Смекни!
smekni.com

Економічні інтереси регіону (стр. 2 из 4)

Виходячи з методології системного підходу ми розробили системну модель реалізації економічних інтересів регіону, яка зображена на рис. 2. Така схема пріоритетності пов’язана з тим, що для формування ефективної структури регіональної економіки, крім виділення пріоритетних галузей, потрібне створення відповідної інфраструктури. Необхідно також пам’ятати, що повноцінна реалізація структурної політики не можлива без всебічного її доповнення ефективними інструментами інших видів економічної політики, зокрема: інвестиційної, інноваційної та політики у сфері власності. А всі названі напрямки економічної політики регіону так чи інакше зачіпають її ключову складову – соціальну політику. Тому основні параметри соціальної політики повинні виступати ключовими орієнтирами для інших видів економічної політики.

Дослідження економічних інтересів Чернівецької області, яку ми вибрали в якості окремого об’єкта для практичного аналізу, та факторів їхньої реалізації свідчить, що на сьогодні існує багато причин, що стимулюють поглиблення економічних суперечностей в даному регіоні. Зокрема, на даний момент механізм реалізації економічних інтересів в області спрямований на економічний розвиток шляхом збереження “статус-кво”. Вивчення існуючих умов дає можливість зробити висновок про те, що основними пріоритетами регіонального розвитку тут повинні виступати: невиробнича сфера, особливо в гірській частині, і, в першу чергу, рекреаційний комплекс; із цього безпосередньо випливає необхідність охорони навколишнього середовища, збереження й відновлення історико-культурної спадщини; розвиток НТП на базі наукових закладів міста Чернівці та підприємств точного приладобудування; розвиток торгівельного та ділового співробітництва з іншими регіонами, особливо іноземних країн. До пріоритетів 2-ої групи слід віднести: легку та харчову промисловість, будівництво, транспорт, зв’язок. Втілення даних пропозицій забезпечить ефективну реалізацію економічних інтересів Чернівецької області зокрема та України в цілому, тому що процеси формування соціально-економічної системи, системного розвитку регіону сприяють подоланню суперечностей, зростанню ефективності як регіональної, так і національної економіки, а також збалансованості, гармонії всього середовища на рівні кожного окремого регіону та країни в цілому.

ВИСНОВКИ

У дисертації здійснено системне дослідження теоретичних і методологічних основ функціонування економічних інтересів регіону та запропоновано наукове обґрунтування необхідності та суті ефективного механізму реалізації даних інтересів в умовах ринкової трансформації економіки.

Економічні інтереси доцільно розглядати як об'єктивне явище, яке є соціально обумовленою й історично визначеною формою об'єктивної необхідності задоволення сформованих і потреб, що розвиваються, та виражає об'єктивні рушійні сили діяльності людей, їхню спрямованість на задоволення визначених потреб, а в економічних суперечностях відображаються внутрішні джерела цього руху, цієї спрямованості, що забезпечують розвиток економічних відносин і інтересів.

Економічні інтереси регіону, відображаючи вплив економічних законів на процес економічного розвитку в рамках окремого регіону через конкретизацію мети даного розвитку згідно зі специфікою регіональних умов, мають об'єктивний характер, тому що існуючі умови окремого регіону неминуче зумовлюють виділення та об’єднання спільних інтересів економічних суб’єктів, що проживають на його території. Під суб’єктом даних інтересів ми розуміємо частину території держави, виділену по спільності різних ознак, а головне – за характерною специфікою економіки, спільною інфраструктурою в адміністративну одиницю (тобто область), свідомо координовану для досягнення певних цілей суспільного розвитку. Суперечності економічних інтересів регіону можна об’єднати у дві основні групи: соціально-регіональні, пов’язані з неоднозначністю соціальних результатів економічної діяльності, та національно-регіональні, які займають провідне місце в складі суперечностей економічних інтересів регіону і пов’язані з відособленням економічних інтересів регіону від загальнонародних інтересів.

Як командна, так і ринкова економічна системи не просто об’єктивно не могли забезпечити розв’язання суперечностей економічних інтересів регіону, але й розвивали тенденцію до поглиблення зазначених суперечностей, що підтверджується відповідними статистичними даними. У зв’язку з цим у другій половині XX століття багато країн світу розпочали розробку нових підходів до формування механізмів реалізації економічних інтересів регіонів.

Для всебічного відображення механізму розв’язання суперечностей та реалізації економічних інтересів регіону найбільш придатною є така ієрархія чинників даного механізму: соціально-економічний потенціал регіону, організаційно-правові умови та фінансово-бюджетна система його використання для реалізації економічних інтересів регіону. Ключовими компонентами соціально-економічного потенціалу регіону є потужність його економіки у виробництві споживних благ і обсяг наявного соціального капіталу.

Для ефективного використання даного потенціалу і повноцінної реалізації економічних інтересів регіону доцільно формувати механізм розподілу та реалізації владних повноважень на основі ефективного поєднання командно-адміністративного та ліберального типів економічної політики переважно еволюційного характеру. Під впливом даних чинників формується інвестиційна привабливість, або конкурентоспроможність економіки регіону. Існуючі в нашій країні умови розвитку і використання наявного в регіонах потенціалу для реалізації їхніх економічних інтересів потребують негайного вдосконалення, так як майже не дають можливостей для ефективної реалізації економічних інтересів різних регіонів.

Одним із ключових напрямків вдосконалення механізму розв’язання суперечностей та реалізації економічних інтересів регіонів є об’єктивно необхідне реформування фінансово-бюджетної системи. Для його здійснення доцільно підвищити як можливості так і відповідальність регіональних органів влади у формуванні регіональних бюджетів, а найбільш реальним і прийнятним механізмом їхнього формування є формульний підхід.

Ефективне розв’язання суперечностей та реалізація економічних інтересів регіону не можливі без системного підходу, згідно з яким регіон повинен розглядатися як цілісна соціально-економічна система, проте для її становлення необхідна активна економічна політика, зокрема, доцільним є сприяння розвитку перспективних структуроутворюючих сфер, що виступають своєрідними полюсами зростання, навколо яких потім проходитиме цілеспрямований розвиток всього регіону, а також зростання економіки країни в цілому.

Фундаментом економічної політики регіону є структурна політика, заснована на об’єктивно існуючій ієрархічній пріоритетності певних галузей, при визначенні яких доцільно орієнтуватися на їхню значимість у циклі відтворення кінцевого продукту, тобто здатність забезпечувати мультиплікативний ефект. Такий підхід є основною передумовою ефективності ключової, завершальної складової економічної політики регіону – його соціальної політики.

Основними пріоритетами в ефективному механізмі реалізації економічних інтересів Чернівецької області повинні виступати: по-перше, невиробнича сфера, зокрема, рекреаційний комплекс, по-друге, розвиток науково-технічних та інноваційних процесів на базі наукових закладів та підприємств точного приладобудування і, по-третє, розвиток торгівельного та ділового співробітництва з іншими регіонами, особливо іноземних країн. До пріоритетів другого рівня доцільно віднести легку та харчову промисловість, будівництво, транспорт, зв’язок. Використання даного підходу є визначальною передумовою забезпечення необхідних соціально та економічно орієнтованих змін у всіх сферах регіональної економіки.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У провідних наукових фахових виданнях:

Сторощук Б.Д. “Творче руйнування” в сучасних умовах: регіональний аспект // Наук. вісн. ЧДУ ім. Ю. Федьковича: Зб. наук. пр. Вип. 25: Економіка. – Чернівці: ЧДУ, 1998. – С.50-55 (0,3 д.а.).

Сторощук Б. Економічні інтереси регіону // Наук. вісн. ЧДУ ім. Ю. Федьковича: Зб. наук. пр. Вип.65: Економіка. – Чернівці: Рута, 2000. – С.35-40 (0,65 д.а.).

Сторощук Б.Д. Фактори формування економічних інтересів регіону // Наук. вісн. ЧНУ ім. Ю.Федьковича: Зб. наук. пр. Вип. 95: Економіка. – Чернівці: Рута, 2000. – С.33-39 (0,9 д.а.).

Сторощук Б. Соціальні фактори економічних інтересів Буковини як економічного регіону // Наук. вісн. ЧНУ ім. Ю. Федьковича: Зб. наук. пр. Вип. 113: Економіка. – Чернівці: Рута, 2001. – С.31-35 (0,45 д.а.).