Смекни!
smekni.com

Права та обовязки вартового (стр. 2 из 2)

У всіх цих випадках чатовий робить попереджуваль­ний постріл, потім стріляє у порушника. В разі раптово­го нападу на пост чи на об'єкт, що охороняється, чато­вий застосовує зброю без попередження.

ЗМІНА ЧАТОВИХ

За командою розвідного попередньої варти: «Чатовий, здати пост!» — чатовий здає пост. При цьому чатовий і вар­товий повертають один до одного голови. Чатовий, нази­ваючи номер поста, перелічує вартовому все, що підлягає охороні, згідно з табелем постів, а також повідомляє, що було помічено поблизу поста під час несення служби.

Після здачі поста вартовий за командою свого роз­відного: «Вартовий, прийняти пост!» — зобов'язаний разом із розвідним нової варти в присутності чатового та розвідного попередньої варти обійти об'єкт, що охо­роняється, й перевірити справність огорожі, дверей (воріт), вікон і стін сховищ (складів, ларьків), кількість машин, літаків, гармат, іншої бойової техніки, а також наявність і стан засобів охорони, зв'язку, пожежога­сіння, цілість і справність замків, пломб і печаток.

Закінчивши здачу та приймання поста, чатовий і вар­товий, який заступає на пост, стають обличчям у бік, протилежний об'єктові, що охороняється, і по черзі до­повідають: «Товаришу (пане) сержант, рядовий Ковален­ко пост номер 5 здав»; «Товаришу (пане) сержант, ря­довий Гриценко пост номер 5 прийняв». За командою розвідного попередньої варти: «Рядовий Коваленко, з поста кроком руш!» — вартовий, якого змінили, зали­шає пост. З цього моменту вартовий Гриценко стає ча­товим і виконує свої обов'язки на посту.