Смекни!
smekni.com

1998-09-15 - Структура Основнi тенденцiї (стр. 2 из 2)

Візьмемо приклад Великобританії. Ще в 60-ті роки в Великобританії в певній частині середніх навчальних закладів згідно з відповідними контрактами між батьками і навчальними закладами існували можливості для застосування фізичних покарань. Але наприкінці 70-х – на початку 80-х років Великобританія почала реформи в галузі освіти і вже зараз відмовляється від таких методів.

В Польщі існує закон, за яким учень має право не відвідувати школу взагалі. Він має право вільно залишити урок. Вчитель не має права відвідувати батьків своїх учнів. Це вважається порушенням прав людини. Існують лише певні установи, які здійснюють педагогічну інтервенцію в разі потреби.

Гуманітаризація освіти – збільшення питомої ваги в структурі навчання предметів гуманітарного циклу, все більшого значення в цивілізованих суспільствах починають набувати науки, які розвивають особистість і інтелект кожної людини, а не науки, які готують до виконання конкретних обов'язків у суспільстві.

Наприклад, в університетах Франції дуже велика увага приділяється гуманітарним наукам або наукам фундаментального характеру. Навіть термін навчання інший, так в університеті він становить 5 років, і в коледжі, вищому навчальному закладі, який виконує технічну професійну підготовку – 2 роки.

Ця тенденція пов'язана з тим, що (як підрахували американські дослідники) на протязі життя людина змінює свою професію в середньому від 4 до 10 разів, тому конкретна професійна підготовка не має такого значення, як фундаментальні, теоретичні, грунтовні і особливо гуманітарні знання, які б розвивали інтелект людини і готували б його до зміни.

Тенденція комп'ютеризації освіти і поширення інтерактивних, дистанційних методів підготовки в навчальному процесі. Особливі успіхи в цьому плані має Ізраїль, в якому університети все більше і більше починають використовувати форми методи дистанційного навчання з використанням можливостей комп'ютерної техніки, космічного зв'язку, можливостей Інтернет, тобто створюються реальні можливості навчатися там, де зручніше, сидячи вдома. Зустріч з викладачами відбувається лише під час заліку, екзамену, хоча вже зараз існує можливість і це робити дистанційно.

Тенденція інформатизації. Маються на увазі не електронні аспекти, а те, що інформація перестала бути монополією викладачів. Зараз освітня діяльність більшості країн світу здійснюється в напрямку корекції або інформаційного спрямування студентів і учнів, а не нав'язування певної сукупності інформації, використання великої кількості джерел, альтернативність інформації (тобто студент має право вибору інформації).


[1] Структура освіти дається відповідно до західних освітніх стандартів. В Україні підхід до освіти дещо інший, але його ми розглянемо у Темі 3.

[2] Вовк Ю.А.: "Закликаю вас ознайомитися з системою дошкільких навчальних закладів Великобританії, особливо з такою формою навчання та виховання, як 'infant school'".