Смекни!
smekni.com

Роль конкуренції в ринковій економіці (стр. 2 из 2)

Ринок забезпечує процеси саморегуляції економіки, яка існує в 'автоматичному' режимі, тобто незалежно від волі і свідомості людей, на основі механізму взаємодії цін попиту і пропозиції, а також конкуренції. Ціни на ринку формуються під впливом багатьох факторів. Вивченням динаміки цін у великих фірмах займаються спеціальні відділи та підрозділи, проте можна сказати, що вирішальними факторами є попит і пропозиція.

4. Конкурентоздатність та шляхи її досягнення

Конкурентоздатність багато в чому залежить від бажання і вміння працювати. В багатьох розвинених країнах бракує почуття того, що робота являє собою щось самоцінне. Якщо йдеться про оцінку конкурентоздатності, то тільки високого рівня продуктивності праці недостатньо. Конкурентоздатність формується там, де присутній дух змагання. Менталітет, наприклад, швейцарців повністю позбавлений такої якості. Вони віддають перевагу картельним угоди, а не суперечкам і зіткненням. Корпоративність з'явилася основою так званих суспільних договорів, завдяки яким в значній мірі були досягнуті успіхи в минулому. Однак в нинішній час і на перспективу складається інша обстановка. Ринкове суперництво підприємств є дуже важливим процесом.

Методи, якими в основному проводиться конкурентна боротьба:

- Встановлення більш низьких цін на продукцію, ніж ціни на продукцію конкурента;

- Виведення на ринок нового продукту і створенню нових потреб;

- Поліпшення обслуговування клієнтів, в особливості системи транспортування і доставки товару;

- Поліпшення і розширення системи збуту і розподілу;

- Підсилення і поліпшення реклами і систем просування продукту.

Для досягнення конкурентоздатності товару фірма повинна знайти відповіді на такі запитання:

1)чому конкурент змінив ціну - для завоювання ринку, використання недовантажених виробничих потужностей, компенсації витрат, що змінилися чи щоб покласти почало зміні цін в галузі в цілому;

2) чи планує конкурент змінити цін на час або назавжди;

3)що відбудеться з часткою ринку фірми і її доходами, якщо вона не прийме відповідних заходів; чи збираються приймати відповідні заходи інші фірми;

4) якими можуть бути відповіді конкурента і інших фірм на кожну з можливих відповідних реакцій.

Окрім рішення цих питань, фірма повинна провести і більш широкий аналіз. Їй слід вивчити проблеми, пов'язані з життєвим циклом свого товару, значення цього товару в рамках своєї товарної номенклатури, вивчити наміри і ресурси конкурента, запропоновану ціну і чутливість ринку з точки зору ціннісної значимості товару, динаміку витрат в залежності від обсягу виробництва і інші можливості, що відкриваються перед фірмою.

Отже, сама природа ринкової системи господарювання вимагає постійної боротьби за економічне виживання, яка і репрезентується усім знайомим терміном - конкуренція. Шляхи досягнення конкурентоздатності певного товару різноманітні і передбачити їх можна лише слідкуючи за ринком цього товару, а також за ринком супутніх товарів.