Смекни!
smekni.com

Основні етапи особистої гігієни (стр. 2 из 2)

Спочатку миють голову, потім тулуб, руки і нарешті ноги. Особливо ретельно треба мити стопи між пальцеві складки, волосисті ділянки. Тривалість ванни 20-25 хв. Під час приймання хворого ванни потрібно слідкувати за станом хворого. Якщо хворому стало погано йому допомагають вийти із ванни, укладають на кушетку з піднятим ніжним кінцем, накривають простирадлом підносять до носа хворому тампон із нашатирним спиртом, протирають віски і груди, до голови прикладають рушник, змочений холодною водою, викликають лікаря.

Хворого краще мити під душем, який легше переноситься, при цьому хворі стоять або сидять на табуретці. Якщо ванна та душ протипоказані хворого обтирають теплою водою з милом. Рушник або губку змочують і швидко обтирають тіло починаючи з обличчя, шиї і закінчують кінцівками.

Після санобробки хворий одягає чисту лікарняну білизну і тапочки. Приміщення приймального відділення прибирають не рідше двох разів на день вологим методом і застосуванням дезрозчинів (1% розчин хлораміну, 0,5% розчин хлорного вапна).

Спеціально виділений і про маркірований для прибирання інвентар (відро швабра, щітка, ганчірка) після використання кип’ятять пр. 15 хв., або замочують на 1 год. в розчині % хлораміну 0,5; розчині хлорного вапна. Швабру двічі протирають дезрозчином.

З приймального покою хворого переводять у стаціонарне відділення.


ЛІТЕРАТУРА:

Губенко І.Л., Шевченко О.Т.. Бразолій Л.П., Апшай В.Г. Мед сестринський догляд за пацієнтом. – К.: “Здоров’я 2-2000 р.

Г.У. Любарець, Е.С. Павленко, В.П. Кочкудалл. Алгоритми практичних навичок з догляду за хворими та медичної маніпуляційної техніки за 1997 р.