Смекни!
smekni.com

Загальна характеристика України (стр. 2 из 3)

Паливна промисловість. Загалом, видобуток палива в Україні зростав до 1997 року. Однак останніми роками його абсолютні обсяги стали знижуватись. Це пояснюється, головним чином, погіршенням гірничо-геологічних умов видобутку вугілля у Донбасі, нестабільністю роботи галузей паливної промисловості, несприятливою соціально-економічною ситуацією, важким фінансовим становищем країни в цілому.

Вугільна промисловість за обсягом видобутку палива в натуральному вираженні посідає перше місце серед інших галузей. Тут зосереджена більшість працівників і основних фондів паливної промисловості. Основним районом видобутку кам’яного вугілля є Донецький басейн. Вугілля тут видобувається шахтним способом, приблизно половина шахт – із коксівним вугіллям. Видобуток вугілля (разом з бурим) у 2001 році становив 83,9 млн т.

Нафтова промисловість України характеризується низькими показниками, хоча потенційні можливості видобутку нафти можуть бути вищими. При потребі 40-45 млн т нафти на рік у країні в 2001 році добуто 3,7 млн т. У зв’язку з певним вичерпанням нафтових родовищ у старопромислових західних районах поряд з пошуками і видобутком нафти у східних районах ширше розгортається геологічна розвідка шельфової зони Чорного й Азовського морів. Тут на одній з ділянок відкрито 12 промислових родовищ нафти і газу із загальними запасами 219 млн т нафтового еквівалента.

Газова промисловість – наймолодша галузь паливної промисловості, що сформувалась у повоєнні роки. Приблизно 4/5 природного газу використовується для потреб промисловості. Використання газу в комунальному господарстві має сезонний характер, тому актуальним завданням є будівництво газосховищ. Найбільше з газових родовищ – Шебелинське, яке містить 80% усіх запасів газу в Україні. Геологорозвідники виявляють нові родовища, в тому числі в Луганській області та у підводних надрах Чорного моря.

Сучасний гірничо-металургійний комплекс України - це більше 400 підприємств і організацій. Усі вони сконцентровані здебільшого у Донбасі та Придніпров’ї. За виробництвом продукції чорної металургії Україна посідає п'яте місце у світі після Японії, США, Китаю і Росії, при цьому випереджаючи такі високорозвинені країни, як Німеччина, Італія, Франція. Металургійний комплекс України займає видне місце серед країн СНД. Галузь має великий експортний потенціал, на сьогодні експортується 87% виробленої продукції. Підприємства галузі поставляють на світовий ринок залізну руду, феросплави, чавун, прокатні заготовки, ряд видів прокату (труби, лист, арматуру, осі, рейки, сорт і ін.).

Машинобудування та металообробка

Автомобілебудівна галузь налічує 70 підприємств та організацій, в яких середньорічна кількість працюючих 47 тис. осіб, а також 9 проектних, науково-дослідних інститутів та конструкторських бюро. Вона спеціалізується на виробництві легкових і вантажних автомобілів, автобусів і тролейбусів, автонавантажувачів і електронавантажувачів, мото- і велотехніки, запасних частин та комплектуючих вузлів до автомобільної техніки. Автомобілебудівні підприємства розміщені майже в усіх регіонах України.

Сьогодні суднобудівна галузь України являє собою науково-виробничий комплекс, до якого входять 59 підприємств, у тому числі 11 суднобудівних заводів, 13 підприємств суднового машинобудування і приладобудування та 21 науково-дослідний інститут і конструкторські бюро. Суднове машинобудування в Україні представляють сім спеціалізованих підприємств, серед яких слід відзначити підприємства світового рівня: науково-виробниче підприємство “Машпроект”, котре виконує розроблення і дослідне виробництво газотурбінних установок, виробниче об’єднання “Зоря” – виробник серійних моделей газотурбінних установок. Потенціал морського приладобудування створюють двадцять спеціалізованих підприємств.

Сьогодні до космічної галузі України входить понад 30 промислових підприємств, конструкторських бюро та науково-дослідних інститутів. Галузь стала однією з ключових у національній економіці. Вона забезпечує розроблення й виробництво продукції космічного призначення та цивільної продукції з використанням космічних технологій. Вітчизняні технології, аналогів яким немає у світі, дозволяють космічним підприємствам створювати конкурентоспроможну продукцію.

Авіабудування. Україна має необхідний науково-технічний потенціал для створення і виробництва конкурентоспроможної авіаційної техніки та входить до сімки світових провідних країн-виробників. Авіабудівна галузь має всі головні інфраструктури для забезпечення повного циклу створення літаючих апаратів - від проектних розробок авіаційних двигунів до серійного виробництва літаків.

Верстатобудівна галузь. Галузь спеціалізується на виробництві металорізальних, шліфувальних та деревообробних верстатів, ковальсько-пресового устаткування, ріжучого інструменту, обладнання для переробки пластмас, ливарних установок.

Енергетичне машинобудування – перспективна галузь, яка має змогу задовольнити потреби вітчизняної енергетики, а також збільшити поставки енергетичного обладнання на експорт завдяки його великому експортному потенціалу та високому техніко-економічному рівню.

Приладобудівна промисловість України являє собою важливу підгалузь машинобудування. Підгалузь - експортоспроможна. За виробництвом таких видів продукції як потужні трансформатори‚ промислові електровози‚ волоконно-оптичні‚ судові та автомобільні кабелі‚ залізничні й авіаційні ваги‚ системи керування газоперекачувальними комплексами‚ електронні мікроскопи і мас-спектрометри‚ аналізатори газів Україна перебуває у монопольному становищі серед країн СНД.

У структурі промислового виробництва України питома вага хімічної промисловості становить 7%, при цьому 70% продукції поставляється на експорт. Хімічний комплекс в цілому нараховує понад 250 промислових підприємств та об'єднань, з яких майже 100 - справжні велетні індустрії. Підприємства хімічної промисловості розташовані, головним чином, у Східній Україні, зокрема в Донбасі. Підприємства хімічного комплексу України виробляють сотні найменувань продукції, яка використовується в усіх сферах суспільного життя: мінеральні добрива, синтетичні смоли і пластмаси, хімічні волокна і нитки, кінофотоматеріали, шини і гумотехнічні вироби, лакофарбові матеріали.

Легка промисловість України являє собою багатогалузевий комплекс з високим рівнем внутрішньої кооперації. Охоплює 25 підгалузей та секторів, більше 4,4 тис. виробничих підприємств, середньорічна кількість персоналу в галузі становить 225 тисяч осіб. Найвища концентрація об'єктів галузі - у Києві, Львівській, Харківській, Донецькій, Дніпропетровській областях. Основні підгалузі: текстильна, шкіряна, швейна, трикотажна, взуттєва, текстильно-галантерейна, фурнітурна, шкіргалантерейна, хутрова, виробництво іграшок та інші.

Індустрія харчових продуктів налічує понад 7,3 тисячі підприємств різної форми власності. У загальній структурі харчової промисловості особливе місце посідає виробництво соняшникової олії та цукру. Переробка насіння соняшника в Україні забезпечує виробництво харчової олії на душу населення в обсязі, що у півтора разу перевищує фактичне споживання. Це дозволяє активно експортувати готовий продукт. В Україні працюють понад 190 цукрових заводів, у 2001 році було вироблено майже 2 млн т цукру. Найбільше розвинена цукрова промисловість у Вінницькій, Черкаській, Хмельницькій, Київській і Тернопільській областях. Основними принципами розвитку харчової промисловості визначено такі: ринкова орієнтація, техніко-технологічне оновлення матеріально-технічної бази, підвищення ефективності виробництва.

Підприємства лісової і деревопереробної промисловості розташовані на території всіх областей України, в містах Києві та Севастополі. Промисловий потенціал галузі дозволяє повністю задовольняти потреби внутрішнього ринку в продукції лісопиляння, плитних матеріалах, меблях та інших видах продукції з деревини, а також створює можливості експорту. Основні споживачі: країни СНД, держави Балтії, Німеччина, Бельгія, Польща, Великобританія, Італія, Швейцарія, Чехія, Угорщина, Іспанія, США та інші країни.

Будівельний комплекс України характеризується постійним розвитком. Його складовими є організації та підприємства з виробництва будівельних матеріалів. Будівельні організації країни здійснюють весь комплекс робіт від проектування об’єктів до введення їх в експлуатацію. В галузі виробництва будівельних матеріалів підприємства розподіляються в шести основних підгалузях промисловості: скляній, керамічній і неметалорудній, стінових і в’яжучих матеріалів, полімерних, покрівельних, теплоізоляційних, сантехнічних, нерудних матеріалів.

У сільському господарстві кожний четвертий працює у виробничій сфері, тут виробляється майже третя частина національного доходу. Більше половини вартості виготовленої продукції сільське господарство реалізує у вигляді сировини, майже п’ята частина спрямовується безпосередньо у фонд споживання, тобто використовується як продовольство.

Рослинництво. Україна володіє запасами продуктивних угідь (41,8 млн га), які приблизно в чотири рази перевищують її теперішні внутрішні потреби.

Характерною особливістю структури сільськогосподарських угідь є висока питома вага ріллі (майже 80%). Агрокліматичні ресурси дають змогу вирощувати на території України всі культури помірного поясу. Зернові культури займають останніми роками більше 50% посівних площ. Основними хлібними зерновими культурами є озимі пшениця й жито, круп’яними – просо, гречка і рис, зернофуражними – ячмінь, кукурудза й овес, зернобобовими – горох. Основними технічними культурами в Україні є цукрові буряки, соняшник, льон-довгунець. Частка технічних культур становить 14% посівних площ.