Смекни!
smekni.com

Закони Хамурапі (стр. 7 из 7)

(§ 230) Якщо він убив сина хазяїна, то повинні убити сина цього будівельника.

(§ 231) Якщо він убив раба хазяїна, то він, будівельник, повинний віддати хазяїну раба за раба.

(§ 232) Якщо він погубив майно, то усе, що він погубив, він повинний відшкодувати і, тому що будинок, що він побудував, він не зробив міцно і той повалився, він повинний також відбудувати будинок із власних засобів.

(§ 233) Якщо будівельник побудував людині будинок і роботу свою не зміцнив, і стіна обрушилася, то цей будівельник повинний зміцнити стіну з власних засобів.

(§ 234) Якщо човняр спорудив людині судно, але свою роботу зробив ненадійно, і це судно розсохнулося (?) у тому ж році або воно мало іншу хибу, то човняр повинний це судно розібрати, а з власних засобів зробити тривке і віддати судовласнику тривке судно.

(§ 235) Якщо човняр спорудив людині судно ємністю 60 гурів , то він повинний дати тому в подарунок 2 сикля срібла.

(§ 236) Якщо людина віддала своє судно в оренду човняру, а човняр був нерадив і потопив судно або погубила, то човняр повинний відшкодувати судно судовласнику.

(§ 237) Якщо людина найняла човняра і судно і навантажила його зерном, шерстю, олією, фініками або ж будь-яким іншим вантажем, а цей човняр був нерадив і потопив судно і погубив те, що в ньому було, то човняр повинний відшкодувати судно, що він потопив, і усе, що погубив у ньому.

(§ 238) Якщо човняр потопив судно людини, а потім підняв його, то він повинний заплатити сріблом половину його покупної ціни.

(§ 239) Якщо людина найняла човняра, то він повинний йому сплачувати 6 гурів зерна в рік.

(§ 240) Якщо судно, що йде проти плину, ударило судно, що йде за течією, і потопило його, то судовласник, чиє судно було потоплено, може клятвено показати перед богом усе, що загинуло на його судні, і судно, шедшее проти плину, що потопило судно, шедшее за течією, повинно відшкодувати йому його судно і все загибле в нього.

(§ 241) Якщо людина забрала бика в заставу, то він повинний відважити 1/3 міни серебра170.

(§ 242-43) Якщо людина найняла на один рік худобину, то найману плату за робоча тварина - 4 гура зерна, а найману плату за передня тварина - 3 гура зерна він повинний дати його хазяїну.

(§ 244) Якщо людина найняла вола або осла, і лев убив його в степу, то збиток - тільки його хазяїна.

(§ 245) Якщо людина найняла вола й убила його недбалістю або побоями, то він повинний відшкодувати вола за вола хазяїну вола.

(§ 246) Якщо людина найняла вола і зламала йому ногу або ж розсік йому шийну жилу, то він повинний відшкодувати вола за вола хазяїну вола.

(§ 247) Якщо людина найняла вола і виколола йому око, то він повинний заплатити хазяїну вола половину його покупної ціни сріблом.

(§ 248) Якщо людина найняла вола і зламала йому ріг, відрізав йому хвіст або ж ушкодив йому морду (?), то він повинний заплатити сріблом 1/5 його покупної ціни.

(§ 249) Якщо людина найняла вола, і бог його уразив, і він здох, то людина, що найняла вола, може вимовити божественну клятву і він буде вільний.

(§ 250) Якщо бик при своєму ходінні по вулиці забодал людини й вбив його, то ця справа не має підстави для позову.

(§ 251) Якщо бик людини була бодлив, і його квартал зазначив йому, що той бодлив, але він не закутав йому рогу, бика свого не поплутав, і цей бик забодал і вбив сина людини, то той повинний заплатити 1/2 міни срібла.

(§ 252) Якщо це раб людини, то той повинний заплатити 1/3 міни срібла.

(§ 253) Якщо людина найняла людини для керування своїм полемо і довірив йому худоба і зобов'язала його договором опрацьовувати поле, то якщо ця людина вкрала насіння або ж фураж, а це було схоплено в його руках, йому повинні відрубати його руку.

(§ 254) Якщо він забрав насіння (?) і истощил худоба, то він повинний відшкодувати збиток зерна, що він накоїв.

(§ 255) Якщо худоба тієї людини він віддав у наем або ж украв насіння й у поле нічого не виростив, то цю людини повинні обвинуватити, і під час збору врожаю він повинний відміряти по 60 гурів зерна за кожний бур площі поля.

(§ 256) Якщо він не може сплатити своє відшкодування, то його повинні розтерзати на цьому ж поле за допомогою худоби.

(§ 257) Якщо людина найняла орача, то він повинний йому сплачувати по 8 гурів зерна в 1 рік.

(§ 258) Якщо людина найняла погонича волів, то він повинний сплачувати йому по 6 гурів зерна в 1 рік.

(§ 259) Якщо людина вкрала плуг з оброблюваного поля, то він повинний заплатити хазяїну плуга 5 сиклей срібла.

(§ 260) Якщо він украв сошник або ж борона, то він повинний заплатити 3 сикля срібла.

(§ 261) Якщо людина найняла пастуха для пасіння значної і дрібної рогатої худоби, то він повинний сплачувати йому по 8 гурів зерна в 1 рік.

...

(§ 263) Якщо він погубив вола або ж вівцю, що були йому дані, то він повинний відшкодувати їхньому власнику вола за вола, вівцю за вівцю.

(§ 264) Якщо пастух, якому була дана значна рогата худоба і вівця для пасіння, одержали усю свою найману плату, і його серце було задоволено, зменшив кількість значної рогатої худоби, зменшив кількість овець і скоротив приплід, то він повинний давати приплід і прибуток відповідно до за договором.

(§ 265) Якщо пастух, якому були дані для пасіння значна рогата худоба і вівця, був віроломним і змінив тавро і продали худобу за срібло, то його повинні обвинуватити, і він повинний відшкодувати значну рогату худобу й овець їхньому власнику в десятикратній кількості.

(§ 266) Якщо на скотарні з'явилася епідемія або ж лев побив худобу, то пастух повинний обчиститися перед богом, а падіж на скотарні повинна прийняти на себе хазяїн скотарні.

(§ 267) Якщо пастух був нерадивий, і на скотарні з'явилися короста (?), то пастух, що завдав шкоди від корости (?) на скотарні, повинна відновити поголів'я значної рогатої худоби й овець і віддати власнику їх.

(§ 268) Якщо людина найняла вола для молотьби, то його наймана плата - 20 ка зерна.

(§ 269) Якщо він найняв для молотьби осла, то його наймана плата - 10 ка зерна.

(§ 270) Якщо він найняв ягняти для молотьби, то його наймана плата - 1 ка зерна.

(§ 271) Якщо людина найняла волів, віз і її погонича, то він повинний сплачувати по 180 ка зерна за 1 день.

(§ 272) Якщо людина найняла тільки саме віз, то він повинний сплачувати по 40 ка зерна за 1 день.

(§ 273) Якщо людина найняла найманця, то від початку року до п'ятого місяця він повинний йому сплачувати по 6 шеумів срібла за один день, а від шостого місяця до кінця року він повинний сплачувати по 5 шеумів срібла за один день. (§ 274) Якщо людина найме майстра, то наймана плата його... шеумів срібла, наймана плата цегельного майстра - 5 (?) шеумів срібла, наймана плата ткача - 5 шеумів срібла, наймана плата гравера -... шеумів срібла, наймана плата... шеумів срібла, наймана плата коваля (?) -... шеумів срібла, наймана плата теслі -... шеумів срібла, наймана плата шевця -... шеумів срібла, наймана плата кошикаря -... шеумів срібла, нахмная плата будівельника -... шеумів срібла за один день oн повинний сплачувати.

(§ 275) Якщо людина найняла вітрильне (?) судно, то його наймана плата - 3 шеума срібла за один день.

(§ 276) Якщо людина найняла веслове судно, то він повинний сплачувати в якості його найманої плати 2 1/2 шеума срібла за один день.

(§ 277) Якщо людина найняла судно ємністю 60 гурів , то він повинний сплачувати в якості його найманої плати 1/6 сикля срібла за 1 день.

(§ 278) Якщо людина купила раба або рабиню, і місяць не пройшов, а на нього обрушилася епілепсія (?), то покупець може повернути його своєму продавцю й одержати срібло, що він відважив.

(§ 279) Якщо людина купила раба або рабиню, і з приводу нього пред'явлений иск174, то тільки продавець зобов'язаний відповідати по позові.

(§ 280) Якщо людина купила в чужій країні раба або рабиню іншої людини, а коли він явився у свою країну, хазяїн раба або рабиня пізнала свого раба або свою рабиню, те, якщо це раб і рабиня - діти країни, їм повинна бути надана свобода безоплатно.

(§ 281) Якщо вони - сини іншої країни, то покупець повинний сказати перед богом кількість срібла, що він відважив, а хазяїн раба або рабинь можуть віддати тамкару срібло, що той відважив, і викупити свого раба або свою рабиню.

(§ 282) Якщо раб сказав своєму пану: «Ти - не мій пан», то він повинний обвинувати його в тому, що він - його раб, а потім його пан може відрізати йому вухо. От справедливі закони, що встановив Хаммурапи, могутній цар, тим самим давший країні щире щастя і добре керування.