Смекни!
smekni.com

Вступ людства в епоху ядерної біди (стр. 2 из 2)

Надзвичайні події були і на атомних електростанціях як у нас (Чорнобиль), так і на Заході, а також на об'єктах зберігання радіоактивних матеріалів. Особливу тривогу останнім часом викликає незадовільне зберігання цих матеріалів в СНД. Так, в серпні 1992 р. в Москві були затримані чотири злочинці з небезпечним радіоактивним матеріалом цезієм-137. Як повідомили експерти, його вистачило б, щоб тричі знищити нашу багатомільйонну столицю.

Інший інцидент: на Гурьєвському нафтопереробному заводі недавно викрадений 100-кілограмовий контейнер з радіоактивним неукліїдом цезію-137. Добре, що вчасно вдалося вилучити його у злочинців. У Краматорську ампула з таким матеріалом, загублена в кар'єрі, стала причиною променевої хвороби і загибелі багатьох дітей, що стикалися з нею. Є і інші випадки розкрадання радіоактивних матеріалів і загибелі людей.

Таким чином, і в постконфронтаційний період ядерна загроза не зникла, вона просто змінилася. Якщо помітно зменшилася небезпека загальної ядерної воїни, то не можна виключати окремих інцидентів з ядерною зброєю або ядерними матеріалами, які можуть поставити під загрозу знищення або зараження великої території. Можливі також диверсії не тільки з ядерним, але і термоядерною зброєю, що чревате ще

важчими наслідками. Тому у наш час розмова про повну відсутність ядерної небезпеки нереальність. Скороченням ядерної зброї поки зайняті США і Росія, інші держави удосконалюють його, треті - нарощують. Зрозуміло, чим більше за держави володітиме ядерною зброєю і технологією його виготовлення, тим більше вірогідність того, що ця "рушниця" все-таки "вистрілить".

В цілях виключення цього і зміцнення ядерної безпеки було б доцільно, щоб ядерний клуб всіх держав був відкритим і щоб кожне з них уявляло повну інформацію про наявність ядерної зброї і запаси ядерних матеріалів. Напевно, слід було б провести перевірку і інвентаризацію всіх ядерних озброєнні і радіоактивних матеріалів у обов'язковому порядку у всьому світі, щоб співтовариство держав знало, скільки ядерних боєприпасів не тільки в США і Росії, але і в Ізраїлі, Пакистані, Індії, інших країнах. Інспекції з метою перевірки наявності ядерних озброєнь у всіх держав повинні проводитися раптово, без права на відмову. Нинішня ситуація з ядерною зброєю і радіоактивними матеріалами повинна контролюватися відповідними структурами ООН. Факти розповсюдження ядерної зброї і ядерних матеріалів говорять про те, що проблемою зміцнення ядерної безпеки слід зайнятися негайно.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Желібо Є.П., Заверуха Н.М., Зацарний В.В. Безпека життєдіяльності. К.: Каравела, 2001

2. Буриченко Л.А. Охрана труда в гражданской авиации. М.: Транспорт. 1993

3. Лапін В. М. Безпека життєдіяльності людини Київ «Знання » , КОО, 2000р.