Смекни!
smekni.com

Адаптація електроних макетів до публікації в Internet (стр. 3 из 3)

-окремі уривки чи малюнки з книжки,

-відгуки у пресі,

-за яку ціну можна придбати книжку,

-як дати рекламу на її сторінках.

Розглянемо більш детально ті з пунктів, які створюються на основі електроного макету і вимагають його адаптації.

Обкладинки й малюнки: для того, щоб представити на сторінці обкладинку чи малюнок, їх беруть з електроного документу і редагують у програмі типу Photoshop. Тобто адаптують існуючу в електроному макеті ілюстрацію до публікації в Internet. Найчастіше змінюють розміри, кількість кольрів та формат зображення. Зважаючи на те що сайт видавництва містить десятки, сотні таких зображень, потрібно максимально зменшити їхній розмір, навіть за рахунок якості.

Про автора, зміст, анотація, передмова:ці пункти являють приклад адаптації тексту. Їх відбір з текстової частини електроного макету повинен, як вже зазначалося, проводитися за двома ознаками: змістовність та лаконісність. Перелічені пункти дійсно стисло передають все, що потрібно знати про книжку. Їх об‘єм повинен бути невеликим, слід відібрати тільки найважливіше з відповідних розділів у книзі.

Окремі глави, розділи або повна версія книжки: це інформація яка найчастіше подається без особливих змін, тому дуже доцільно представити її у форматі PDF. Якщо, все ж таки прийнято рішення представити дану інформацію, як HTML-cторінку, то слід зважати на те, що сторінка може мати дещо інший вигляд ніж оригінал. Іноді доцільно поділити дуже довгі глави на невеликі підрозділи, кожен з яких буде займати 1-2 екрани, а потім організувати внутрішній зв‘язок між ними. Можуть бути випадки, коли, особливо для учбової чи довідникової літеретури, доведеться змінювати всю структуру книжки, аби зробити її дійсно інтерактивною і зручною для користувача Internet.

Висновки

Основне завдання цієї роботи полягало у розробці методології перетворення електроного макету вInternet-публікацію. У роботі розглянуто специфіку представлення інформації в Internet, багато уваги приділено проблемам адаптації тексту та графічних файлів, застосуванню гіпертекстових технологій. Описано основні принципи створення HTML-публікації, розглянуто як можливу альтернативу — формат PDF. Зазначені особливості представлення електроних матеріалів видавництв. Проведено дослідження Web-сайтів видавництв, при створенні яких доводиться адаптувати електроні макети. На основі дослідження запропоновано методику створення оптимального сайту. Здійснено спробу створити сайт видавництва "Абрис" з використанням описаної методології (див. додаток 6).

Додатки

1. O’Reilly

2. BHV

3. ITC (HotLine, Домашний ПК, Комп. Обозрение).

4. Piterpress

5. Sybex

6. Абрис

Список використаної літератури:

1. Брейн Грей “Как сделать красиво в Интернете”, Санкт-Петербург: Символ-Плюс, 1998. – 320 с.: ил.

2. Адель и Сет Гринберг “Практика работи с Photoshop 4”, К.: Диалектика, 1998. – 624 с.: ил.

3. Журнал CHIP 4’98 “Тестирование Web-редакторов”, стр. 60 – 70.

4. Рон Водески “Графика для Web. Библия дизайнера”,K.: Диалектика, 1997. – 608 с.: ил.

5. Журнал CHIP 9’97 “Графические формати”, стр. 58-61.

6. Журнал CHIP 2’98 “HTML 4.0”, стр. 72-78.


[1]Так у світі повелося, що найчастіше, коли говорять про Internet- або Web-публікацію, мають на увазі документ, написаний на мові HTML.