Смекни!
smekni.com

Психологічні типи особистості (стр. 4 из 4)

Почуттєвий тип відповідно більше розповсюджений у жінок. Твердження і розвиток міжособистісних взаємодій і відносин партнерства є тут головною метою. Чутливість і чуйність до нестатків інших є показовою рисою, основною якістю даного типу. Найбільше задоволення тут зустрічає переживання емоційного контакту з іншими людьми. У своєму крайньому прояві цей функціональний тип може викликати ворожість своїм надмірним інтересом, нездоровою цікавістю з приводу особистих справ інших. Про таких людей часто говорять: “Вічно він сунеться не у свої справи.”

Оскільки в даному випадку мислення виявляється функцією підлеглої, те і здатність до абстрактного безособового судження в таких людей піддається відомому сумніву. Мислення як таке приймається лише в тім ступені (чи до тієї пори), у який (чи поки) воно обслуговує інтереси почуттєвих взаємин. Носами взаємини, як правило, дуже хитливі, суперечливі, оцінки постійно коливаються, займають крайні позиції. Мислення ж служить стабілізуючим фактором.

Сенсорний (чуттєвий) - тип характеризується пристосованістю до звичайної реальності, до “тут і зараз”. Він охоче задовольняється життям у її найпростіших немудрих проявах, нехитрих формах, без яких-небудь тонкостей, складного чи міркування мрячної уяви. Тип, що розглядається, виглядає стійким і земним, реальним і сьогоденням у змісті готовності “жити” у дану хвилину, але одночасно він виглядає досить дурним. Глибинний зір і уява, здатне приглушати цей заземлений стан, - продукти інтуїції, що виступає в нашому випадку як функція підлегла. Тип, що розглядається, фактично придушує всі інтуїтивні прояви як нереалістичні фантазії й у такий спосіб рятується від обтяжних дріжджів внутрішньої незграбності, інертності.

Інтуїтивний тип мотивується головним чином постійним потоком нових ведень і передчуттів, що виникають від його внутрішнього активного сприйняття. Усе нове і можливе, незрозуміле й інше, відмінне є принадою для даного типу. Інтуїція є деяке свідчення про минуле і майбутнє речей. дана функція дозволяє бачити круглі кути: живучи в чотирьох стінах і виконуючи рутинну роботу, до інтуїції прибігають рідко, але вона дуже потрібна, скажемо, при полюванні в тайзі на ведмедя. Інтуїтивний тип частіше вхоплює слабкі зв'язки між речами, що для інших здаються незв'язаними і далекими. Його розум працює стрибкоподібно і швидко, важко простежити його дію. Якщо попросити його діяти більш повільно, він може дратуватися і порахувати своїх співрозмовників тугодумами і тупицями. Відчуття як психічна властивість у нього підлегло і подавленно. У реальному житті найчастіше така людина залишається незрозумілим навколишніми, і його прозріння, якщо в результаті вони виявляються конструктивними, повинні терпляче розроблятися іншими людьми.

Звичайний розвиток допоміжної функції зм'якшує і модифікує гостроту прояву описаних вище характеристик. Але і це ще не всі, оскільки відповідно до встановленого типу кожна з функцій може бути орієнтована або інтровертно, або екстравертно. У результаті ми маємо вісьмох можливих типів. В ідеалі індивід повинний повноцінно володіти всіма чотирма функціями (у розширеному виді вісьма) для того, щоб давати відповідна адекватна відповідь на будь-які життєві запити. На жаль у дійсності що недосяжно, хоча і залишається бажаною метою, ідеалом, визначаючи в такий спосіб одну з головних задач аналітичної психотерапії: привести до свідомості дане положення речей і допомогти в розвитку підлеглих, гноблених, нерозвинених функцій для того щоб досягти психічної цілісності.

Застосовно військового Середовища знання про психологічні типи особистості виразно має своє місце і право на існування. І на мою думку, я не даремно звернув вашу увагу на дану класифікацію типів. К.Г.Юнг із найбільш можливою чіткістю вказав нам який з типів більше обтяжує до того чи іншого роду діяльності. На мій погляд офіцер повинний неодмінно керуватися даною інформацією у визначених випадках. При розподілі спеціальностей, а так само в такий відповідальний момент, як призначення сержантського складу. Адже призначивши молодшого командира з необхідними для цього психологічними якостями офіцер заздалегідь полегшує собі роботу з формування належного військового колективу.

ВИСНОВОК

На підставі викладеного матеріалу можна зробити наступні висновки:

Структура особистості, по Фрейдові, має три складові: “Воно“, “Я“ , “Поверх-Я“. “Воно“ - це власне несвідоме, що включає глибинні потяга, мотиви і потреби. “Я“ - свідомість, а “Поверх-Я“ представлене як на свідомому, так і на підсвідомому рівнях. “Воно“ діє відповідно до так називаного принципу задоволення. “Я“ орієнтується на принцип реальності, а “Поверх-Я“ керується ідеальними представленнями - прийнятими в суспільстві нормами моралі і цінностями.

“Воно“ є продуктом успадкованого людиною від тварин біологічного досвіду. “Я“ - це, як правило, самосвідомість людини, сприйняття й оцінка їм самим власної особистості і поводження. “Поверх-Я“ - це підсумок впливу суспільства на свідомість і підсвідомість людини, прийняття їм норм і цінностей суспільної моралі. Основні джерела формування “Поверх-Я“ особистості - це батьки, учителі, вихователі, інші люди з який дана людина вступила в тривале спілкування й особисті контакти протягом життя.

В основі всіх побудов аналітичної психології лежить твердження, що цілісна психіка не може бути показана за допомогою одного лише елемента, оскільки в психіці, крім раціонального свідомого початку присутні ще й ірраціональний несвідомий аспект. Підтвердженням тому є численні процеси і переживання в психологічному досвіді інших людей, не відповідному нашому інтелектуальному чеканню. Як правило, наша раціональна свідомість негайно ж спростовує ці процеси і переживання.

Відповідно кінцевою метою психологічної концепції Юнга виявляється збагнення життя в її зовнішньому і внутрішньому прояві в психіці людини як особливої цілісної реальності.

Лейтмотивом аналітико-психологічного підходу можна вважати постулат про те, що психічний розлад характеризується роз'єднаністю особистості, тоді як психологічне здоров'я є прояв особистісної єдності.

Головна мета, що переслідував Е.Берн, полягає в тім, щоб вивчити людини, аналізувати характер свого спілкування, навчити використовувати слова, думки, інтонації, вираження стосовно до цілям комунікації, допомогти людині в його умінні аналізувати свої слова і вчинки, постійно осмислюючи їхню щиру суть і їхнє сприйняття співрозмовником.

ТА, засновником якого був Е.Берн, являє собою систему групової психотерапії, де взаємодія індивідів аналізується з погляду трьох основних станів “Я“.

Е.Берн думав, що кожна людина має свій життєвий сценарій, модель якого намічається в ранні дитячі роки. У відповідності зі своїм життєвим сценарієм люди грають у різні ігри, якими заповнена в основному вся життя людства.

Достоїнство концепції Е.Берна полягає також і в тім, що вона ставить своєю метою формування щирої, чесної, доброзичливої особистості.

По Берну, структура особистості також трехкомпонентна як і у Фрейда. Терміном “Я“ (“Его”) він позначає особистість. Кожне “Я“ може виявлятися в кожен момент часу в одному з трьох станів, що Е.Берн назвала: “Дитина”, “Дорослий”, “Батько”. “Дитина” - це джерело спонтанних, архаїчних, неконтрольованих імпульсів. “Батько” - педант, “голова”, що знає, як треба поводитися і схильний до повчань. “Дорослий” - свого роду рахункова машина, що зважує баланс “хочу” і “треба”. У кожній людині ці “троє” живуть одночасно, хоча і виявляються в кожен момент поодинці.

Зв'язок із фрейдівською тріадою (“Я”, “Воно” і “Поверх-Я”) незаперечна. Головне розходження полягає в тім, що “Дитина” у людській душі не зводився в Берна до несвідомих потягів. Це не споконвічна, біологічна по своїй природі сила (як “Воно“ у Фрейда). Дитина є результат безлічі взаємодій, починаючи з раннього віку, тому він сам вже у визначеному змісті є соціальним продуктом.

Змінювалася в Е.Берна (па порівнянню з фрейдівською) і трактування інших компонентів структури “Я“. Однак наступність зберігалася, тому ідеї Е.Берна можна безпомилково віднести до психоаналітичного, фрейдівської традиції в психології.