Смекни!
smekni.com

Тести по психології

п/п

Запитання Варіанти відповіді
1 Психічне відображення -це: 1. Фотографія виразних рухів, виразів обличчя, в яких виявляються психічні стани людини.2. Ідеальні образи предметів і явищ об’єктивної дійсності в свідомості людини, психічні процеси, що здійснюють сигнальну функцію і активно діють на середовище.3. Збудження серцево-судинної системи під впливом різноманітних переживань.
2 Виховна мета найширше аналізується в ході таких видів навчальної діяльності на уроках образотворчого мистецтва: 1 Малювання з натури;2. Декоративне малювання;3. Тематичне малювання.
3 Свідомість - це: 1. Активна діяльність центральної нервової системи.2. Специфічно людська форма відображення і духовного освоєння дійсності, вища інтрегуюча форма психіки людини;3. Природжена здатність організму реагувати на стимул зовнішнього і внутрішнього середовища.
4 Етап уроку «Сприйняття творів мистецтва» триває: 1. 5-7 хв.2. До 10 хв.3.До 15 хв.
5 Уміння - це: 1. Ознайомлення з порядком дій у виконанні певної справи;2. Стереотипні прийоми виконання будь-якої діяльності;3. Заснована на знаннях і навичках готовність людини успішно виконувати певну свідомо намічену діяльність.
6 Урок малювання з натури вимагає: 1. Предметних наочних посібників;2. Педагогічного малюнку;3. Демонстраційних наочних посібників.
7 Декоративне малювання повинно бути тісно пов’язане з: 1.Ліпленням;2. Тематичним малюнком;3. Малюванням з натури.
8 Перший етап роботи над тематичною композицією: 1. Зображення лінії горизонту;2. Вибір сюжету;3. Оформлення зорового уявлення про сюжет теми з ескізів.
9 Позакласна робота з образотворчого мистецтва в школі проводиться в формі: 1.Заняття гуртка;2. Екскурсії;3. День знань.
10 Урок ліпки вимагає для створення виробів складної форми такі способи ліплення: 1.Конструктивний;2. Скульптурний;3. Комбінований.
11 Яка діяльність вимагає від людини більших зусиль на підтримання уваги: 1.Цікава діяльність, що скеровується від-даленою метою;2. Нецікава діяльність, що скеровується близькою метою;3. Нецікава діяльність, що скеровується віддаленою метою.
12 Технічні прийоми виконання малюнка на класній дошці вимагає: 1.Таблиці, репродукції;2. Малюнки, зразки;3. Педагогічний малюнок.
13 Що таке міркування: 1. Це складне судження, за допомогою якого доводиться та чи інша думка;2. Це ряд пов’язаних між собою суджень, спрямованих на з’ясування істинності певної думки чи встановлення нового знання;3. Це ряд пов’язаних між собою суджень, які пояснюють одне одного.
14 Назвати ведучий вид навчальної роботи з образотворчого мистецтва: 1.Малювання з натури;2. Тематичне малювання;3. Декоративне малювання.
15 Яку розумову операцію виконують учні, коли на основі спостереження певних фактів виводять та формують правило: 1.Аналіз;2.Синтез;3. Узагальнення;4. Порівняння.
16 Які види образотворчого мистецтва створюють роботи об’ємно-площинного характеру: 1. Скульптура;2. Графіка;3. Декоративне мистецтво.
17 У якому з наведених варіантів дано правильну характеристику творчої уяви: 1. Творча уява полягає в створенні образів нових, оригінальних об’єктів на основі попереднього досвіду;2. Творча уява - це створення образів об’єктів, які до цього не сприймалися;3. Творча уява - це створення образів об’єктів на основі їх словесного опису.
18 Який вид навчальної роботи є базою уроку малювання і ведучим: 1.Малювання на теми;2. Декоративне малювання;3. Малювання з натури.
19 Який існує зв’язок почуттів з діяльністю? 1. Почуття виникають у зв’язку з діяльністю, її успіхами і невдачами і не впливають на її хід;2. Почуття викликаються діяльністю, її успіхами і невдачами і впливають на її хід;3. Вплив почуттів на діяльність не має закономірного характеру.
20 Основні завдання уроку малювання з натури: 1.Формувати в учнів естетичне ставлення до предметів.2. Пізнання рослинного світу;3. Уміти аналізувати предмет і спостерігати його.
21 У яких рядках перелічено лише позитивні якості волі: 1.Цілеспрямованість і принциповість, негативізм, рішучість, витримка, напо- легливість, упертість, організованість;2. Цілеспрямованість, принциповість, організованість, витримка, наполегливість, рішучість;3. Цілеспрямованість, навіюваність, рішучість, організованість, принциповість, витримка;4. Цілеспрямованість, упертість, витримка, рішучість, навіювання, ініціативність.
22 Перший етап роботи малюнку з натури: 1.Розробка деталей малюнка;2. Форма, пропорції натури;3. Розміщення, побудова, тональність.
23 Назвіть тип темпераменту, якому властива така сукупність ознак:Людина з маловиразною мі-мікою, спокійна в своїх рухах і в реакції на різноманітні події в навколишньому світі, з стійкою увагою і повільною, плавною зміною настрою: 1. Меланхолік;2. Сангвінік;3. Холерик;4. Флегматик.
24 Назвати основний вид обліку знань, умінь і навичок: 1.Попередня перевірка і облік;2. Поточний облік за чверть;3. Підсумковий за чверть та за рік.
25 Природжені задатки: 1. Є лише передумовою, можливостями для формування здібностей в процесі виховання;2. Є основою лише для фізичного розвитку;3. Є лише передумовою для розвитку спеціальних здібностей.
26 Перший етап роботи над ескізом стінної газети: 1. Вибір сюжету;2. Оформлення зорового уявлення про сюжет теми;3. Ескіз до теми.
27 Яка з поданих нижче думок про умови психічного розвитку є правильною: 1. Умови життя не впливають на психічний розвиток дитини;2. На психічний розвиток впливають лише умови шкільного навчання;3. Умови життя дитини впливають на її розвиток безпосередньо;4. Умови життя впливають на розвиток дитини через її діяльність.
28 Перший етап роботи над ілюстрацією до твору: 1.Зображення лінії горизонту;2. Лінійна перспектива;3. Повітряна перспектива.
29 У чому виявляється осмисленість сприймання: 1. У відносній постійності образу сприйняття об’єкта;2. У відносній правильності відображення предметів;3. У розумінні суті сприйнятого об’єкта.
30 Тематичне малювання повинно бути тісно пов’язане з: 1. Ліпленням;2. Міжпредметними зв’язками;3. Декоративним малюванням.
31 На які види поділяється запам’ятання залежно від участі мислення в його роботі? 1.Образне, механічне, словесно-логічне;2. Образне, смислове, механічне;3. Рухове, мимовільне, довільне, механічне;4. Смислове, словесно-логічне, довільне.
32 Малюючи на дошці, на якій відстані повинен знаходитись вчитель образотворчого мистецтва: 1. 40-45 см;2. 30-40 см;3. 45-50 см.
33 Новоутворенням раннього віку є: 1. Маніпуляції з предметами;2. Засвоєння моральних норм і правил;3. Перетворення сприймання в самостійний пізнавальний процес;4. Акт орієнтації в предметах.
34 Педагогічний малюнок вимагає: 1. Малювання від руки;2.Малювання з допомогою лінійки;3. Малювання по пам’яті та за уявою.
35 Цілі й мотиви діяльності: 1. Завжди збігаються;2. Можуть не збігатись, а відрізняються одне від одного;3. Розрізняються між собою завжди;4. В одних умовах збігаються, а в інших відрізняються.
36 Які є різновидності малювання з натури: 1. Малювання за спостереженням, з пам’яті та за уявою;2. Тематичне малювання;3. Декоративне малювання.
37 У якому рядку подано повне і правильне визначення гри? 1. Найулюбленіша, доступна діяльність дитини;2. Відтворення людського життя дитиною;3. Творче відтворення дитиною життя дорослих в уявних обставинах;4. Відтворення дитиною життя людей в уявних обставинах.
38 Вибрати найточніше визначення педагогіки: 1. Це наука про навчання та освіту;2. Це частина науки про виховання людини;3. Це наука про навчання та виховання.
39 Яке з тверджень є правильним? 1. Навчання йде за розвитком;2. Змінюючи методи і зміст навчання, не можна істотно змінити розумовий розвиток дитини;3. Навчання істотно не впливає на розвиток психіки дитини;4. Навчання веде за собою розвиток.
40 Виберіть основні поняття (категорії) педагогічної науки: 1. Навчання, освіта, самоосвіта, виховання, формування, перевиховання, само- виховання, розвиток;2. Навчання, освіта, самовиховання, виховання, спостереження, заохочення, перевиховання, розвиток;3. Розвиток, формування, виховання, пере- виховання, самовиховання, етнопедагогіка, народна педагогіка.
41 Функції процесу навчання: 1. Виховна і освітня;2. Освітня і розвиваюча;3. Освітня, виховна і розвиваюча.
42 Виберіть правильну відповідь: Освіта -це 1. Процес і результат навчання людини;2. Процес викладання і учіння, засвоєння знань;3. Процес вивчення особливостей учнів.
43 Методи навчання за джерелом знань: 1. Дослідницький, індуктивний, проблемний;2. Бесіда, демонстрування, ілюстрування, спостереження, розповідь;3. Пояснювально-ілюстративні, репродуктивні.
44 Виховання - це: 1. Процес засвоєння умінь, навичок;2. Процес формування світогляду;3. Процес формування особистості в цілому або окремих її якостей.
45 Функції перевірки та оцінки знань, умінь і навичок: 1. Освітня, виховна і розвиваюча;2. Освітня, виховна, розвиваюча, контролююча, діагностична, стимулююча, управлінська;3. Контролююча, діагностична, керівна.
46 Вибрати методи формування суспільної свідомості: 1. Розповідь, роз’яснення, бесіда, вправляння, ігри, диспути, приклад, змагання;2. Роз’яснення, бесіда, приклад, розповідь, диспут, читання і обговорення літератури.3. Доручення, привчання, вправляння.
47 Функції виховного процесу: 1. Цілеспрямованість, безперервність, систематичність;2. Виховання, самовиховання, перевиховання;3. Довготривалість, цілісність.
48 Що є головним критерієм у визначенні стадії розвитку колективу: 1. Стосунки між вихованцями;2. Характер пред’явлення вимог;3. Час існування об’єднання;4. Наявність активу та його робота.
49 Принципи національного виховання: 1. Виховання в колективі, єдність вимог і поваги особистості школяра, комплексний підхід до виховання;2. Народність виховання, етнізація виховання, природовідповідність, гуманізація виховання;3. Науковість виховання, наочність виховання, систематичність.
50 Вкажіть методи самовиховання: 1. Переконання, самонавіювання, приклад, бесіда;2. Самооцінка, самоконтроль, самокритика, приклад, самонавіювання, вправляння;3. Самооцінка, заохочення, покарання, вибух;4. Вправляння, ігри, вимога, переключення..
51 Навчальний план: 1. Державний документ, в якому затверджені кількість і назви предметів, послідовність їх вивчення по класах, норми навчального часу в годинах на тиждень на всі навчальні предмети і на кожен предмет окремо, факультативні заняття;2. Книги для навчання, в яких викладено основи наукових знань з певного предмету відповідно до навчальної програми;3. Державний документ, в якому визначений зміст навчального предмету, система і об’єм знань, умінь і навичок для кожного року навчання, порядок і послідовність вивчення навчального предмету.
52 Світогляд - це: 1.Погляди, переконання, ідеали людини, що формуються в процесі життя;2.Система знань людини, що визначає її діяльність;3. Знання, уміння, навички, що здобуває людина в процесі життя.
53 Форми роботи школи і сім’ї: 1. Батьківські збори, щоденник, батьківський комітет, відкритий день школи, консультації;2. Лекція, бесіда, розповідь, заохочення, вимога;3. Екскурсія, роз’яснення, режим дня, пам’ятки.
54 Вибрати завдання морального виховання школярів: 1. Це виховання освіченої людини;2. Це виховання умінь і навичок виконувати норми і правила поведінки;3. Формувати уміння поводити себе в суспільстві;4. Формувати моральні почуття, свідомість, уміння та навичок поведінки.
55 Виберіть групу нетрадиційних форм навчання: 1. Урок засвоєння нових знань, контрольний урок, узагальнюючий урок, комбінований урок;2. Урок-чарівний концерт, урок взаємного навчання, урок-конверт, урок творчості;3. Самопідготовка, домашня самостійна робота, факультативна, консультація, олімпіада.
56 Виберіть визначення трудового виховання: 1. Це виховання всебічно розвиненої людини;2. Це підготовка молоді до життя і праці;3. Допомога у свідомому виборі професії;4. Ознайомлення молоді із виробництвом і його галузями.
57 Тип уроку визначається за такими ознаками: 1. За кількістю учнів;2. За освітньою метою;3. За способами пояснення нового матеріалу.
58 Естетичне виховання -це: 1. Виховання всебічно розвиненої людини;2. Формування умінь оцінювати та створювати прекрасне;3. Це навчання людини розуміти прекрасне;4. Залучення молоді до прекрасного, до багатовікової людської культури.
59 Розумове виховання -це: 1. Розвиток інтелектуальних вмінь людини;2. Систематичне навчання учнів, побудоване на принципах розвиваючого навчання;3. Процес розвитку розуму, пізнавальних інтересів і здібностей дітей, озброєння їх знаннями, вміннями та навичками, формування світогляду.
60 Художнє виховання - це: 1. Виховання засобами природи;2. Виховання засобами мистецтва;3. Виховання музикою, літературою, живописом;4. Навчанняи розуміти твори прекрасного.
61 В зміст морального виховання входить: 1. Формування патріота України, любов до матері, батька, рідної мови, поваги до національної історії, виховання любові до праці, поваги до людей іншої національності;2. Формування естетичної культури, розумових задатків, навичок навчальної діяльності, самообслуговування;3. Формування любові до спорту, навичок самостійності, любові до праці.
62 Завдання естетичного виховання: 1. Навчити любити прекрасне;2.Навчити самому творити прекрасне, його розуміти і оцінювати;3. Навчити розуміти твори мистецтва;4. Навчити створювати твори мистецтва.
63 Вибрати завдання школи по роботі з батьками: 1. Систематично зустрічатися та вести бесіди з батьками та дітьми;2. Забезпечити єдність сім’ї і школи у вихованні дітей, здійснити педагогічну освіту батьків;3. Навчити батьків виховувати дітей, використовувати методи та прийоми виховання;4. Вивчати і поширювати досвід сімейного виховання.
64 Виберіть найбільш точне визначення дидактики: 1. Наука про навчання підростаючого покоління;2. Частина педагогіки про навчання та освіту;3. Наука про виховання та навчання.
65 Принципи навчання -це: 1. Правила, якими керується вчитель у своїй діяльності;2. Вихідні положення, які визначають зміст, форми і методи роботи вчителя;3. Вихідні положення, що визначають діяльність вчителя та характер пізнавальної активності учнів.
66 Індивідуалізація навчання означає: 1. Врахування особливостей кожної дитини і пошук шляхів оптимального підходу до неї в процесі навчання;2. Орієнтація на особливості сприймання навчального матеріалу кожним учнем;3. Врахування особливостей пам’яті і уваги кожного учня, класу;4. Розвиток розумових можливостей кожного школяра.
67 Що означає грецьке слово «педагогіка»: 1. Знати дитину;2. Любити дитину;3. Вести дитину.
68 Виберіть психічні явища: 1. Відчуття, характер, воля, апетит;2. Сприймання, мислення, уява, характер, здібності;3. Радість, експеримент, травлення, дихання, сміх.
69 Суть навчання полягає в тому, що це: 1. Цілеспрямований процес взаємодії вчителя і учнів, в ході якого здійснюється навчання, виховання і розвиток людини;2. Спільна праця вчителя і учнів, яка здійснюється в формі уроку, реалізує навчальну, виховну і розвиваючу функції;3. Керівництво з боку вчителя процесом засвоєння знань, вироблення вмінь і навичок в учнів, що супроводжується їх вихованням і розвитком;4. Передача знань учням, формування в них готовності до праці.
70 Вкажіть типи поведінки тварин як способи пристосування їх до навколишнього: 1. Характер, емоції, інстинкти;2. Потреби, навички, інстинкти;3. Інстинкти, свідомість, інтелектуальна поведінка;4. Інстинкти, навички, найпростіші форми інтелектуальної поведінки.
71 Спрямованість особистості визначають: 1. Інтереси, переконання, ідеали, потреби, цілі;2. Інтереси, переконання, потреби;3. Темперамент, характер, здібності, ідеали, цілі;4. Спадковість, характер, здібності.
72 Новонароджена дитина є: 1. Особистістю;2. Особою;3. Індивідуальністю;4. Індивідом.
73 Хто з педагогів відстоював думку про єдність емоційного і естетичного виховання, про необхідність естетичного виховання в першу чергу засобами природи і мистецтва: 1. Я.А.Коменський;2. В.О.Сухомлинський;3. К.Д.Ушинський.
74 Діяльність -це: 1. Внутрішня активність людини, спрямована на задоволення потреб;2. Активність людини, спрямована на досягнення свідомо поставлених цілей;3. Сукупність зовнішніх дій людини;4. Внутрішня активність людини на досягнення поставлених цілей.
75 Що ви розумієте під методом виховання: 1. Метод виховання -це діяльність вчителя, в результаті якої учень вивчає правила поведінки;2. Під методом виховання слід розуміти діяльність вчителя і учнів з метою активізації учнів;3. Метод виховання - це спосіб впливу на свідомість і волю вихованців з метою формування в них певних норм поведінки;4. Це спосіб впливу на волю вихованців з метою формування в них дисциплінованості.
76 Як називається вид уваги, що викликається зовнішніми об’єктами без свідомого наміру бути уважним та без зусиль? 1. Довільна;2. Мимовільна;3. Післядовільна;4. Зовнішня.
77 Як називається здатність людини за один акт уваги схоплювати певну кількість об’єктів: 1. Розподіл уваги;2. Обсяг уваги;3. Переключення уваги;4.Стійкість уваги.
78 Виберіть властивості відчуттів: 1. Взаємодія, компенсація, чутливість і пороги, адаптація;2. Сенсибілізація, предметність константність;3. Вибірковість, цілісність, предметність;4. Осмисленість, компенсація, сенсибілізація, адаптація.
79 Вкажіть, в якому рядку включені науки, що входять у систему педагогічних наук: 1. Дидактика, психологія, історія, філософія, школознавство, теорія виховання;2. Загальна педагогіка, вікова педагогіка, соціальна педагогіка, методика вивчення окремих предметів, історія педагогіки;3. Педагогіка дошкільних закладів, педагогіка школи, педагогіка вищої школи, педагогіка ПТУ;4. Педагогіка виправних закладів, порівняльна педагогіка, анатомія і фізіологія дитини, методика гурткової роботи.
80 Виберіть процеси пам’яті: 1. Запам’ятання, забування, зберігання, уявлення;2. Запам’ятання, зберігання, пам’ять, відтворення;3. Зберігання, забування, запам’ятання, відтворення;4. Сприймання, осмислення, уявлення, пригадування.
81 Виберіть визначення сприймання: 1. Пізнавальний психічний процес;2. Синтез відчуттів;3. Відображення предметів і явищ в цілому, з усіма властивостями;4. Відображення об’єктів, яких ніколи не бачили.
82 Який вид мислення переважає у людини при засвоєнні теоретичних знань і при здійсненні наукових відкриттів: 1. Наочно-дійове;2. Абстрактне;3. Образне;4. Логічне.
83 Вказати засоби виховання: 1. Сім’я, школа, позашкільні заклади, середовище;2. Розповідь, бесіда, роз’яснення, диспут;3. Мистецтво, природа, праця, слово вчителя.
84 Назвіть види мовлення: 1. Усне, внутрішнє, письмове, діалогічне;2. Наочно-образне, ситуаційне, усне;3. Понятійне, узагальнююче, конкретне.
85 Які фактори впливають на зміст освіти в державі: 1. Матеріальна база школи, національні традиції, методи, прийоми та засоби навчання, рівень розвитку науки, техніки, культури;2.Вікові особливості учнів, рівень суспільно-економічного розвитку держави, рівень вихованості учнів, різноманітність типів навчально- виховних закладів, політика держави;3. Мета та завдання виховання, рівень науково-технічного прогресу, національні традиції народу, вікові та індивідуальні особливості дітей;4. Національні традиції, вікові та особистісні особливості.
86 Вибрати види уяви: 1. Довільна, мимовільна, післядовільна;2. Творча, відтворююча, довільна, мимовільна;3. Образна, репродуктивна, творча, мрія;4. Відтворююча, образна, осмислена.
87 В якому рядку перераховано основні етапи оволодіння учнями знаннями: 1. Спостереження, самостійна робота, аналіз, синтез;2. Сприймання, осмислення, узагальнення, закріплення, використання на практиці;3. Сприймання, самостійна робота, вирішення завдань, застосування на практиці, узагальнення.
88 Вольові дії - це: 1. Свідомі, імпульсивні, спрямовані на досягнення мети;2. Свідомі, пов’язані з подоланням перешкод на шляху до поставленої мети;3. Імпульсивні дії на шляху до поставленої мети;4. Свідомі, пов’язані з накресленням плану та його виконанням.
89 Що визначає шкільна програма: 1. Структуру навчального уроку;2. Кількість тижневих годин на кожний предмет;3. Мету і завдання виховання особистості;4. Зміст знань, умінь і навичок.
90 Виберіть правильні твердження: 1. Характер передається по спадковості;2. Характер формується в процесі життя;3. Деякі риси характеру не передаються від народження;4. Лише окремі риси характеру передаються по спадковості.
91 Що таке навчання: 1. Процес особистісного пізнання учнями навколишнього світу;2. Діяльність вчителя по передачі знань, умінь та навичок учням по формуванню у них якостей та властивостей;3. Пізнавальний, двосторонній, цілеспрямований, керований вчителем процес, спрямований на опанування учнями знаннями, вміннями, навичками, що є основою формування світогляду, рис характеру та форм поведінки;4. Процес взаємодії вчителів і учнів.
92 Виберіть правильну відповідь: 1. Характер і темперамент тотожні;2. Темперамент є основою формування характеру;3. Між ними немає ніякого зв’язку;4. Характер залежить від темпераменту.
93 Яке твердження є правильним: 1. Здібності існують незалежно від діяльності і поза нею;2. Здібності в діяльності виявляються і в ній розвиваються;3. Здібності розвиваються незалежно від діяльності, але в діяльності проявляються;4. Поза діяльністю здібності існувати не можуть.
94 Новоутворення підліткового віку: 1. Орієнтація на самовизначення;2. Довільність психічних процесів;3. Почуття дорослості, формування самооцінки;4. Сензитивні періоди, акселеація.
95 Провідним видом діяльності є: 1. Вид діяльності, яким найбільше займається дитина;2. Вид діяльності, який сприяє розвитку психічних процесів та властивостей;3. Вид діяльності, який обумовлює найважливіші зміни в психіці дитини;4. Вид діяльності, який приносить дітям найбільше користі та інтересу.
97 У молодших школярів мислення в основному: 1. Понятійне;2. Словесно-логічне;3. Наочно-образне;4. Внутрішнє.
97 Виберіть методи перевірки і оцінки знань, умінь і навичок учнів: 1. Тематична перевірка, спостереження, екзамени, бесіда, усне опитування, поточна перевірка;2. Заліки, контрольна робота, підсумкова перевірка, програмовий контроль;3. Усне і письмове опитування, програмовий контроль, метод спостереження, метод комбінованого опитування;4. Екзамен, залік, контрольна робота, тести.
98 Учитель користується найвищим авторитетом у школяра: 1. В підлітковому віці;2. В юнацькому віці;3. В молодшому шкільному;4. В дошкільному віці.
99 Знайдіть найбільш повний перелік вимог до сучасного уроку: 1. Дидактичні, організаційні, світоглядні, психологічні, етичні, гігієнічні;2. Санітарно-гігієнічні, естетичні, виховні;3. Організаційні, правильний відбір видів діяльності на уроці, раціональний розподіл часу на уроці;4. Наявність навчального приладдя, відповідний світловий та температурний режим, врахування психологічного клімату на уроці.
100 Педагогічні здібності вчителя: 1. Формуються в процесі педагогічної діяльності, роботи над собою;2. Даються від природи;3. Формуються в процесі навчання.