Смекни!
smekni.com

Прийом та здача справ і посад осіб що відають військовим господарством (стр. 4 из 5)

В процесі передачі справ і посади перевіряються такі питання:

наявність річних кошторисів військової частини за кожним КПК загального та спеціального фонду та виконання їх станом на 1 число місяця, який передує даті прийому справ та посади;

повнота і правильність відображення операцій у меморіальних ордерах № 2 (форма 381хб), та № 3 (форма 382хб) руху коштів Заг.Фонду та Спец.Фонду в органах Державного казначейства України. При цьому звіряються дані виписок органу Державного казначейства України із записами за дебетом та кредитом синтетичного рахунку 32 з дня початку останньої ревізії до дня прийому посади. Особливу увагу слід звернути на операції по кредиту рахунку 32 в кореспонденції з такими субрахунками: 301, 364, 674, 675 тощо;

подальше відображення операцій за субрахунками, які кореспондують з рахунком 32 в меморіальних ордерах, книзі аналітичного обліку касових видатків (ф.295), книзі обліку розрахунків (ф. 292);

дотримання встановленого порядку обліку, зберігання матеріальних цінностей як закуплених за рахунок бюджетних коштів військової частини, так і отриманих в централізованому порядку. Необхідно звернути увагу на порядок оприбуткування цінностей як у фінансово-економічній службі, так і в службах тилового, медичного, технічного забезпечення. Крім цього, перевіряється законність, доцільність, списання на витрати матеріальних цінностей;

стан дебіторської та кредиторської заборгованостей військової частини, своєчасність та правильність відображення в меморіальних ордерах № 4 та № 6 господарських операцій. Стан розрахунків по договорам з підприємствами і організаціями;

наявність незавершених справ по нестачах, втратах і крадіжках коштів і матеріальних цінностей, з простроченими термінами стягненнями сум у відшкодування заподіяного державі матеріального збитку, стан розрахунків за виконавчими документами, документами судових та нотаріальних органів;

стан розрахунків за грошовим забезпеченням (заробітною платою) особового складу, наявність невирішених скарг і заяв;

стан розрахунків з державою по сплаті податків та спеціальних платежів до пенсійного фонду, фонду соціального страхування та інших фондів, а також з одержувачами аліментів;

забезпеченість керівними документами з фінансово-господарських питань;

стан діловодства, обліку і звітності у фінансово-економічному органі (до акту додаються описи книг і справ з виправдальними документами та листуванням, а також описи виконавчих листів на стягнення аліментів і відшкодування матеріальних збитків);

виконання пропозицій за актом останньої ревізії фінансово-господарської діяльності, проведеної вищестоящим фінансовим органом;

наявність готівки і цінностей в грошовому сейфі, коштів на реєстраційних та спеціальних реєстраційних рахунках в органі Державного казначейства, у підзвітних осіб і відповідність їх даним обліку;

наявність бланків суворого обліку і відповідність їх даним Книги обліку бланків суворого обліку та керівних документів фінансово-економічної служби (форма №46).

Якщо при перевірці будуть виявлені зловживання, приймаючий посаду доповідає командиру про необхідність призначення документальної ревізії.

По закінченні документальної перевірки фінансового господарства здійснюється перевірка готівки, цінностей нагородного фонду, бланків суворого обліку і діловодства.

Для перевірки готівки у касі касир зобов’язаний провести за обліком всі прибуткові та видаткові документи, вивести в касовій книзі підсумки оборотів і залишок коштів, після чого приймаючий посаду перевіряє готівку, яка знаходиться у грошовому сейфі і робить запис в касовій книзі.

Прибуткові або сплачені видаткові документи, які не проведені за обліком, знов призначений начальник фінансово-економічного органу від попереднього начальника фінансово-економічного органу не приймає.

Сума готівки мусить точно відповідати залишку, що виведений в касовій книзі. Про наявність готівки в касовій книзі робиться запис такого змісту:

“Готівка в сумі 145 (Сто сорок п`ять) грн. 77 коп. відповідає залишку виведеному в касовій книзі на день перевірки. (ПКО…, ВКО…).

лейтенант С. НАЗАРЕНКО

касир І. ПЕТРЕНКО

8 жовтня 2004 року”.

Приймаючий посаду офіцер зобов’язаний звірити залишки, виведені в касовій книзі, по реєстраційним та спеціальним реєстраційним рахункам на день прийому посади з залишками, виведеними у касовій книзі і витягах з цих рахунків, отриманих з Державного казначейства. Залишки коштів у підзвітних осіб звіряються з даними за обліком, а також безпосередньо перевіряються у підзвітних осіб.

Передача коштів, цінностей нагородного фонду і діловодства оформлюється актом (Додаток 2).

В акт записуються дані про перевірку вищевказаних питань і, крім того, факти незаконних витрат коштів та інших порушень фінансової дисципліни, виявлених в період приймання і здавання фінансового господарства.

Акт підписується здаючою та приймаючою особами, а також головою внутрішньої перевірочної комісії і затверджується командиром військової частини.

Заперечення щодо акту зі сторони здаючою та приймаючою осіб, у письмовій формі додаються до акту і розглядаються командиром військової частини при затвердженні акту.

Знов призначений начальник фінансово-економічного органу приступає до виконання посади з дня приймання готівки, цінностей і справ, про що оголошується наказом командира військової частини [4].

3.2.Проблеми та шляхи удосконалення прийому та здачі справ і посад.

На сьогоднішній день розроблені деякі рекомендації по методиці прийому і здачі справ та посади, але їх недостатньо.

Практично порядок та організація прийому та здачі справ та посади залежить від конкретної обстановки, в якій може опинитися приймаючий. Для прикладу можна навести деякі з таких обставин:

Коли період прийому справ та посади співпадає зі строком проведення документальної ревізії господарської діяльності військової частини.

На початок прийому справ і посади у військовій частині була проведена інвентаризація матеріальних засобів внутрішньою перевірочною комісією.

Коли обмежений час і немає можливості провести прийом та здачу справ та посади у повному обсязі.

І якщо приймаючий справи і посаду не буде орієнтуватися в цих ситуаціях, то він не зможе ефективно використати той час, який буде відведено йому або керівним документом, або обставинами в яких він опиниться.

Як зазначалося раніше, одне із значень прийому здачі справ і посад заключається в тому, щоб захистити приймаючого справи та посаду від відповідальності за помилки або зловживання в роботі, які могли бути допущені тим, хто здає справи та посаду.

Тому вважаю, що це питання необхідно висвічувати значно ширше, відпрацювати більш чітку методику і послідовність здійснення даної роботи з урахуванням різних обставин, які можуть виникнути в період прийому і здачі справ та посади.

Висновки.

Прийом та здача справ і посади являється основним станом становлення офіцеру тилу, призначеного на посаду.

Аналізуючи методику прийому і здачі справ і посади, можна зробити наступні висновки:

Повний і якісний прийом справ та посади дозволяє призначеному офіцеру в повному обсязі пізнати всі сторони господарської діяльності служби і впевнено приступити до виконання своїх службових обов’язків.

В результаті прийому справ та посади у приймаючого створюється загальне враження про підлеглих. Він вияснює ті питання, які вимагають подальшого уточнення, перевірки або надання допомоги.

Під час прийому і здачі справ та посади підвищується відповідальність посадових осіб за виконання своїх функціональних обов’язків та ефективного витрачання державного майна і коштів.

Якісний прийом дає можливість вияснити дійсне положення справ по службі, помітити конкретні шляхи покращення організації військового і фінансового господарства.

Порядок і організація прийому і здачі справ та посади залежить від конкретних обставин і може здійснюватися по різним варіантам, але завжди згідно вимог керівних документів.

23 грудня 2005 року курсант Крючок О.С.

Список використаних джерел.

Статути Збройних Сил України - Київ:- Варта. 1999р.

Положення про військове (корабельне) господарство Збройних Сил України – К.:- Варта, Наказ Міністра оборони України 1997р. №300.

Тимчасова інструкція про бухгалтерський облік в Збройних Силах України. – К.: Наказ Міністра оборони України 2001р. №71.

Пам’ятка випускнику Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – К.: ВІКНУ, 2004

Додаток 1

“ЗАТВЕРДЖУЮ”

командир військової частини А – 0000

полковник О.І. БОРИСЕНКО

“____” ___________________ 200 __ р.

ПЛАН

прийому і здачі посади начальника фінансово-економічної служби

військової частини А- 0000 (варіант)

№ п/п Зміст робіт Термін виконання Відмітка про виконання
1. Ознайомлення з організацією військової частини і її військовим господарством. 9 вересня
2. Ознайомлення з загальним станом фінансового господарства військової частини. 10 вересня
3. Перевірка наявності, законності і правильності оформлення прибутково-витратних документів і правильності відображення їх обліку усунення виявлених недоліків. 11 вересня – 23 вересня
4. Приймання готівки і цінностей, бланків суворого обліку, справ із документами складання акту приймання-здавання посади і доповідання його командиру. 24 вересня

Лейтенант ___________ В.П. НАЗАРЕНКО