Смекни!
smekni.com

Втома і перевтома хворобливі стани (стр. 3 из 3)

Активно впливаючи на фізіологічні функції, регулюючи їхні механізми, відбудовні засоби (особливо фізичні, фармакологічні і психологічні) мають і спрямовану дію — можуть робити на організм як заспокійливе, так і, навпроти, що збуджує дія, що також вимагає обліку індивідуальних особливостей і характеру втомлення (з перевагою після навантаження чи порушення, навпаки, гальмування, гноблення спортсмена).

Істотно і значення віку. Так, наприклад, у дітей після інтенсивної, але порівняно невеликої тривалості роботи відновлення відбувається швидше, ніж у дорослих, а після дуже .напружених навантажень, навпаки, повільніше. В облич середнього і старшого віку відбудовні процеси сповільнюються.

Визначене значення мають також стан здоров'я, рівень фізичного розвитку, характер професійної праці, звичність навантаження, умови її проведення, климато-географические й інші фактори. Тому підбор відбудовних засобів і тактика їхнього застосування повинні мати виражену індивідуальну спрямованість. Усякий шаблон при цьому не тільки не ефективний, але в ряді випадків і не нешкідливий. Найбільшою мірою це відносяться до засобів фармакології і фізіотерапії.

Дуже важливо враховувати також сумісність використовуваних засобів, зокрема сполучення засобів загального і локального впливу (хоча цей розподіл деякою мірою й умовно). При цьому треба враховувати, що засобу загального впливу (ванни, душі, загальне ультрафіолетове опромінення, аероионизация, харчування, вітаміни, загальний масаж, деякі ліки й ін.) мають широкий діапазон неспецифічного загальзміцнювального дії на організм і адаптація до них настає більш повільно і поступово, чим до засобів локальної дії.

Локальні дії (декомпресія, електростимуляция, теплові процедури, камерні ванни, локальний масаж і ін.), хоча і спрямовані безпосередньо на зняття місцевого втомлення шляхом поліпшення кровопостачання, клітинного метаболізму, теплового впливу на окремі групи м'язів, але одночасно внаслідок перерозподілу, що відбувається при цьому, кровотока (його збільшення в зоні впливу і зниження поза нею) обумовлюють не тільки місцеві, але і системні реакції, а тим самим і визначений загальний вплив.

При переважному впливі навантаження на окремі групи м'язів досить ефективні локальні засоби в сполученні з водяними процедурами; при навантаженнях великого обсягу перевагу мають засобу загального впливу; при роботі особливо великої інтенсивності корисне введення контрастних процедур.

Литература:


1. Аулик И.В. "Как определить стан втомлюваності", М.: Физкультура и спорт, 1987.
2. Волков В.Н. "Клиническая оценка утомляемости ", Челябинск, 1983.
3. Дембо А.Г. "Причини и профилактика отклонений в состоянии здоровья". Москва, ФиС, 1991 г.
4. Летунов С.П., Мотилянская Р.Е. "О состоянии перетренированности".-В кн.:"Проблеми спортивной медицини". М., 1995 г.
5. "Трудова медицина" Под редакцией Чоговадзе А.В., Бутченко Л.А., М., "Медицина", 1984 г.