Смекни!
smekni.com

Засоби догляду за новонародженими використання одноразових підгузників при догляді за новонарод (стр. 2 из 2)

При заміні одноразових підгузників батьки мають заздалегідь підготувати: чи­стий підгузник, небагато води, вату і серветку, дитячий лосьйон або олію. Все має бути готовим до початку заміни підгузника, щоб не залишати дитину без нагляду на сповивальному столі. При заміні підгузника рекомендується:

- покласти дитину на безпечну зручну поверхню, наприклад, на сповиваль­ний стіл;

- розстібнути і розвернути використаний підгузник, припідняти дитину заніжки однією рукою, а другою звернути використаний підгузник;

- якщо дитина випорожнилась, необхідно підняти її за сіднички ще вище, а другою рукою за допомогою відносно чистої частини використаного підгуз­ника витерти кал рухом вниз, потім звернути використаний підгузник;

- обережно обтерти сіднички і проміжність дитини зверху вниз вологою ва­тою. Важливо, щоб батьки знали, що не можна проводити ватою ззаду-наперед, щоб бактерії з кишечника не потрапили на область зовнішніх статевих органів і сечових шляхів;

- в кінці серветкою обережно промокнути вологу на шкірі дитини;

- підкласти чистий розгорнутий підгузник під дитину і опустити її ніжки; » після того як підгузник одягнуто на дитину, закріпити його шляхом наклею­вання застібки на кольорову смужку спереду підгузника. Технічні можливості сучасних одноразових підгузників Pampersдозволяють відкріпляти і закріпляти застібки декілька разів для регулювання ступеню прилягання підгузника до тіла малюка;

- звернути використаний підгузник і викинути його в контейнер для сміття;

- важливо не забувати мити руки з милом після заміни підгузника.

Однак, як свідчать дослідження і спостереження, у значної частини дітей в місцях контакту тіла з підгузником спостерігається подразнення шкіри.

У зв'язку з цим компанією «Procter & Gamble» розроблений новий вид підгузників — PampersLotionCare (Pampersіз захисним лосьйоном). На внутрішню поверхню підгузників Pampersнанесена невелика кількість речовини на основі вазеліну, яка сприяє більш ефективному захисту шкіри в області стикання з підгузником. При використанні підгузника PampersLitionCare з його поверхні на шкіру дитини постійно переноситься невелика кількість лосьйону на основі вазеліну, який діє м'яко і забезпечує додатковий захист шкіри, що контактує з підгузником.

Як свідчать дослідження Українського наукового гігієнічного центру МОЗ України, підгузники (PampersLitionCare включають компоненти і мають такі самі властивості, що і попередні підгузники Pampers, за виключенням того, що на їхню внутрішню поверхню нанесено лосьйон. Основні компоненти лосьйону — ва­зелін і стеариновий спирт, також як і інші - алое (АloeVera), рідкий парафін (мінеральна олія), стабілізатор (бутіл гідроксітолуол), широко використову­ються в косметичній продукції, в тому числі засобах догляду за шкірою дитини. Ці підгузники випрів допускаються до застосування як засоби особистої гігієни для дітей.

Підгузники, що потрапляють в Україну, проходять санітарно-гігієнічну експер­тизу, тобто їх досліджують на нешкідливість для здоров'я дитини. Наявність гігієнічного висновку про безпеку речей особистої гігієни найменших громадян нашої країни є обов'язковою для реалізації та використання підгузників.

Так, одноразові підгузники зручні для дітей та для батьків. Але при їхньому ви­користанні потрібно пам'ятати про особливості дитячого організму та керуватися порадами спеціалістів. Перш за все, щоб запобігти виникненню алергічних ре­акцій, необхідно порадитися з лікарем про можливість використання підгузників при догляді за малюком.

Матеріали, з яких виготовляють підгузники, є гарними абсорбентами, вони вбирають різні компоненти, з яких складається повітря. Це можуть бути як ви­хлопні гази автомобілів, так і інші шкідливі для здоров'я, хімічні та біологічні речо­вини. Тому продаватися підгузники повинні запакованими. Тільки вдома пакет розкривається і при необхідності з нього дістають підгузники. Дитину можна зали­шати у підгузнику до того часу, поки внутрішній шар його лишається сухим. При заміні підгузника потрібно перевірити чистоту шкіри, стан її у складочках, і якщо це необхідно, очистити шкіру, провести повітряну ванну. На ніч дитину можна зали­шати в підгузнику після останнього годування і до ранку.

Готовність дитини до навчання користуванням горщиком можна визначити по таких прикметах:

- дитина залишається сухою протягом не менше двох годин або просинається сухою після денного сну;

- дитина має регулярний «графік» відправлення фізіологічних функцій (випо­рожнення);

- дитина словами, мімікою, жестами дає зрозуміти, що наступив час сечовипу­скання або дефекації;

- дитина вміє виконувати прості словесні вказівки;

- дитина зазнає дискомфорту від забруднення підгузників і виявляє бажання їх замінити.

Не треба давати дитині під час висаджування на горщик книжки з картинками тощо, бо це відвертає увагу від основного «завдання», подовжує час перебування на горщику і не сприяє розвитку навичок охайності. Підгузник, що відповідає морфофункціональним особливостям статі (для хлопчиків, для дівчаток), вазі тіла, - зручний для малюка, не обмежує рухів, сприяє гармонійному розвитку дитини.

Окрема думка: західні психіатри, фізіологи та вчені компанії “Procter & Gemble” вважають, що оптимальним віком для навчання “туалетним” звичкам є 12-18 місяців.

1983 року незалежний японський психолог Т.Mochizuki провів дослідження, щоб визначити тривалість періоду, коли дитина потребує одноразові підгузники. Одна група дітей користувалась звичайними бавовняними підгузниками, а інша – одноразовими. Крім того, подібне порівняння проводилось за участю близнюків. Період користування підгузниками виявився однаковим для обох груп і складав у середньому 27 місяців (на 6 місяців більше, ніж 20 років тому). Не було різниці і у близнюків. Тому не можна вважати, що відчуття сухості в одноразових підгузниках може подовжити період використання підгузників.

Як показав інший японський психолог Е.Takahashi, єдиний фактор, що має відношення до тривалого використання підгузників – це вік, коли починається цілеспрямоване привчання до горщика. Значний відсоток дітей, яких привчили до горщика в 12-17 місяців, більше не потребував підгузників на 30 місяців. Серед дітей, яких почали привчати проситись на горщик у віці 24 місяців, кількість тих, що не потребували підгузники до 30 місяця, була незначна.