Смекни!
smekni.com

Представництво 9 (стр. 3 из 3)

133

Дія довіреності може бути припинена і до закінчення вказаного у ній строку у випадках:

— скасування довіреності особою, яка її видала;

— відмови від довіреності особи, якій вона була ви­дана;

— припинення повноважень юридичної особи;

— смерті, визнання недієздатною чи обмежено діє­здатною або безвісно відсутньою особою як особи, яка видала довіреність, так і довіреної особи.

Скасовуючи довіреність, довіритель зобов'язаний по­відомити про це довірену особу, а також зацікавлених третіх осіб, оскільки права та обов'язки, які випливають з довіреності, зберігають силу для довіреної особи доти, доки вона не дізнається (або повинна була дізнатися) про припинення дії довіреності. При припиненні дові­реності представник чи його правонаступник зобов'я­заний негайно повернути довіреність.

Представник зобов'язаний виконувати покладені на нього обов'язки особисто. Проте законодавець передба­чає випадки, коли довірена особа може передоручити здійснення наданих їй повноважень іншій особі, а саме:

— якщо передоручення передбачене в довіреності;

— якщо передоручення необхідне для охорони ін­тересів особи, яка видала довіреність. При цьому довіре­на особа не має змоги сповістити довірителя й отримати його згоду на передоручення.

Довіреність, видана в порядку передоручення, під­лягає нотаріальному посвідченню після подання основ­ної довіреності, в якій застережено право на передору­чення або після подання доказів того, що представник за .основною довіреністю вимушений робити це для охо­рони інтересів особи, яка видала довіреність.

Представник, який передав свої повноваження іншій , особі, зобов'язаний при першій нагоді сповістити про це довірителя і надати йому відомості щодо нової довіреної особи. Невиконання цього обов'язку покладає на особу, яка передала повноваження, відповідальність за дії нової довіреної особи як за свої власні.

Передоручення може мати місце лише в межах стро­ку дії, який вказаний в основній довіреності. Звичайно,

134

довірена особа не може надати новому довіреному біль­ше прав, ніж їй було надано довірителем.

Передоручення може бути скасоване у будь-який час як довірителем, так і довіреною особою, яка його видала.

Повноваження за нотаріально посвідченими довіре­ностями можуть бути передані телеграфом. У цих випад­ках телеграма-доручення складається безпосередньо з тексту доручення та посвідчувального напису нотаріуса з розшифруванням його печатки.

Свої особливості мають довіреності, які видаються організаціями працівникам на одержання певних цінно­стей. Умови та порядок видачі таких довіреностей — на отримання сировини, матеріалів, палива, запчастин, ін­вентаря, худоби, насіння, добрив, інструменту, товарів, основних засобів та інших товарно-матеріальних ціннос­тей, а також нематеріальних активів, грошових докумен­тів та цінних паперів — встановлені Інструкцією про по­рядок реєстрації виданих, повернутих і використаних довіреностей на одержання цінностей, яка затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16 травня 1996p. № 99 (у редакції від 22 жовтня 1996p.) '.

Такі довіреності видаються лише особам, які працю­ють на даному підприємстві. Довіреність особам, які не працюють на цьому підприємстві, може бути видана з дозволу керівника підприємства, якщо інше підприємст­во, де працює дана особа, видало їй довіреність на одер­жання тих самих цінностей і такої ж кількості з підпри­ємства, яке видає свою довіреність.

Дані довіреності не вимагають нотаріального посвід­чення, а підписуються керівником та головним бухгалте­ром підприємства або їх заступниками чи особами, які уповноважені на те керівником підприємства.

Щодо самої довіреності, то бланки довіреностей ви­готовляються з друкарською нумерацією відповідно до Правил виготовлення цінних паперів і документів суво­рого обліку, затверджених наказами Міністерства фінан­сів України від 25 листопада 1993 р. № 98, Служби без­пеки України від 15 листопада 1993 p. № 118, Міністер-

' Бюлетень нормативних актів міністерств та відомств України. — 1996.-№8, 12.

135

ства внутрішніх справ України від 24 листопада 1993p. № 740 і тому також є документами суворого обліку.

У довіреності необхідно вказати: найменування під­приємства-одержувача та його адресу, ідентифікаційний код, номер рахунку в банку й найменування банку; дату видачі довіреності, посаду, прізвище, ім'я, по батькові особи, документ, який посвідчує особу (серія, номер, да­та видачі, організація, яка видала документ); наймену­вання організації, у якої потрібно одержати цінності, підстави їх одержання (номер, дата наряду); перелік цих цінностей; зразок підпису особи, яка буде їх одержувати;

підписи керівника та головного бухгалтера, печатка ор­ганізації.

Строк дії довіреності встановлюється залежно від можливості одержання та вивозу відповідних цінностей за нарядом, рахунком, накладною або іншим докумен­том, що їх замінює, на підставі якого видана довіреність, однак не більше як на 10 днів.

Якщо довіреність видається на одержання цінностей, розрахунки за які здійснюються у порядку планових пла­тежів, або доставка яких здійснюється централізовано — кільцевими перевезеннями, то допускається видавати до­віреність строком на один календарний місяць.

Відповідно до п. 11 Інструкції забороняється відпус­кати цінності у випадках:

а) подання довіреності, виданої з порушенням вста­новленого порядку заповнення або з незаповненими ре­квізитами;

б) подання довіреності, яка має виправлення і по­марки, що не підтверджені підписами осіб, які підписа­ли довіреність;

в) відсутність у довіреної особи вказаного у довірено­сті паспорта або іншого документа, що засвідчує довіре­ну особу;

г) закінчення строку дії довіреності;

д) одержання, повідомлення підприємства-одержувача цінностей про анулювання довіреності. З моменту отри­мання такого повідомлення відпуск цінностей за анульо­ваною довіреністю припиняється. Відповідальність за від­пуск цінностей за анульованими довіреностями несе підприємство, яке відпустило цінності.

136

Особа, якій була видана довіреність, зобов'язана не пізніше наступного після кожного випадку доставки на підприємство одержаних за довіреністю цінностей, неза­лежно від того, одержані цінності за довіреністю повніс­тю або частково, подати працівникові підприємства, який здійснює виписування та реєстрацію довіреностей, документ про одержання нею цінностей та їх здачу на склад чи матеріально відповідальній особі.

Невикористані довіреності повинні бути повернуті не пізніше наступного дня після закінчення строку дії дові­реності.

Представництво без повноважень — це той випадок, коли одна особа виступає від імені іншої особи без пов­новажень або без належних повноважень. Наприклад, особа вважає, що вона представляє інтереси довірителя по довіреності, але довіреність не має юридичної сили (закінчився строк її дії; довіреність нотаріально не по­свідчена в тих випадках, коли за законом таке посвід­чення обов'язкове; громадянина, який видав довіреність, визнано обмежено дієздатним або безвісно відсутнім тощо).

Представник може перевищити надані йому повно­важення, скажімо, придбати речі не в тій кількості, не тієї якості, не в того суб'єкта, не на тих умовах, які були передбачені в довіреності.

За загальним правилом, угоди, які укладені особами без повноважень або з перевищенням повноважень, юри­дичних наслідків для довірителя не породжують. У ви­падках перевищення повноважень укладена угода дійсна тільки в межах наданих повноважень. Тобто якщо дові­ритель довірив особі придбати корову, а довірена особа купила не тільки корову, а й телятко, то у довірителя виникає обов'язок прийняти як виконане тільки корову.

Угода, яка укладена без повноважень або з переви­щенням повноважень, створює, змінює чи припиняє ци­вільні права та обов'язки лише в тих випадках, коли во­на схвалена довірителем.