Смекни!
smekni.com

Ізраїль (стр. 2 из 2)

Основа сільського господарства Ізраїлю - сільськогосподарські кооперативи, які виробляють 3/4 всієї сільськогосподарської продукції.

Основними сільськогосподарськими культурами є зерно, овочі (помідори, кабачки, огірки, перець), фрукти (яблука, персики, вишня, банани, фініки, дині, кавуни, цитрусові, манго, авокадо, ківі), бавовна і квіти.

Розвинуте птахівництво, тваринництво, рибальство. У сільському господарстві інтенсивно застосовуються НІОКР: генна інженерія, боротьба з шкідниками, освоєння посушливих земель, виведення нових сортів.

Про досягнення Ізраїлю в галузі сільського господарства свідчать дані про реєстрацію нових сортів рослин. У 1983 р. в Ізраїлі було зареєстровано 24 заявки, у 1986 р. - 98, зараз це число наближається до 300. Сільське господарство відрізняється високим рівнем автоматизації і комп'ютеризації.

Промисловість

Добувні підприємства розташовані переважно в пустелі Негев. Там ведеться видобуток фосфатів, які йдуть на експорт.

В Ізраїлі розвинуті практично всі галузі обробної промисловості: хіміко-фармацевтична промисловість, фармацевтична, виробництво пластмаси, парфумів, електронна й електротехнічна промисловість, де виділяється виробництво медичної апаратури (діагностичне обладнання та обладнання для променевої терапії), засоби телекомунікацій, комп'ютерів, обробка алмазів (у галузі діє близько 800 підприємств), харчова промисловість, легка промисловість (виробництво будівельних матеріалів, меблів, сантехніки), текстильна промисловість, металургія (виплавка сталі, кольорових металів, алюмінію, міді), металообробка і машинобудування (виробництво компресорів, станків, сільськогосподарської техніки, екскаваторів, суднобудування), автомобілебудування (збирання моделей провідних світових виробників), військова промисловість.

Країна також є космічною державою: 19.10.1988 року Ізраїль запустив перший супутник.

Ізраїль має власну ядерну зброю.

Будівництво

70 - 75% всього будівництва становить житлове будівництво. Для розміщення переселенців-репатріантів Ізраїль будує нові квартали в містах і нові поселення на територіях, які раніше були арабськими. На цьому підгрунті виникають конфлікти між арабським і єврейським населенням Ізраїлю, як сталося, наприклад, під час будівництва єврейського кварталу в Єрусалимі.

Енергетика

За період з 1996-го р. по 1998 р. вироблено 28,035 і 35,338 млрд. кВт електроенергії. З них 99,88 і 99,9% від загальної кількості - на ТЕС, 0,12 і 0,10% - на ГЕС.

Ізраїль має у своєму розпорядженні технології атомної енергетики і використання сонячної енергії в господарських цілях.

Сфера послуг

Пріоритетне значення для економіки Ізраїлю мають туризм і банківська справа. Індустрія туризму обслуговує прочан, які прибувають відвідати біблійні місця, і туристів, які відпочивають на курортах Мертвого, Середземного та Червоного морів. Крім того, Ізраїль поступово перетворюється в один із головних фінансових центрів Близького Сходу, де перевага віддається розвитку офшорних операцій.

Банківська система

Банківська система Ізраїлю характеризується високим професіоналізмом, сучасними технологіями і широким вибором послуг. В середині 1990-х років у країні функціонувало близько 50-ти банківських установ. Домінують 5 банківських груп, з яких три найбільші контролюють майже 3/4 всіх активів комерційних банків. Основою їх діяльності є кредитування переселенців-репатріантів.

Банківська система Ізраїлю відрізняється високим рівнем міжнародних фінансових операцій, непрямим контролем трьох банків над багатьма нефінансовими активами національного господарства.

Зовнішня торгівля

Показники зовнішньої торгівлі країни у 1998 і 1999 роках становили: експорт - 22,1 і 23,5 млрд. дол. США, імпорт - 26,1 і 30,6 млрд. дол. США.

Статті експорту: дорогоцінні камені і метали, продукція хімічної промисловості, машини й устаткування, електроустаткування, текстильні товари, транспортні засоби, метали і вироби, фруктові консерви і соки, фрукти і горіхи. (Ізраїль виробляє близько 80% ювелірних діамантів у світі і близько 40% промислових алмазів, тут здійснюється шліфування 40% світових діамантів). Географія експорту: США - 32%, Великобританія, Гонконг, Бельгія, Люксембург, Японія, Нідерланди.

Статті імпорту: дорогоцінні камені і метали, машини й устаткування, хімічні товари, електроустаткування, нафта і нафтопродукти, транспортні засоби, чорні метали, текстильні товари, пластмаси і вироби, прилади та інструменти, зернові. Географія імпорту: США - 19%, Бельгія-Люксембург - 12%, Німеччина - 9%, Великобританія - 8%, Італія - 7%, Швейцарія - 7%.

За рівнем життя Ізраїль посідає 21 місце в світі.