Смекни!
smekni.com

OC QNX (стр. 5 из 5)

#include <windows/Qwindows.h>

void main ( void )

{

GraphicsOpen( NULL ); // з'єднання із сервером

Tell( "Hello Program", "Hello, World!" );

GraphicsClose( 0 );

}

Однак, як справедливо замічено в книзі X Toolkit Рrоgrаммеr's Manual, програма hello world! є виродженим прикладом для X Window. Якщо наростити приведену програму до тих можливостей настроювання які надає версія для X Window, ми одержимо порівнянний розмір вихідного коду (однак розмір виконуючого модуля зміниться дуже незначно!!!).

Проте, розглянемо ще один приклад. У комплект постачання OSF/Motif 1.2 входить демонстраційна програма DNDDemo, що дає приклад використання протоколу Drag and Drop, що з'явився в цій версії інтерфейсу Motif. Розмір вихідного коду цієї програми близько 3000 рядків мовою “С”, розмір модуля, що виконується, (у версії X Window для QNX) - близько 900 Kb. Для порівняння автор даної статті написав програму для QNX Windows еквівалентну функціональність, що забезпечує. Програма створює вікно з двома кватирками, у нижній кватирці розміщені 16 кольорових прямокутників. Користувач може малювати прямокутники у верхній кватирці, використовуючи звичайний механізм 'гумової нитки'. Намальовані прямокутники можна чи копіювати переміщати мишею як у межах кватирки, так і у верхню кватирку іншого вікна, відкритого іншою копією програми. Колір будь-якого прямокутника можна змінити, 'перетягнувши' бажаний колір з палітри в нижній кватирці.

При цьому підтримуються візуальні ефекти Drag Over (зміна курсору), Drag Under (узяття прямокутника в рамку) і контекстно-залежна функція Help. Розмір вихідного коду - 300 (триста) рядків мовою C. Розмір модуля, що виконується, (32-х розрядна версія, компілятор Watcom C 9.51) - 15 (п'ятнадцять) Kb. Обсяг статті не дозволяє привести тут вихідний текст програми, але автор готовий надати його по запиті всім бажаючим.

12.Висновок

ОС QNX і система QNX Windows з успіхом застосовувалася при реалізації багатьох великих проектів, деякі з який самі по собі досить цікаві, щоб написати про їх окрему статтю. Як приклади можна привести застосування QNX для систем сортування вхідного транспорту і продажу квитків на терміналах залізничної магістралі між Францією і Великобританією, прокладеної в тунелі під протокою Ла-Манш. Проектна пропускна здатність цієї магістралі в годинник списів - один склад кожні 2.5 хвилини, швидкість проходження потягів - 100 миль у годину, що висуває підвищені вимоги до кваліфікації машиністів. Для рішення цієї проблеми був створений спеціальний тренажерний центр, що використовує технологію віртуальної реальності для 100% імітації реальної обстановки в кабіні локомотива. QNX Windows була використана для створення візуальної підсистеми, що забезпечує возпроизведение оцифрованих зображень навколишнього пейзажу з частотою 25 кадрів/сек. Система імітує також звукові і гравітаційні ефекти.

Інший недавній приклад - централізована система керування морськими нафтовими платформами, створена в Новій Зеландії, що дозволяє здійснювати контроль над процесом перекачування нафти на всіх установках у режимі on-line через дистанційні датчики.

Резюме всьому сказаному можна зробити наступне: вчитися не тільки на чужих помилках, але і на чужих досягненнях. Якщо Ви збираєтеся розробляти додаток реального часу - спробуйте QNX. Якщо ж Вам потрібний ще і графічний інтерфейс - спробуйте QNX Windows ще до того як наб'єте шишки.

Міністерство освіти і науки України

Київський промислово-економічний коледж

Національного Авіаційного Університету

РЕФЕРАТ
З предмету:

«Операційні системи»

На тему:

«ОС QNX»

Виконав:

студент гр. 242-ПОМ

Михайленко Андрій

Київ-2002

Зміст:

1. Вступ

2. Функціональні можливості QNX

3. Структура QNX

4. Особливості виконання задач у QNX

5. Віртуальні задачі і віртуальні ланцюги

6. Файлова система QNX

7. Засоби програмування

8. QNX і локальні мережі

9. Що таке QNX Windows

10. Користувальницький інтерфейс OPEN LOOK

11. Розробка додатків для QNX Windows

12. Висновок

Інформація взята з сайтів:

http//www qnxworld.main.ru

http//www.qnx.org.ru