Смекни!
smekni.com

Elektronic Workbench 5 0 Опис (стр. 4 из 4)


Малюнок 3.9 – Диференціюючий RC – ланцюг.

З диференціюючим RC – ланцюгом можна проробити ті ж види аналізу, що були описані в пункті 3.2. На малюнку 3.10 показаний сигнал на виході ланцюга, а на малюнку 3.11. АЧХ і ФЧХ схеми.


Малюнок 3.10 – Сигнал на виході диференціюючого RC - ланцюга

Після внесення змін або закінчення робіт схему можна зберегти, скориставшись командою меню File/Save, якщо потрібно зберегти в тім же файлі, або File/Save As якщо потрібно зберегти схему під іншим ім'ям або в іншому каталозі.



Малюнок 3.11 – АЧХ і ФЧХ що диференціює RC - ланцюга

3.4 Моделювання транзисторного автогенератора

Для моделювання транзисторного автогенератора необхідно зібрати схему, представлену на малюнку 3.12. Для цього потрібно нанести усі компоненти схеми на робочу область Electronics Workbench і з'єднати всі контакти провідниками. Модель транзистора знаходиться в наборі деталей Transistors, а джерело живлення в наборі Sources. Після з'єднання моделей деталей у схему необхідно настроїти параметри кожного компонента шляхом подвійного натискання на ньому лівою клавішею миші і заповненням вікон параметрів. Більш детально дана схема описана в розділі 1. Після настроювання параметрів можна спробувати включити джерело живлення шляхом натискання клавіші переключення живлення і перевірити спостереженням за панеллю осцилографа, чи виходить генератор у режим генерації. Якщо ж на виході не з'являється сигнал змінної напруги, то потрібно повторити розрахунок параметрів схеми і змінити їх відповідним чином.



Малюнок 3.12 – Модель транзисторного автогенератора

За сигналом на виході генератора зручно спостерігати, використовуючи розширене вікно термінала осцилографа. На малюнку 3.13 показаний момент початку генерації сигналу і момент встановлення стабільного режиму транзисторного автогенератора. Для більш детального вивчення можна користуватись смугами прокручування і змінами параметрів термінала.

Для одержання більш точної моделі можна замінити компоненти реальними моделями існуючих, тобто наприклад замінити ідеальний транзистор моделлю реально існуючого транзистора. Electronics Workbench містить у собі досить велику кількість реальних моделей деталей широко відомих виробників.


Малюнок 3.13 – Сигнал на виході транзисторного автогенератора

Після завершення роботи з програмним комплексом потрібно закрити програму, попередньо зберігши схему, якщо це необхідно.

Анотація

У дипломній роботі розглядається аналіз радіоелектронних схем, а також можливість їхнього моделювання сучасними комп'ютерними методами, а саме за допомогою програмного комплексу Electronics Workbench. 5.0С.

Electronics Workbench. 5.0З являє собою програмний продукт, що дозволяє робити моделювання, тестування, розробку і налагодження електричних ланцюгів.

Для роботи програмного комплексу необхідний IBM – сумісний комп'ютер із процесором I486 і вище.

Electronics Workbench має досить простий інтерфейс користувача і простий у використанні.

Еlесtrоnісs Workbench містить у собі досить велику кількість моделей радіоелектронних пристроїв, а також дозволяє створювати користувачу свої моделі.

У програмному комплексі передбачена робота не тільки з «ідеальними» елементами, але і з «реальними». Є можливість імітації різного виду шумів і перешкод, що дозволяє розроблювачу максимально наблизити модель до реального.

Також Еlесtrоnісs Workbench дозволяє проводити аналізи електричних ланцюгів, виконання яких при стандартному підході є досить трудомістким процесом.

Обґрунтування

Еlесtrоnісs Workbench може застосовуватися як на підприємствах, що займаються розробкою електричних ланцюгів так і у вищих навчальних закладах, що займаються вивченням і розробкою радіоелектронних пристроїв.

Еlесtrоnісs Workbench може застосовуватися як заміна дорогого уcтаткування.

Список літератури

1. Файл довідка Electronics workbench 5.0C;

2. Internet : http://www.intsyseurope.fr/ElectronicsWorkbench/ facts.html;

3. Баскаків С.І. Радіотехнічні кола і сигнали. – M. Вища школа, 1988р.;

4. Петров Б.Є., Романюк В.А. Радіопередавальні пристрої на напівпровідникових приладах. - M.: Вища школа, 1989р.;

5. Павловець В.І. Економічна ефективність нової техніки в електронному приладобудуванні. – М.: Радянське радіо, 1974р.;

6. Беклешова В.К. Економіка радіотехнічної промисловості – М.: Вища школа, 1987р.;

7. Стуколов П.М. Економіка електронної промисловості. – М.: Вища школа, 1987р.;

8. Долін П.А. Основи техніки безпеки в електроустановках. – М.: Енергоатомвид., 1984р.;

9. Баклашев Н.І., Кітаєва Н.Ж., Терехов П.Д. Охорона праці на підприємствах зв'язку й охорона навколишнього середовища. - М.: Радіо і зв'язок, 1989р.;

10. Кошулько Л.П., Суляєва Н.Г., Гєнбач А.А. Виробниче висвітлення. – Алма-Ата: Міністерство народної творчості Казахської РСР, 1989р.