Смекни!
smekni.com

Ліс наше багатство (стр. 2 из 2)

Для опанування цими знаннями важливо не тільки дістати спеціальну освіту, а й працювати постійно в одному лісовому господарстві. Неабияке значення має фізична підготовка, витривалість і винахідливість, мужність і стійкість, уміння добре володіти встановленого зразка, зброєю.

Адже працівникові лісу доводиться зустрічатися із стихійними природними явищами, лісовими пожежами та ін.

До штату лісового господарства входять фахівці: головний лісничий, інженер лісового господарства, інженер лісових культур, інженер з переробки деревини, економіст та ін.

Працівники лісового господарства у повсякденній роботі користуються так званими таксаційними описами, планшетами, планами лісонасаджень. Усі матеріали, що стосуються впорядкування лісів готують лісовпорядники.

Лісничий-провідний спеціаліст лісової справи, він очолює лісництво. А помічник лісничого повинен мати велику або спеціальну середню освіту й стаж роботи в лісовому господарстві не менше як два роки. Він керує різними роботами, що виконуються в лісництві. Майстер лісу організовує роботу лісників, забезпечує виконання всіх планових робіт на закріплений за ним лісогосподарській ділянці.

Потреби народного господарства вимагають промислових вирубок лісу. Але вирубувавши ліс, треба його насадити. Саме лісокультурники забезпечують лісове господарство садівним матеріалом. Адже вирощування лісу починається з заготівлі насіння лісових порід.

Також всі інші професії є своєрідними і необхідними і кожний з лісових господарів виконує свої функції по вирощуванню і догляду за лісом.

Умови науково-технічного прогресу вимагають від працівників лісового господарства високої професійної підготовки і високого загальноосвітньої рівня. Великі зміни відбуваються в лісових виробничих процесах. Зростає технічне оснащення у лісі. Виробництво все більше потребує висококваліфікованих працівників.

З лісовими професіями учні можуть ознайомитись, працюючи в шкільних лісництвах. Тут вони вивчають природу, поглиблюють свої знання з біології, ознайомлюються з добром дерев для рубки, вивчають документацію лісництва та ін. Шкільні лісництва забезпечені відповідною лісогосподарською технікою і працюють під керівництвом досвідчених працівників лісництва.

Підготовкою лісових спеціалістів середньої ланки займаються лісні школи й лісні технікуми. У лісних технікумах на спеціальному і заочному відділеннях вчаться майбутні техніки, бухгалтери й економісти.

Вищі навчальні заклади готують інженерів лісового господарства, інженерів-механіків лісогосподарських машин, економістів, бухгалтерів, спеціалістів із захисту рослин від шкідників і хвороб, спеціалістів з електронно-обчислювальної техніки та ін. Працівники лісогосподарських підприємств і установ можуть здобути відповідну освіту без відриву від виробництва, навчаюсь на заочних відділеннях технікумів чи вузів. У такому разі їм надається додаткова відпустка на загальних підставах для складання вступних екзаменів і навчальних сесій.

В Україні існує багато вузів, які готують спеціалістів лісового господарства. Найкращими є Львівський лісотехнічний інститут, Кременецький лісний технікум, також є вузи в Краківській, Рівненській та ін. Областях нашої країни.

Якщо хочеш отримати дану професію, то можна вибрати будь-яке місце навчання лісової справи.