Смекни!
smekni.com

Організація комплексу топографо-геодезичних робіт для інвентаризації земель (стр. 6 из 6)

Таблиця заповняється у такій послідовності: в графі 1 вказується нормативний документ, з якого вибираються роботи. Перелік робіт в технологічній послідовності подається в графі 2. В графі 3 вказується одиниця вимірювання, згідно з нормативними документами. Обсяг роботи встановлюється, згідно з технічними проектами і проставляється в графі 4. Категорія складності (графа 5) для кожного з процесів встановлюється за фізико-географічними умовами району робіт і згідно опису категорій складності в нормативному документі. Для двох варіантів проектування на одному і тому ж об’єкті категорія складності відповідних робіт повинна бути прийняти однаковою.

Норма часу на виконання одиниці роботи визначаються згідно з вказаним нормативним документом і записується в графу 6. Необхідно звернути увагу, що в різних нормативних документах норма часу дається в неоднакових одиницях (наприклад, в ЕВ і ЕНВиР-И) в годинах на одиницю роботи. В графу 6 заносяться норма часу в днях на одиницю роботи. Залежність між нормою часу в днях і нормою часу в годинах встановлена з тривалості робочої зміни в 7 годин [7].

Обсяг робіт в трудових показниках (графа 7) підраховується за формулою:

В графі 8 підраховується необхідна кількість бригадирів, з врахуванням запланованого середнього процента пере використання норм виробітку, який для польових робіт можна прийняти 130%, а для камеральних – 110%. Тоді планова кількість бригадо-місяців, необхідна, для виконання робіт і визначається за формулою:


2.2. Складання кошторису на комплекс топографічних робіт.

Кошторис – це документ, в якому представлені усі необхідні витрати на виконання польових і камеральних робіт, організацію і обслуговування виробництва на даному об’єкті. Як базу для складання кошторисів на виконання топографо-геодезичних робіт використовують збірки цін на вишукувальні роботи для капітального будівництва за 1982 р. Для переходу від цін 1982 р. по даний час застосовується коефіцієнти переходу, які встановлюються відповідними міністерствами на основі чинних постанов Верховної Ради та уряду України.

Назва робіт, їх характеристики і одиниці виміру із „Збірника цін” згідно з технологічною схемою робіт. Категорії складності встановлюються відповідно до фізико-географічних характеристик об’єкту, а також умов, при яких виконуються роботи. Із збірника цін вибирають ціну, вказують номер таблиць і параграфів, згідно з яким встановлені ціни.

До цін можуть застосовуватися понижувальні або підвищувальні коефіцієнти К1, К2.... Кn. Усі коефіцієнти повинні бути обґрунтовані відповідним документом, назва якого записується поруч з коефіцієнтом.

Підвищувальними можуть бути коефіцієнти за виконання робіт в найсприятливіший період року.

Понижувальними може бути коефіцієнт при виконанні неповного обсягу робіт, передбаченого „Збірником цін”.

Обсяги робіт встановлюються згідно з відомістю обсягів польових і камеральних робіт (таблиця 16).


3. Планування та організація робіт.

3.1. Складання календарного графіка.

Календарний графік найпростіша та універсальна форма організаційної моделі виробничого процесу, прив’язана до конкретного календарного відрізку часу. Складені в період проектування календарні графіки можуть бути використані пізніше для оперативного контролю виконання запланованих робіт.

При складанні календарного графіка початок робіт заплановано з 15 квітня 2002 р., завершення польових робіт 27 вересня, тобто у межах польового сезону так, як польовий сезон у Чернівецькій області згідно з (ЕНВ).

Календарний графік на виконання польових та календарних робіт по складання плану на Мамаївському об’єкті приведений у таблиці . З даного календарного плану видно, що загальний комплекс робіт буде завершено 19 жовтня 2002 року.


3.2. Організація робіт.

3.2.1. Загальні питання організації робіт на об’єкті.

Згідно завдання роботи повинні виконуватися на Мамаївському об’єкті. Роботи будуть виконуватися державним підприємством „Карпати геодезія і топографія”. Згідно календарного графіка роботи будуть виконувати дві бригади.

Перша польова бригада розпочинає з 15 квітня до 27 квітня проводила роботи по рокогностуванню і виготовлення пунктів та реперів і побудова пірамід та закладки центрів. З 27 квітня по 5.05 проводила роботи по нівелюванню центрів, виготовлення та закладки. З 6.05 до кінця польових робіт, які закінчуються 20.06 разом з другою бригадою проводили роботу по плановій прив’язці аерофотознімків, висотна підготовка для стереотопографічного знімання та топографічне дишефрування на аерознімках.

Друга польова бригада з 15.04 до 18.04 виконувала роботи по маркуванню планових і висотних розпізнавальних точок. З 18.04 до 27.04 виконувалося горизонтальне і висотне знімання та знімання підземних комунікацій. З 27.04 до 5.05 виконувалися виміри в тріангуляції і прокладки ходів полігонометрії. А з 6.05 до кінця польових робіт, які закінчилися 20.06 разом з першою бригадою проводили роботу по плановій прив’язці аерофотознімків, висотна підготовка для стереотопографічного знімання та топографічного дишефрування на аерознімках. Бригади будуть базуватися у селі Барахоєво, до об’єкта робіт бригади виїжджають автомашини з використанням яких будуть працювати на протязі виконання польових робіт.

Зв’язок між бригадами уде здійснюватися за допомогою зв'язку, а також автомобілем і залізничним транспортом. Бригади будуть проживати у орендованих приміщеннях місцевих жителів по місцю роботи. Харчуватися будуть окремо, продукти купуються в магазині. Найм робочої сили буде проводитися по місцю проживання на основі договору. Пройдуть медичний огляд та інструктаж на основі „Правил безпечних методів робіт”, здають іспити та отримують свідоцтво. Для виконання робіт бригади будуть забезпечені спеціальним одягом та приладами наведені в таблиці 17.

Таблиця 17

Назва приладів Необхідна кількість
1 2Т2 1
2 2ТSК 2
3 Т-30 2
4 СМ-5 1
5 НЗ 1
6 Рейка нівелірна 2
7 Мірна стрічка 1

3.2.2. Розробка питань організації робіт в польових бригадах.

Опишу детально організацію робіт в польовому процесі зйомки забудованих територій. Маю зйомки забудованих територій, каталоги з координатами і висоти точок для проведення різного роду вишукувальних та проектних робіт. Горизонтальна зйомка фасадів будинків і проїздів всередині кварталів, виконується з пунктів готової зйомочної основи методами: полярним, перпендикулярів і створів. Висотна зйомка забудованої території виконується нівелюванням, горизонтальна і вертикальна зйомки виконуються одночасно. В склад бригад входять: топограф ІІ категорії, технік, замірник на топографо-геодезичних і маркшейдерських робіт ІІІ розряду та ІІ розряду.

Прилади та приладдя для виконання зйомки забудованої території: теодоліт, нівелір, мірна стрічка. Роботи по зйомці забудованої території виконується в такій технологічній послідовності:

- отримання завдання;

- рекоглостування ділянки;

- зарисовка абрису;

- обмір будівель, споруд і інших об’єктів всередині кварталу;

- горизонтальна і вертикальна зйомки забудованої території;

- зйомка рельєфу і ситуації;

- здача робіт;

- оформлення журналів;

- здача робіт;

- переходи і переїзди на ділянці робіт.

В результаті проведення робіт по зйомці забудованих територій підлягають до здачі такі матеріали:

- оригінал планшетів на жорсткій основі або на пластику;

- абрис горизонтальної і вертикальної зйомок;

- польові журнали і описи прикладання зйомочної основи;

- каталог координат і висот точок;

- опис розміщення планшетної зйомки;

- викопіювання для проведення зведень по рамках;

- коректурні листи;

- акти польової пробірки робіт;

- короткий технічний звіт (на об’єкт зйомки).


Висновок

В даній курсовій роботі „Організація комплексу топографо-геодезичної роботи для інвентаризації земель” в селі Мамаївці Чернівецької області. Виконав комплекс робіт, зокрема запроектував та обрахував тріангуляційний знак 4 класу та заклав знак. Також запроектував 3 полігонометричні ходи два 4 класу загальною кількістю 13 пунктів та довжиною 12,6 км та 1 хід 1 розряду загальною кількістю 6 пунктів та довжиною 4,475 км, які задовольняють вимоги і обрахував їх.

Запроектував та обгрунтував висотну геодезичну основу у вигляді нівелірних ходів 4 класу в кількості трьох та довжиною 17,325 км, які задовольняють вимоги.

Проводив розрахунок основних даних для аерофотознімання. Підрахував обсяг робіт та склав календарний графік робіт на польові та камеральні роботи, які проводилися з 15 квітня до завершення їх 19 жовтня. Розраховувавши загальну вартість робіт по „Кошторису на виконання топографо-геодезичних робіт”, яка становить 114735,23 гривень.


Список літератури

1. „Інструкція по топографічному зніманню у масштабах 1:2000, 1:1000, 1:500”, Київ, 1991 р.

2. «Сборник цен на изыскательные работы для капитального строительства» Москва, 1982 г.

3. «Инструкция о построении государственной геодезической сети», Недра, 1986 г.

4. «Инструкция по нивелированию 1, 2, 3 и 4 классов». Недра, 1990 г.