Смекни!
smekni.com

Розвиток мислення учнів у процесі оволодіння навичками культури писемного мовлення (стр. 2 из 2)

Не слід учителеві шукати якісь особливі прийоми, методи, щоб роз­вивати в учнів мислення і культуру мовлення. Найпростіші вправи мож­на давати так, щоб вони спонукали до осмисленості виконуваної робо­ти. Наприклад, після засвоєння учнями відокремлених уточнюючих чле­нів речення у восьмому класі, пропоную самостійно скласти чотири ре­чення, де б запропоновані словосполучення були уточнюючими члена­ми. Речення мають бути про працю людини, про наш рідний край. На дошці записуємо словосполучення:

Лівий берег річки Прут.

Трудові руки робітника й хлібороба

Красується колосом нива.

Таке завдання потребує від учня зосередженості і вдумливості: у простоті завдання — деталь складності, яка і є рушійною силою мис­лення. Подані словосполучення слід використати не в будь-якому речен­ні, а в реченні про свій рідний край і працю його людей. За такої орга­нізації навіть найслабший у навчанні учень буде працювати.

Виконана робота — наслідок напруженого мислення і творчих зусиль учня. Здається, звичайна вправа, але вона спонукає мислити на по­дану тему, самостійно аналізувати, оцінювати певні явища з власної життєвої позиції. Звичайно, робота такого плану забирає чимало на­вчального часу, проте доцільність її очевидна.