Смекни!
smekni.com

Суть та основні етапи розвитку грошово - кредитних систем країн з розвиненою ринковою економікою (стр. 1 из 7)

Література:

1. Денежное обращение и кредит при капитализме /под редакцией Красавиной , М., 1989.

2. Федоренко В.Н. Денежное обращение и кредит в кап. странах, К., 1989

3. Усоскин В.М. Современный комерческий банк: управление и операции, М., 1993.

4. Жан Матук Фмнансово-кредитные сиситемы Франции и других стран.

5. Савлук Гроші та кредит, К., 1992

Тема 1. Суть та основні етапи розвитку грошово-кредитних систем країн з розвиненою ринковою економікою.

1. Грошова система

A) поняття

Б) основні елементи

В) національна валютна система

2. Кредитна система

A) поняття, види та особливості діяльності

Б) нагляд за діяльністю комерційних банків у різних країнах

В) системи страхування депозитів

Г) спеціальні кредитні установи

Д) концентрація та централізація банківського капіталу, транснаціональні банки, зміни в діяльності банків

3. Моделі взаємозв’язку банків із промисловістю

A) англійська

Б) американська

В) німецька

4. Основні етапи розвитку грошово-кредитних систем

А) загальні закономірності формування грошових та кредитних систем у період становлення капіталізму

Б) золотий стандарт та сталість грошово-кредитних систем

В) перехід від металевих до паперових грошових систем у період першої світової війни

Г) світова економічна криза 1929-1933, її особливості та наслідки для грошових та кредитних систем

Д) закономірності розвитку грошових та кредитних систем у післявоєнні роки

Є) грошова та кредитна система на сучасному етапі розвитку

5. Банківська криза: поняття, причини, форми та наслідки

1. Грошова система

Грошовий обіг - це рух грошей, який обслуговує товарний рух та нетоварні розрахунки. З’являється разом із появою грошей.

Росту грошового обігу заважало натуральне господарство. Найбільшого розвитку грошовий обіг здобув при капіталізмі, коли було сформовано національні та світові ринки. Саме в цей час, грошовий обіг складається у систему. Це було спричинено тим, що саме у переіод затвердження капіталістичного ладу виникає об’єктивна необхідність у приведенні різних елементів грошового обігу у систему, для побудови єдиної стабільної та еластичної грошової системи. Буржуазна держава була саме таким органом, який на основі законодавчих норм був у змозі забезпечити цю єдність.

ГС у різних країнах склалися по-різному. Під впливом історичних особливостей розвитку товарно-грошових відносин в країні, під впливом національних традицій.

Грошова система - форма організації грошового обігу в даній країні, що склалася історично та закріплена законом.

Вона містить ряд елементів, які визначає законодавство країни:

1. найменування грошової одиниці

2. масштаб цін. Це технічна функція грошей. При металевому грошовому обігу масштаб цін - це вагова кількість металу, що прийнята в даній країні за грошову одиницю. Внаслідок валютної реформи 1976-78 рр., офіційно було відмінено золотий вміст грошової одиниці, а масштаб цін складається стихійно та слугує для порівняння вартості товарів через їх ціни.

Масштаб был основой для формирования валютного курса (но это не сам валютный курс). Отношение золотого седержания различных валют до 1976 г. было золотым (валютным) паритетом, это была относительно постоянная величина. Валютный курс, - не постоянная величина.

В условиях золотого стадарта валютный курс не мог отклониться от валютного паритета на определенную величину. Колебания были незначительны, так как плателдьщикоми могли вбыирать платить за валюту золотом, или купить иностр. валюту. Та цена, по которой приобретают валюту, и была валютным курсом. Цена эта не могла превышать валютный паритет + расходы по пересылке золота и быть ниже чем паритет - расходы по пересылке золота.

С 1.01.78 ни одна из валют не фиксирует золотое содержание, валютный курс не привязывается к валютному паритету.

3. види грошей, що мають законну платіжну силу (кредитні, паперові гроші, розмінна монета)

4. порядок емісії та обігу грошей. Тобто це системи забезпечення випуску грошей, порядок їх вилучення

5. регламентація безготівкового обігу

В загальномук грошовому обігу 13% - чекові депозити; 3% - монети; 24% - банкноти в обігу. Безготівковий обіг більш дешевий, більш рухомий, більш прозорий.

Виділяють такі види грошей:

1. дійсні гроші (тобто повноцінні)

2. неповноцінні гроші

Дійсні гроші - це такі, номінальна вартість яких відповідає їх реальній вартості. При умовах металевого обігу ці гроші одночасно виконували роль загального еквіваленту та всі функції грошей. Найбільш поширений вид дійсних грошей - золоті монети.

Монета - це грошовий знак, що виготовлений з металу, та який має встановлені законом відмінні ознаки. Тобто форму, зовнішній вигляд, ваговий вміст.

Повноцінні гроші карбуються шляхом відкритої чеканки.

Неповноцінні гроші - це такі, номінальна вартість який на співпадає з їх реальною вартістю. Від карбування неповноцінних монет держава отримує монетний доход, у розмірі різниці між номінальною та дійсною вартістю карбованих монет. Використовується система закритої чеканки. Крім неповноцінних розмінних монет, до неповноцінних відносяться такі види як паперові, кредитні гроші та ін. Ці гроші є основним видом готівкових грошей (паперові знаки).

Паперові гроші - випускає держава, їх випуск не пов’язаний з потребами грошового обігу, ціль їх - покриття державних витрат. Діють на основі функції грошей як засобу обігу.

Кредитні гроші - з”являються на основі функції грошей як засобу платежу, їх емісія повинна бути пов’язана з потребами товарного обігу. Універсальним кредитним “орудієм” є банкнота. Класична банкнота характеризувалась подвійним забезпеченням (товарним та золотим) та можливістю перевірки цього забезпечення. Сучасна банкнота не розмінна на золото, частково випускається для кредитів товарного обігу та обороту, але основним забезпеченням банкнот є облігації держави; зараз не має механізму регулювання потреб товарного обігу та випуску банкнот.

Національна валютна система - це складова частина національної грошової системи країни. Ця форма організації економічних зв’язків країни за допомогою яких здійснюється міжнародні розрахунки, утворюються та використовуються валютні ресурси країни.

Національна валютна система залежить від розвитку зовнішньо-економічних відносин країни та юридично закріплена національним законодавством.

Складовими елементами національної валютної системи є:

1. національна валюта. Це грошова одиниця.

2. валютний паритет. Це база валютного курсу, це співвідношення між двома валютами, що встановлено в законодавчому порядку. З 1979 р. валютний паритет встановлюється на базі СДР (валюта МВФ).

3. режим курсу націон. валюти. Валютні курси - можуть бути фіксовані, або гнучкі. Фіксовані - це система, що припускає наявність зареєстрованих паритетів. Фіксовані валютні курси можуть бути або дійсно фіксовані, що базуються на золотому стандарті, вони можливі лише за умов золотого стандарту, або договірно фіксовані, що базуються на одній чи кількох валютах або на умовно встановленій офіційній цін золота. Гнучкі курси - це системи, при який у валют не має офіційних валютний паритетів. Тут виділяють дві групи валют: плаваючі валюти (самостійно змінюються на базі попиту та пропозиції на ринку) та коливні валюти (прив’язують валютні курси до валютний кошиків).

Для держав з ринковою економікою найдоцільнішим є притримування керованого плаваючого курсу відносно ВКВ. На У. нині діє режим валютного коридору, на 1998 рік валютний коридор встановлено: 1.7 - 1.9 грн. за 1 $.

4. органи валютного ринку

5. національні органи, що обслуговують та регулюють валютні відносини в країні

6. можливість та умови обміну нац. валюти на золото та іноземні валюти, тобюто конвертованість валюти.

Дії, які спрямовані на створення, регулювання або контроль за функціонуванням нац. валютної системи країни називають національною валютною політикою. Нац. вал. політика Укарїни здійснюється на державному рінві НБУ погоджено з КАбМіном.

Національна валютна політика зорієнтована на досягнення певних економічних цілей, головними серед яких є:

* врівноваження платіжного балансу;

* стимулювання експорту;

* стабілізація валютного курсу та забезпечення оптимального рівня конвертації національної грошової одниці.

* забезпечення надійних джерел надходжень валютних цінностей на валютний ринок.

Здійно діючого законодавства валютними цінностями визнаються іноземна валюта, національна валюта, ....

Інструменти національної валютної політики:

- дисконтна ставка або облікова політика (маневрування рівнем облікової ставки НБУ, це здійснюється з метою впливу на перелив капіталу)

- девізна політика. Передбачає валютні інтервенції центрального банку на ринку з метою регулювання курсу національної валюти.

- диверсифікація валютних резервів. Це створення валютних резервів шляхом включення до їх складу різних валют. Дає можливість забезпечити міжнародні розрахунки, здійснювати валютні інтервенції, та захиститися від валютних ризиків.

Конвертованість може бути повною або частковою. Повна конвертованість включає як зовнішню, так і внутрішню конвертованість. При зовнішній задовольняються потреби нерезидентів у конвертації національної валюти в іноземну. Тобто зовнішня конвертованість дає змогу швидше інтегрувати національну економіку в світову. При внутрішній конвертованості задовольняються потреби резидентів (перш за все) в іноземній валюті.

Забезпечення конвертованості нац. валюти можна поетапно. При цьому важливо створити відповідні економічні передумови. Тобто необхідно провести структурну перебудову економіки, нагромадити певні золото-валютні резерви, зблизити структуру цін на внутрішньому ринку та світовому, стабілізувати темпи розвитку економіми країни.