Смекни!
smekni.com

Фізична підготовка іноземних армій (стр. 3 из 4)

3. Італія

Особливою ретельністю відрізняється фізподготовка в італійській парашутній школі, де періодично в повному викладенні проводяться «маршів-виживання» 200 км за 5 днів. Нормативи бігу на 1500 м 6 мін. 30 сік., 5000 м 24 мін.

Гірські стрілки здійснюють «підйомів-виживання» по прямовисних крижаних скелях при морозі 25 градусів в маскхалатах, з бойовими автоматами.

4. Великобританія

Основні перевірочні вправи в англійській армії це крос на 2 милі, без перерви перехід на біг на 1 милю з подоланням двох перешкод висотою 6 і 9 футів (1,8 і 2,7 м). Високий рівень фізичної і психічної готовності англійських десантників відмічавсяпри аналізі результатів Фолклендський Операції.

Найбільш високі і різносторонні вимоги пред'являються особистому складу спеціальної авіаційної служби (САС), сформованої в період другої світової війни для диверсійно-розвідувальних дій проти військ фельдмаршала Роммеля в Північній Африці.

У післявоєнні роки підрозділи САС використовувалися правлячими колами Англії для боротьби проти національно-визвольних рухів в Південно-Східній Азії, на Ближньому і Середньому Сході, в Північній Ірландії.

У цей час полк САС являє собою особливу військовучастину, що знаходиться в безпосередньому розпорядженні командування збройних сил і уряду Великобританії.

Полк укомплектований високооплачуваними найманцями-професіоналами, що пройшли ретельний відбір і тривалу (не менш двох років) підготовку. Вся діяльність САС оточена глибокою таємницею. Весь особистий склад САС формально рахується в списках інших полків: шотландської і уельської гвардії, в королівській легкій піхоті і інших. Навіть членам сімей головорізів з САС не покладається знати, де і чим займаються їх родичі. Тільки випадкові репортажі в пресі зрідка підводять завісу таємничості над їх діяльністю, як, наприклад, штурм Іранського посольства в Лондоні в травні 1980 року.

Бойова і спеціальна підготовка особистого складу САС включає тактику диверсійно-розвідувальних дій, стрибки з парашутом, скелелазення, орієнтування, способи потайного і швидкого пересування по важкопрохідний місцевості, плавання з аквалангом, веслування на надувних човнах, володіння різними видами вогнепальної і холодної зброї, курс виживання в екстремальних умовах, а також вивчення іноземних мов, особливо російського і арабського. Фізична підготовка має першорядне значення в системі навчання і виховання особистого складу САС. Заняття по фізичній підготовці проводяться щодня протягом 1-4 годин.

У змісті занять головне місце займають кроси і марш-кидки вдень і вночі по важкопрохідний місцевості зі значним вантажем, причому дистанція і вага викладення постійно збільшуються таким чином, щоб кожне тренування закінчувалося на межі фізичних можливостей солдат. Відмічаються випадки загибелі людей від перевтоми.

Практикується, наприклад, такий метод: окремих солдат або невеликі групи закидають на машинах або вертольотах в незнайому місцевість і призначають час, за який необхідно добратися до пункту прибуття на видаленні 30 миль (близ. 50 км) і більш. Улюбленими місцями такого тренування служать важкопрохідний болота Південно-Західної Англії. При цьому спізнення на збірний пункт більш, ніж на 2 хвилини, спричиняє за собою покарання, аж до відрахування з полку.

Особливе значення додається курсу ближнього бою, який включаєнавчання швидкісній стрільбінавскидку, використання холодної зброї і прийоми бою без зброї. Типовими вправами цього курсу є: стрільба, метання ножа або нанесення ударів по групі манекенів, причому враховуються не тільки результати, але і час.

Велика увага приділяється психологічному відбору і підготовці. За допомогою спеціальних тестів і повсякденного спостереження виявляються особисті якості, які можуть вплинути негативний чином на професійну ефективність військовослужбовців. Всі випадки вияву нерішучості, боягузтва і подібних слабостей суворо караються. У той же час стимулюється вияв твердості, агресивності і жорстокості.

Навіть серед англійського населення головорізи з САС користуються надто негативною репутацією, їх порівнюють з гитлеровськими есесовцями, а одна місцева газета назвала їх «брудними чудовиськами, що виповзають з боліт».

Певні особливості є і в системі фізичної підготовки британських морських піхотинців. Бригада морської піхоти ВМФ Англії чисельністю 7800 чоловік призначена для участі в амфібійних операціях і для виконання поліцейських функцій на кораблях і військово-морських базах.

Програма бойової і спеціальної підготовки морських піхотинців передбачає відробляння способів десантування з кораблів, катерів і вертольотів, в тому числі безпосадочним способом, здійснення стрибків з парашутом з великих і малих висот, техніку і тактику ближнього бою, а також курс скелелазення і курс виживання в складних умовах.

Фізична підготовка морських піхотинців направлена головним чином на розвиток витривалості і вдосконалення військово-прикладних навичок: стрільби навскидку, подолання природних і штучних перешкод, прийомів рукопашного бою.

Мінімальні нормативи по фізпідготовці збройних сил Англії:

1. Тест «початкових фізічних можливостей»

Норматив 17-29(років) 30-34 (років) 35-39 (років) 40-44 (років) 45-49 (років)
Степ-тест (по табл.)

157-188

168-198

174-206

—————

—————

Підтягув. на перекл.

(разів)

6

5

4

—————

—————

Підніма-

ння тулуба (разів)

12

10

8

—————

—————

Віджиман. на брусках (разів)

6

5

4

—————

—————

Стрибки в висоту з місця

(дюйм)

15,0

12,5

10,0

—————

—————

2. Тест «базової фізичноїпридатності»

Норматив 17-29 (років) 30-34 (років) 35-39 (років) 40-44 (років) 45-49 (років)
Біг 1,5 милі (2,4 км) (хв)

11,30

12,00

12,30

15,00

20,00

Біг 3 милі (4,8 км) (хв)

———-

———-

———-

35,00

40,00

Степ-тест (по табл.)

———-

———-

———-

215

232

3. Тест для морської піхоти (1-я вікова категорія)

¨ крос 9 миль (14, 5 км) (хв.) 90

¨ марш-кидок 30 миль (ок. 4 км) (год.) 8

¨ біг 2,5 милі (близ. 4 км) з перешкодами в повному спорядженні зістрільбою на дистанції з автоматичної гвинтівки (мін) 72

¨ переправи по висячому мосту в повному спорядженні (хв.) 5,5

Результати всіх видів перевірки фіксуються в індивідуальній картці фізичної готовності. Невиконання контрольних нормативів «базової фізичної придатності» або «бойової фізичної готовності» спричиняє за собою зниження грошового змісту військовослужбовців-професіоналів.

У той же час в керівництві міститься вимога того, щоб заняття по фізичній підготовці були не тільки ефективні, але і привабливі. Англійське командування вважає, що поєднання матеріальної зацікавленості і привабливості занять стимулює найкращим образом досягнення високого рівня фізичної готовності професійної армії.

5. Франція

У Франції особистий склад спецпідрозділів, крім тестів, без перерви повинен виконувати наступну серію: 30 присідань, 15 віджимань, 40 підйомів тулуба, 4 підтягування, біг на 200 м з вантажем 35 кг менш, ніж за 24 сек., лазіння по 6-метровому канату 2 разу підряд, біг на 1500 м з вантажем 10 кг менш, ніж за 9 мін., біг на 8 км з тим же вантажем менш, ніж за 6 мін.

«Школу виживання» по програмі «командо» проходять всі офіцери. Курс «командо» являє собою комплекс прийомів і дій, що виконуються в умовах підвищеної небезпеки і ризику і пов'язанихзі значними фізичними і психічними напруженнями.

У зміст курсу «командо» входять:

¨ «смуга ризику», окремі дільниці якої долаються під дійсним вогнем;

¨ скелелазіння «основи альпіністський техніки»;

¨ переправи уплав на підручних коштах через водну перешкоду з швидкою течією;

¨ «втечаз полону» потайний вихід з лабіринту підземних споруд з подоланням складних перешкод, наприклад, дротяного загородження під струмом;

¨ дії з вибуховими речовинами і метання бойових гранат;

¨ «боротьба з танками» «обкатка» танками, метання протитанкових гранат, установка протитанкових загороджень;

¨ «рейд» потайне пересування по важкопрохідний місцевості в складі підрозділу з попутним рішенням тактичних задач;

¨ «бій в населеному пункті» перебіжки, переповзання, метання гранат, стрільбанавскидку, рукопашний бій;

¨ «виживання в складних умовах» прийоми і дії, що забезпечують збереження життя і боєздатності в різноманітних умовах місцевості, клімату і погоди.

Курс «командо» проводиться в складі штатних підрозділів (рота, батальйон) в спеціальних учбових центрах протягом 3-х тижнів. Заняття проводяться по 12-18 годин в доби. Головною метою курсу вважається психічне загартування, виховання упевненості в своїх силах і стійкості до великих фізичних навантажень.