Смекни!
smekni.com

Розвиток, історія, сутність та зміст менеджменту, як науки (стр. 18 из 18)

Гольдштейн Г.Я. Основи менеджмета. Таганрог: ТРТУ, 1995.

4.3. Заходи по вдосконаленню організаційної структури управління ЗАТ “СІНЕТ”

На основі проведених досліджень, пропонується застосувати конкретні заходи по вдосконаленню організаційної структури управління ЗАТ “СІНЕТ”, а отже і діяльності організації в цілому.

Дослідження виявили, що в сучасному менеджменті головним в побудові структури є те, яку з трьох видів стратегій обере фірма: стратегію інновацій, стратегію на зменшення витрат або стратегію, що включає основні риси перших двох .

ЗАТ “СІНЕТ” відповідає усім умовам, сучасного розвинутого підприємства:

висока якість;

доступні ціни;

допомога їншим підприємства досягнення успіху;

високі стандарти діяльності;

приоритет користувача, надійне обслуговування, швідкість та комфорт;

орієнтація на перспективу розвитку;

розширення сфери бізнесу, зріст стандартів діяльності;

орієнтація на кінцеві результати діяльності;

прагнення до нововедення;

збереження духу новаторства, не зважаючи на лідерство в даний час.

Основу побудови та управління ЗАТ “СІНЕТ”, як сучасної організації складає принципи бізнесу, які по-перше зазночають організаційну поведінку, рішення які приймаються,оцінка результатів діяльності .

По-друге, формується уява про ринки користувачів, про конкурентів, про технології та їхні зміни, про досягнення та слабки місця компанії, про джерело доходів. Враховуючи адекватні та ефективні принципи бізнесу ЗАТ “СІНЕТ” на сьогоднішній день досягає позитивніх результатів.

Для Товариства необхідно обрати стратегію на зменшення витрат, оскільки в бізнесі необхідно діяти за принципом максимальні прибутки при мінімальних витратах особливо за сучасних економічних умов. Тому на даному етапі важливо зберігати структуру ієрархічного типу, якій притаманні високий ступінь формалізації і низький рівень всього управлінського персоналу в прийнятті рішень. Отже вдосконалення організаційної структури Товариства необхідно проводити за рахунок її спрощення. Воно здійснюється шляхом перетворення лінійних структур в більш плоскі через скорочення рівнів управління.

Як і деяка кількість компаній ЗАТ “СІНЕТ” іде шляхом зменьшення кількості адміністративно-управлінських працівників та рівнів управління.

Але це має зміст тількі в випадку зміни організаціонної структури компанії в цілому, оскількі одночасно з скороченям чисельності управлінців необхідно переглянути систему інформаційних потоків та прийняття рішень.

Слід зазначити, що проведення скорочення управлінського аппарату потребує пильної проробки ,але ця проблема не може бути вирішена чисто механічно,так би мовити без реорганізації структури компанії в цілому .

Нововведення- це основна мета в розвитку будь якого підприємтсва.

Нововведення – здійчнються під пільним контролем керівництва та в тісному зв’язку з діючой системою управління виробничої, технологічної, конструкторської та іншими підрозділами та службами.

Нові спеціалізовані функції утворюються тоді, коли нововведення мають велику стратегічну значущість але не тісно зв’язані з основним виробництвом.

Бавыкин В. «Новый менеджмент».-М.: Экономика, 1997

Зазначимо також, що важливу роль грають групи технологічних експертів, які утворюються для виконання функцій банку технічних ідей.

Для ЗАТ “СІНЕТ” потрібно рівномірно розширити ці групи.

Необхідно враховувати запити користувачів та попит ринків, концентрувати зусилля на створення досконалої роботи відділу маркетингу, яка б могла найкращим образом задовольняти потреби ринку інформаціонних технологій та послуги доступу до мережи Internet. При вдосконаленні організаційної структури управління велику роль грають аспекти – інтеграція, нововведення нови риськові ініциативи, висококваліфіціонний підбір спеціалістів.

Аналізуючи дослідження бачимо, що ЗАТ “СІНЕТ” йде шляхом нововедень та застосовує усі можливості для свого економічного зросту та зміцнення авторитету.

Висновок

Головна задача вивчення основ менеджменту, як научної дисципліни складається в одержані комплексу знань відносно вибору нових форм та методів управління при утворенні комплексу знань відносно цілістної, ефективної та гнучкої системи управління організації в умовах риночної економіки, яка тільки розвивається.

Знання теоретичних основ управління дають можливість оволодіти культурою та мистецтвом керівництва колективу, включаючи вміння ставити загальні та конкретні цілі, задачі діяльності організації; розробляти стратегію управління при умові громадських, колективних, особистих інтересів, контролювати процес її реалізації.

В процесі управління відбувається делегування прав та обв’язків для організації взаємодії різних органів управління та розподіл задач, які виконуються різними працівниками.

Керівники повинні передавати своїм працівникам свої права та обов’язки, інакше робота, яка вимагається не буде виконана.

Тому організація робіт – це функція, яку повинні здійснювати всі керівники незалежно від їх рангів. Хоча зміст цієї концепції складається в делегувані прав та обов’язків для розподілу праці по горизонталі та вертикалі, однак рішення про вибір структури організації завжди приймається керівництвом вищого рангу. Керівники нижчого та середнього рангу лише допомогають йому, надаючи необхідну інформацію.

В цілому задача менеджерів - це вірний вибір тієї структури, яка краще всього відповідає цілям та задачам організації, а також впливає на неї внутрішнім та зовнішнім фактором. «Найкраща» структу­ра - це та, котра кращим способом дозволяє організації ефективно взаємодіяти з зовнішнім оточенням, продуктивно та доцільно розподіляти і направляти зусилля своїх співробітників і, таким чином вдовольняти потреби клієнтів та досягати своїх цілей з високою ефективністю.

В ході дослідження діяльності та організаційної структури управління Закритого Акціонерного Товариства “СІНЕТ” було розглянуто три основні питання:

1) структура управління організацією;

2) взаємодія організації з зовнішнім світом;

3) вдосконалення організаційної структури ЗАТ “СІНЕТ”.

Найбільш впливовими зовнішніми факторами для організації є різні замовники, закони та впровадження державного регулювання, конкуренти та економічна ситуація, яка склалася в Україні.

В організації існує три рівні відповідальності і лінійна передача повноважень, відповідальність та обов’язки працівників відповідають одне одному, і права співпадають з функціями та обов’язками.

Оганізація займається наданням послуг до мережі Internet, це перше та найміцнійше підприємство в Чернігові. Для організації важливо швидке реагування на зміни в оточуючому середовищі , від цього, в свою чергу, залежить ефективність діяльності організації.

Вдосконалення організаційної структури управління ЗАТ “СІНЕТ” за рахунок її спрощення, збільшить ефективність її роботи на 3- 4%. Його необхідно проводити шляхом перетворення лінійних структур в більш плоскі через скорочення штату по відділам, де існують посади в яких організація не має початкової потреби на сьогодні.

Таким чином організаційна структура управління буде пристосована до змін у зовнішньому середовищі.

Тільки оволодіння новим управлінням ім'я якому "менеджмент" можна здолати соціально-економічну кризу в Україні, а країну зробити цивілізованою.

Список використаної літератури:

1. Амиров Ю.Д. Основы конструирования: творчество, стандартизация, экономика. М.: Изд-во стандартов, 1991.

2. Аппенянский А.И. «Человек и бизнес. Путь совершенства».-М.: Барс, 1995.- 157с.

3. Андрушків Б.М., Кузьмин О.Е. «Основи менеджменту».- Львів: «світ», 1995. -296 с.

4. Бавыкин В. «Новый менеджмент».-М.: Экономика, 1997.-68с.

5. Базилевич Л.А., Соколов Д.В., Франева Л.К. Модели и методы рационализации и проектирования организационных структур управления. Л.: ЛЭФИ, 1991.- 156с.

6. Бреддик У. Менеджмент в организации: Учебное пособие. - М.: «Инфра-М», 1997.- 65с.

7. Вейлл Питер. Искусство менеджмента. –М. Новости, 1993. -121с.

8. Вудкок М. , Френсис Д. Раскрепощенный менеджер. -М. «Дело»», 1991. – 97с.

9. Глухов В.В. Менеджмент.- "Политехник", 1999г.

10. Герасименко В. Ценовая политика фирмы. - 1995.-192с.

11.Гольдштейн Г.Я. Основы менеджмета. Таганрог: ТРТУ, 1995. – 24 с.

12. Коротков С. Концепция менеджмента.: Учебное пособие.

1996.304с.

13. Кнорринг В.И. Искусство управления. М.: БЕК, 1997. - 288 с.

14. Кокуева Ж.М., "Современная практика менеджмента". Менеджмент в России и за рубежом. 1999.- № 4.

15. Ладанов И. Д. Практический менеджмент. -М. 1995. -491 с.

16. Лоуэлл С. Технологически эффективное предприятие. В сб. “Как добиться успеха”. М.: Политиздат, 1991.

17. Льюис Р. Д. Деловые культури в міжнародному бізнесі: від сутички до порозуміння. Перев. з .: Справа. - 1999.
18.Непомнящий Е.Г. Экономика и управление предприятием. Таганрог: ТРТУ, 1997.

19. Новіков М.В.: Розробка бізнес –плану проекту, К.: 1995р.- 44с.

20. Наполеон Хилл .Ключ к успеху, 1998.- 128с.

21. «Практична психологія менеджменту: Як зробити кар’єру. Як будувати організацію»: науково практичний посібник.-К.: Україна, 1994.-399с.

22. Румянцева К.Р. Менеджмент в організації. - Л.: «Перспектива», 1997. - 321с.

23. Уткин Э.А. история менеджмента.-Экмос, 1997-68с.

24. Техніко-економічне обоснування дипломних проектів. Под ред. В.К.Беклешова К. Вища школа .1991.

25. Томпсон . Стратегический менеджмент.-Юнити, 2000.

26. Управление исследованиями и инновациями. М.:Наука, 1997.

27. Шегда А.В. Основы менеджмента:Учебное пособие.-К"Знання", 1998.

28. Хант Ч., Зартарьян В., Разведка на службе Вашего предприятия . Киев : Укрзакордонвизасервис, 1992.

29. Ховард К., Коротков О. Принципы менеджмента: управление в системе цивилизованного предпринимательства: Учеб. пособие. - М.: «Инфра-М».

30. Шекшня С.В. Управление персоналом современной организации.- М., 1996.-78с.

31.Эванс Дж. Р., Берман Б. Маркетинг.М.: Экономика, 1993.

32. ДК зв’язок № 16 від 17 травня 2000

33.Менеджмет в России и за рубежом , № 4 , 1999год.

34. Маркетинг в Україні , № 10 від 28.10.2000р.