організації влади в США вдало врівноважує гілки влади з тим, щобжодна із них не була такою, щобвивищитися над іншою. Це і є втіленням в життя принципу балансу влад. Президент не може розпустити конгрес, але і конгрес не може змістити президента і його міністрів (крім випадків імпічменту). Воту недовіри міністрам не передбачений, але вже саме їх призначення вимагає згоди сенату. Верховний суд здійснює конституційний контроль і має право визнати закони конгресу не дійсними.

Перші особи держави

Виборча система США була коротко описана вище, тому немає потреби повертатися до неї у цьому розділі. Варто лише зазначити, що на виборах 2000 року ситуація ускладнилася через неможливість швидкого чіткого визначення переможця.

Офіційно ніби переміг Джордж Буш молодший, але і Ел Гор скористався наявністю підстав і подав позов до Верховного Суду США. Проте поки рішення ще не винесене, тому візьму на себе сміливість поінформувати Вас докладніше про кандидата від республіканців Джорджа Буша.

Буш-молодший – 46-й губернатор штату Техас. Він народився у 1946 році в Техасі, отримав освіту бакалавра в Єльському університеті. Служив пілотом у Національній Повітряній Гвардії Техасу. Почав свою кар’єру в паливно-енергетичному бізнесі в Мідленді у 1975 році і працював в енергетиці до 1986. Працював для презедентської кампанії свого батька у 1988 році. 8 листопада 1994 року був обраний губернатором штату Техас 53.5 відсотками голосів. Буш став першим в історії губернатором штату Техас, переобраним на наступний чотирирічний термін у 1998 році.

Має репутацію консерватора, який проводить політику, засновану на принципах персональної відповідальності і строгого контролю на місцях. 14 березня 2000 року він здобув достатньо голосів, щоб стати кандидатом у президенти від Республіканської партії США.

Протагом трьох термінів на посту губернатора Дж. Буш працював у тісному співробітництві із місцевими лідерами, провів реформу для покращення ситуації у публічних школах, провів жорстку реформу кримінального законодавства, а також провів два великих зниження податків.

Своїм першочерговим завданням він називає підвищення рівня освіти, зниження податків, підвищення фінансування армії, підвищення рівня соціального захисту і охорони здоров’я.

V. Зовнішня політика держави

Після закінчення холодної війни, США намагаються досягнути стабільного становища у світі, пропагують вільний ринок і демократію. Основними важелями для ведення такої політики є Міжнародний Валютний Фонд, Світовий Банк , Діяльність в ООН та НАТО. Особливо це стосується країн колишнього соціалістичного табору. В Африці США надають сильну підтримку демократичному уряду Південної Африки і намагаються підтримати демократичні прагнення на решті цього континенту.

В своїй економічній політтиці США пропагують поширення вільного ринку, що є основною передумовою економічного зростання. Будучи членом регіональних американських міжнародних організацій США активно проводять таку політику в американському регіоні. США по закінченні холодної війни почали підтримувати розвиток Світової Огранізації Торгівлі для усунення бар’єрів, які заважають запровадженню відкритого ринку у всій Європі. Через діяльність Міжнародного Валютного Фонду і Світового Банку США намагаються підтримати країни, що розвиваються, спонукати їх до побудови ринкової економіки.

Деякі країни, такі як Ірак, Сербія, Куба, Північна Корея і в меншій мірі Росія і Китай знаходяться в більш чи менш явній опозиції до США та їх зовнішньої політики. Інші, наприклад Франція, вважають, що не змогли б досягнути свого становища у міжнародних відносинах без партнерства із США. Потрібно зазначити, що США здатні провадити свою зовнішню політику не лише мирними методами: прикладом може стати сумновідома криза у Косово чи Іракська кампанія.

Важливе місце у зовнішній політиці США посідають також зусилля по поширенню НАТО на схід. Це питання відчутно відбивається зокрема на російсько-американських відносинах.

Також важливим аспектом діяльності США на світовій арені є боротьба із міжнародними терористичними організаціями. В жовтні 1999 року держсекретар Мадлен Олбрайт видала вказівки відповідним інстанціям країни, в яких міститься перелік 28 міжнародних терористичних угруповань, а також і заходів, яких потрібно вжити для максимального ускладнення їх діяльності. Цей список поновлюється щороку.

Великою проблемою в США є нелегальна міграція. Для контролю за нею існує Еміграційна Служба, яка є першою інстанцією і має найвищі повноваження щодо контролю за мігрантами.

Дуже велика увага в США надається боротьбі із міжнародним наркобізнесом. Створено багато організацій по боротьбі із наркотиками. Конгрес США започаткував програму “Світ без наркотиків” у 1997 році. Щороку на цю програму виділяється 1 000 000 доларів США. Багато робиться в США і профілактичних заходів для молоді: створюються клуби “вільні від наркотиків”, проводяться різноманітні роз’яснювальні заходи в школах та коледжах, публікуються статті в періодиці. Працює більше 50 федеральних агенцій і Головний Офіс Національного Відділу по боротьбі із наркотиками. Існує багато реабілітаційних програм для бажаючих позбавитися наркотичної залежності.

Загалом, можна сказати, що вирішення більшості міжнародних ускладнень і питань значною мірою залежить від ставлення США до даної проблеми. США є супердержавою і може якоюсь мірою диктувати свою волю на світовій арені використовуючи фінансові чи в гіршому разі силові важелі.

VI. Наявність української діаспори та її діяльність

Український Конґресовий Комітет Америки – це центральний представницький орган українців в Америці. Його діяльність зосереджена на просвітництві, шкільництві, репрезентації українців у Вашінґтоні та допомозі Україні у всіх ділянках життя. УККА налічує 76 відділів у США і функціюнує через свої ради, комісії та бюро в Ню Йорку і Вашінґтоні. До видань УККА входить Український Квартальник, який видається з 1944 року. Цей журнал є єдиним англомовним журналом, який висвітлює внутрішні справи та міжнародні відносини України та країн Східної Европи.

Комітет активно підтримує українців у США: провів серію конференцій для своїх відділів, на яких серед найважливіших питань, винесених на обговорення, було залучення нових імігрантів до громадського життя української громади, утримування суботніх шкіл, діяльність молодіжних організацій та функціонування сучасних засобів масової інформації, у тому числі, інтернету та локальних радіо-програм.

Впродовж 1999 та напочатку 2000 років Крайова Канцелярія Комітету подала кілька пропозицій на одержання ґрантів до різних фундацій для підтримки наступних проектів:

“Створення Президента” - 10 серпня УККА одержав ґрант у розмірі $180,000 від Американського Аґенства Міжнародного Розвитку (USAID) для проведення інформативної програми з громадськістю напередодні виборів президента України 31 жовтня. Таким чином, було проведено неурядову всесторонньо-інформативну програму під назвою "Створення Президента", спрямовану на глибше розуміння ролі президента держави та обдуманий вибір під час голосування.

“Програма 4-ї Хвилі” - було розроблено спеціальну програму для допомоги новоприбулим імігрантам з України: курси вивчення англійської мови, користування комп"ютером та різноманітні освітні програми.

Як і в минулі роки, УККА брав активну участь на виборах в Україні 31 жовтня, організувавши делегацію міжнародних спостерігачів, до якої входили 29 осіб. Делегація УККА була третьою делегацією, зареєстрованою Центральною Виборчою Комісією України, та четвертою за кількістю її членів.

Комерційні Законопроекти. 12 листопада 1999 року Дорадча Рада Проекту Комерційного Права в Україні, яка займається збіркою усіх комерційних законів України для їх подальшого вивчення та вдосконалення, провела першу зустріч у Вашінгтоні, у центральному бюрі Американської Асоціації Адвокатів. Діяльність Ради, ініційована Американською Асоціацією Адвокатів (їїСхідно-Центральною Европейською Ліґою), фінансується Аґенством США з Міжнародного Розвитку. Під час зустрічі було узгоджено основні напрямки роботи дорадчої Ради, обрано її Голову в особі п. Джеймса Гантворк та обговорено конкретні плани для ефективного втілення проекту Комерційного Права в життя.

VII. Стосунки із Україною

Протягом останніх семи років Американо-українські стосунки значно розширилися. Сьогодні США і Україна – стратегічні партнери. Це партнерство віддзеркалює певну схожість національних інтересів наших країн і готовність рахуватися з турботами одне одного у ключових питаннях. Однією сферою є регіональна роль, яку може грати Україна.