Смекни!
smekni.com

Перегляд справи за нововиявленими та винятковими обставинами (стр. 2 из 2)

Варіант 7

Задача

Іваненко заявив відвід судді Хвостату у зв’язку з тим, що він є сусідом позивача та представнику позивача адвокату Хилинському, який є племінником секретаря судового засідання. Суд, порадившись на місці вирішив клопотання відхилити, так як сусідські відносини самі по собі не є підставою для відводу судді, а те, що Хилинський є племінником секретаря судового засідання не може вплинути на рішення суду по справі, яка розглядається.

1.Чи може бути заявлений відвід судді, представнику позивача?

2.Чи правильно поставлена ухвала про припинення клопотання про відвід судді без задоволення?

* * *

Розділ 1 Глава 3 Цивільного процесуального кодексу присвячена складу суду та відводам. Ст.20 визначає умови, за яких суддя не може брати участі у розгляді справи. Сусід не зазначений в переліку осіб, які не можуть брати участі у розгляді справи. Однак слід звернути увагу на ст..20 п.1 „4)якщо є інші обставини, які викликають сумнів в об’єктивності та неупередженості судді”. „Інші обставини” повинні бути обґрунтованими, адже сусідство зовсім не говорить про близькість судді з позивачем. Відповідно інтерес судді у вирішенні справи не доведено. Отже при наявності більш докладних обставин можливий відвід судді. Коментар ЦПК тлумачить підстави для відводу суддів в такий спосіб: з чотирьох пунктів ст. 20 ЦПК лише п.1 і 3 визначеними. При посиланні на пункт 3 ступінь спорідненості не має значення. Що стосується підстав відводу, зазначених в п. 2 і 4, то ступінь їх впливу на неупередженість суддів, що відводяться, оцінюється за розсудом суду на підставі конкретних фактів, що повідомляються в заявах про відвід. Отже суд мав повне право прийняти рішення на місці. В даному випадку об’єктивних підстав для відводу судді Хвостату нема.

Щодо адвоката Хилинського, то згідно ЦПК він не підлягає відводу. Адвокат покликаний захищати законні інтереси позивача. Заяву про відвід можна подавати на суддю, секретаря судового засідання, експерта, спеціаліста, перекладача.(ст.22)

Відповідь:

1. Відвід судді міг би бути заявленим за наявності більш конкретних підстав для відводу. Заява про відвід представника обвинуваченого є необґрунтованою.

2. Суд прийняв ухвалу про припинення клопотання в межах своїх законних повноважень.

Список використаної літератури

1. М.Й. Стефан

Цивільний процес 2001 с.610-621

2. В.В. Комаров 1999

Цивільне процесуальне право України с. 331-337

3. Науково практичний коментар до ЦПК

Видання від 18.03.2004