Смекни!
smekni.com

Документація й інвентаризація (стр. 4 из 7)

5. Документооборот, його організація

Документи з моменту їх складання або одержання від інших підприємств і організацій до передачі в архів на зберігання проходять певний шлях. Для забезпечення своєчасного та якісного обліку необхідно організувати таку систему складання й опрацювання документів, яка б забезпечувала прискорення документообороту.

Документооборотом називається рух документів в процесі їх оперативного використання і бухгалтерського опрацювання з моменту складання або одержання від інших підприємств і організацій до передачі на зберігання в архів після запису в облікові регістри.

Завдання правильної організації документообороту полягає у тому, щоб прискорити рух документів. На кожному робочому місці документ повинен знаходитися мінімальний строк і проходити якомога менше інстанцій. Прискорення документообороту покращує якість облікової інформації і забезпечує достовірність показників господарсько-фінансової діяльності.

Правильна організація бухгалтерського обліку вимагає складання плану документообороту, який повинен визначати порядок оформлення документів, надходження їх до бухгалтерії, опрацювання, використання для записів в облікові регістри та передачі до архіву. Для забезпечення рівномірного руху документів без затримок і накопичення на окремих місцях по кожному виду документів розробляють графік документообороту, в якому передбачається послідовність проходження документів, робота, що виконується кожною ланкою, вказуються конкретні виконавці, відповідальні за дотримання встановленого порядку і строків оформлення та опрацювання документів.

Графік документообороту оформляється у вигляді схеми або переліку робіт по складанню, перевірці і опрацюванню документів, які виконуються кожним підрозділом підприємства, а також усіма виконавцями з визначенням їх взаємозв'язку і строків виконання робіт. Кожному виконавцю видається виписка з графіка, в якій наводиться перелік документів, що відносяться до функціональних обов'язків виконавця, строки їх подання і підрозділи підприємства, в які передаються ці документи.

Документооборот і графік документообороту на кожному підприємстві розробляється головним бухгалтером і затверджується керівником. Вимоги головного бухгалтера щодо порядку складання і подання до бухгалтерії або на обчислювальну установку та опрацювання документів є обов'язковими для всіх підрозділів і служб підприємства. Чітка система документообороту прискорює оформлення і проходження документів, підвищує відповідальність працівників всіх рівнів, що мають справу з документами, за своєчасність їх складання, використання й опрацювання.

Відсутність належного порядку в оформленні й опрацюванні документів є однією з причин відставання обліку, складання звітності, неефективності використання облікової інформації для управління господарською діяльністю і контролю.

6. Організація зберігання документів

Первинні документи, що пройшли опрацювання, бухгалтерські звіти і баланси підлягають обов'язковій передачі до архіву під відповідальність головного бухгалтера або назначеної ним особи. Організація правильного зберігання документів має велике значення. Документи, як відомо, служать підставою для відображення господарських операцій у бухгалтерському обліку. З часом може виникнути необхідність перевірки правильності самого обліку, законності здійснення господарських операцій, надання необхідних документів податковим, фінансовим, ревізійним, судово-слідчим органам для обґрунтування доказів та ін. За даними документів видають відповідні довідки окремим особам.

Тому архів повинен бути організований так, щоб було забезпечено збереження документів і можливість швидкого їх знаходження.

Для цього первинні документи звітного місяця, що відносяться до відповідного облікового регістру, комплектуються в хронологічному порядку, нумеруються, переплітаються і супроводжуються відповідною довідкою для архіву.

Касові документи, авансові звіти, виписки банку з усіма доданими до них документами, інші грошові документи, а також документи по операціях з цінними паперами повинні бути підібрані в порядку зростаючих з початку року номерів і переплетеш. Окремо переплітаються бухгалтерські звіти.

На папках з документами (що називаються справами) вказується найменування підприємства або організації, порядковий номер (код) синтетичного рахунка, номери документів (з № _ до № _ включно), кількість документів та до якого звітного періоду вони належать (рік, місяць).

Документи зберігаються в закритих шафах або спеціально відведеному приміщенні за встановленим порядком. Бланки суворого обліку повинні зберігатися в сейфах або металевих шафах, що забезпечують їх збереження. Всі прийняті на зберігання справи реєструються в архівній книзі, що полегшує знаходження документа у випадку необхідності.

Архіви розрізняють поточні і постійні. Поточний архів організовується безпосередньо в бухгалтерії для зберігання документів звітного року, оскільки облікові працівники вимушені часто звертатися до нього для одержання різних довідок. Для поточного архіву відводять спеціальні шафи, ключі від яких знаходяться в особи, відповідальної за зберігання архіву. Постійний архів розміщується у спеціально обладнаному приміщенні і призначений для зберігання не тільки бухгалтерських документів і звітності, а й справ інших підрозділів і служб підприємства.

Документи з поточного архіву в постійний передаються після закінчення звітного року. Справи бухгалтерського обліку видаються з архіву тільки за дозволом головного бухгалтера. В окремих випадках за рішенням відповідних органів, прийнятим в межах їх повноважень, передбачених законодавством (судово-слідчих, ревізійних, податкових органів) і з дозволу керівника підприємства з бухгалтерського архіву можуть видаватися (вилучатися) окремі документи і навіть справи. У цьому випадку замість вилученого документа в папку вкладають його копію і реєстр вилучених документів з зазначенням підстави і дати вилучення, а в архівній книзі роблять відповідні помітки. Вилучення документів оформляється протоколом (актом), копія якого вручається під розписку посадовій особі, що відповідає за архів.

Якщо вилучаються справи з недооформленими документами (непронумерованими, непереплетеними), то за дозволом і в присутності представників органів, що проводять вилучення, посадові особи можуть дооформити ці справи (пронумерувати документи, зробити опис, прошнурувати, завірити своїм підписом і печаткою).

Органи, що вилучили документи, за письмовою заявою підприємства забезпечують можливість зробити виписку або копію відповідних документів для видачі необхідних довідок. При поверненні вилучених документів посадова особа приймає їх під розписку і разом з рішенням про повернення підшиває у ті ж справи, з яких документи були вилучені і в яких знаходиться постанова про вилучення, реєстр і копії таких документів.

У випадках пропажі або знищення документів, облікових регістрів і звітів керівник підприємства повинен письмово повідомити про це правоохоронні органи. Для встановлення переліку відсутніх документів призначеною комісією за участю представників судово-слідчих органів, охорони і пожежного нагляду встановлюються причини пропажі документів. Результати роботи комісії оформляються актом, копія якого надсилається органу, в управлінні якого знаходиться підприємство, податковому і місцевому фінансовому органу в 10-денний строк.

Терміни зберігання бухгалтерських документів, затверджені наказом Головного архівного управління при Кабінеті Міністрів України від 31.03.97 № 11-а, такі.

№ пор.

Вид документів

Термін зберігання документів

Примітка

в установах, організаціях, на підприєм-ствах, доку-менти яких надходять до держархівів

в установах, організаціях, на підприєм-ствах, доку-менти яких не надходять до держархівів

1

2

3

4

5

308 Бухгалтерські звіти й баланси організацій та пояснювальні записки до них:
а) зведені річні

Постійно

-

* За відсутності річних - постійно ** За відсутності річних - 10 років
б) річні

Постійно

10 років

в) квартальні

3 роки

3 роки**

309 Звіти з фінансування:
а) зведені річні

Постійно

-

*3а відсутності річних - постійно
б) річні Постійно 10 років ** За відсутності річних - 10 років
в) квартальні 3 роки* 3 роки** *** За відсутності річних і кварталь-них – 10 років
г) місячні

1 рік***

1 рік****

**** За відсутності річних і квартальних - 10 років
310 Передаточні, розділювальні, ліквідаційні баланси й додатки, пояснювальні записки до них

Постійно

10 років

311 Протоколи засідань комісій з розгляду й затвердження звітів і балансів:
а) річні Постійно 10 років *3а відсутності річних - постійно
б) квартальні

3 роки*

3 роки**

**3а відсутності річних -10 років
312 Аналітичні таблиці з розроблення й аналізу річних звітів і балансів Постійно 5 років
315 Первинні документи і додатки до них, що фіксують факт виконання господарських операцій і є підставою для бухгалтерських записів (касові, банківські документи, повідомлення банків і переказні вимоги, виписки банків, наряди на роботу, табелі, акти про приймання, здавання і списання майна й матеріалів, квитанції та накладні з обліку товарно-матеріальних цінностей, авансові звіти тощо) 3-роки* 3 роки* *3а умови завершення ревізій. Уразі виникнення суперечок, спорів, слідчих і судових справ зберігаються до винесення остаточного рішення
316 Особові рахунки:
а) робітників та службовців, студентів

75 років - "В"

75 років - "В"

б) одержувачів пенсій, і державної допомоги

5 років*

5 років*

* Після завер-шення виплати допомоги і пенсій; для одноразової допомоги
317 Розрахункові (розрахунково-платіжні) відомості (в тому числі на машинних носіях)

5 років*

5 років*

*3а відсутності особових рахун-ків - 75 років
318 Інвентарні картки та журнали обліку основних засобів

3 роки*

3 роки*

*Після ліквідації основних засобів
319 Доручення на одержання грошових сум і товарно-матеріальних цінностей (у тому числі анульовані доручення)

3 роки

3 роки

320 Гарантійні листи

3 роки

3 роки

321 Облікові реєстри (Головна книга, журнали-ордери, розроблювальні таблиці тощо)

3 роки*

3 роки*

*3а умови завер-шення ревізій. У разі виникнення спорів, розбіжнос-тей, слідчих і судових справ - зберігаються до винесення оста-точного рішення
322 Допоміжні й контрольні книги, журнали, картотеки, касові книги, оборотні відомості 3 роки* 1 рік* * За умови завершення ревізій. У разі виникнення спорів, розбіжностей, слідчих і судових справ – зберігаються до винесення остаточного рішення
323 Книги обліку депонованої заробітної плати, журнали реєстрації виконавчих листів

3 роки

3 роки

324 Журнали, книги реєстрації рахунків, касових ордерів, доручень, платіжних доручень тощо

3 роки

3 роки

325 Корінці, копії ордерів, рахунків, фактур, накладних, чекових книжок, асигнівок. квитанції 3 роки* 3 роки* *3а умови завершення ревізій. У разі виникнення спорів, розбіжностей, слідчих і судових справ - зберігаються до винесення остаточного рішення
327 Звіти, відомості про надходження, витрачання й залишки коштовних металів, алмазів і виробів з них

3 роки

3 роки

328 Відомості про використання кредитів:
а) річні

3 роки

3 роки

б) квартальні

1 рік

1 рік

329 Відомості про облік фондів, лімітів заробітної плати та контроль за їх розподілом, про розрахунки по перевитраті й заборгованості із заробітної плати, з коштів соціального страхування, про виплату відпускних і вихідної допомоги тощо

3 роки

330 Документи (протоколи засідань інвентаризаційних завершення комісій, інвентарні описи, акти, звіряльні відомості)

3 роки*

3 роки*

*3а умови ревізій. У разі виникнення спорів, розбіжнос-тей слідчих і судових справ - зберігаються до винесення оста-точного рішення
331 Документи (копії звітів, витяги з протоколів, висновки) про виплату допомоги, пенсій, оплату листків непрацездатності з фонду соціального страхування

Доки не мине потреба

Доки не мине потреба

332 Виконавчі листи

Доки не мине потреба

Доки не мине потреба

333 Доручення-зобов'язання за товари, одержані в кредит, листування з оформлення доручень-зобов'язань Доки не мине потреба Доки не мине потреба
334 Довідки, що подаються до навчальних відпусток бухгалтерії на оплату одержання пільг з податків та інші

Доки не мине потреба

Доки не мине потреба

335 Документи (довідки, акти, зобов'язання, листування) по дебіторській заборгованості, розтратах, нестачах, розкраданнях

Доки не мине потреба

Доки не мине потреба

336 Документи (протоколи, акти, звіти) про переоцінку основних фондів

Постійно

До нової переоцінки

337 Паспорти будівель*, споруд*, обладнання

3 роки**

3 роки**

*Паспорти будівель, споруд - пам'ятників архітектури, які перебувають під охороною держави, - постійно. **Після ліквідації основних засобів
338 Документи (плани, звіти, листування) про проведення документальних ревізій і контрольно-ревізійної роботи

3 роки

3 роки

339 Акти документальних ревізій фінансово-господарської діяльності організацій, документи (довідки, доповідні записки) до них

5 років

5 років*

*3а умови завершення ревізій. У разі виникнення спорів, розбіжностей, слідчих і судових справ - зберігаються до винесення остаточного рішення
340 Листування про фінансово-господарську діяльність (про облік фондів, накладення і стягнення штрафів, приймання, здавання, списання матеріальних цінностей тощо)

3 роки

3 роки

341 Акти перевірок каси, правильності стягнення податків тощо

3 роки

3 роки

342 Договори, угоди (господарські, операційні, закінчення трудові тощо) 3 роки* 3 роки* *Після за строків дії договорів, угод за умови завершення ревізій
343 Договори про матеріальну відповідальність 5 років* 5 років* *Після звільнення матеріально відповідальної особи
344 Зразки підписів (матеріально відповідальних осіб) Доки не мине потреба Доки не мине потреба
345 Відомості про реєстрацію державних підприємств, установ, організацій, кооперативів, малих підприємств тощо 5 років* 5 років* *Після ліквідації підприємств, установ, організацій
346 Розрахункові відомості сплати внесків до різних фондів 3 роки 3 роки

Після закінчення встановлених строків документи, що мають особливо важливе значення, передаються на зберігання місцевому архіву, а інші документи за погодженням з Головним архівним управлінням підлягають знищенню або здаються у макулатуру, про що спеціальною комісією складається акт і робляться відповідні відмітки в архівній книзі.