Смекни!
smekni.com

Процесуальні основи та методика участі захисника у дослідженні доказів в процесі судового розгля (стр. 2 из 2)

Згідно статті 390 КпКУ, до початку розгляду справи в касаційному суді захисник має право доповнити, змінити або відкликати скаргу, а також подати свої заперечення на скаргу, подання іншого учасника судового розгляду, додержуючись при цьому вимог статті 355 .

Згідно статті 393, на ствердження викладених у скарзі доводів захисник має право подати до касаційного суду документи, яких не було в справі. Нові матеріали не можуть отримуватися шляхом проведення слідчих дій. захисник повинний вказати, яким шляхом вони були одержані та яке значення вони мають для вирішення справи.

4). Методика складання та принесення апеляційних скарг

адвокатом в кримінальному процесі.

Згідно статті 347, апеляція може бути подана:

“1) на вироки, які не набрали законної сили, ухвалені

місцевими судами;

2) на постанови про застосування чи незастосування

примусових заходів виховного і медичного характеру,

ухвалені місцевими судами.

Апеляція також може бути подана:

1) на ухвали (постанови), ухвалені місцевим судом, про

закриття справи або направлення справи на додаткове

розслідування;

2) на окремі ухвали (постанови), ухвалені місцевим судом;

3) на інші постанови місцевих судів у випадках,

передбачених цим Кодексом.”

Згідно статті 348, захисник має право подати апеляцію захищаючи: засудженого, у частині, що стосується його інтересів, виправданого, у

частині мотивів і підстав виправдання, неповнолітнього, щодо якого застосовано примусовий захід виховного характеру, у частині, що стосується його інтересів, особи, щодо якої вирішувалося питання про застосування примусового заходу медичного характеру,

обвинуваченого, щодо якого справу закрито, у частині мотивів і підстав закриття справи, обвинуваченого, щодо якого справу направлено на додаткове розслідування, у частині мотивів і підстав направлення справи на додаткове розслідування.

Згідно статті 349, за загальним правилом апеляція подається через суд, який постановив вирок, за винятком апеляцій на ухвалу чи постанову судді, винесену в порядку, передбаченому статтями 52-5, 165-2, 165-3, 177, 205 КпКУ, які подаються безпосередньо до апеляційного суду у строки, встановлені у цих статтях. До апеляції додається стільки її копій, щоб їх можна було вручити всім учасникам судового розгляду, інтересів яких стосується апеляція.

Апеляція на вирок, ухвалу чи постанову суду першої інстанції, якщо інше не передбачено КпКУ, може бути подана протягом п'ятнадцяти діб з моменту їх проголошення.

Згідно статті 350, в апеляції зазначаються:

1) назва суду, якому адресується апеляція;

2) особа, яка подає апеляцію;

3) вирок, ухвала чи постанова, на які подається

апеляція, і назва суду, який їх постановив;

4) вказівка на те, в чому полягає незаконність

вироку, ухвали, постанови та доводи на її

обгрунтування;

5) прохання особи, яка подає апеляцію;

6) перелік документів, які додаються до апеляції.

При обгрунтуванні захисником необхідності зміни чи скасування вироку, ухвали, постанови апеляція повинна містити посилання на відповідні аркуші справи.

Задача №1

Відповідь: є, згідно КпКУ, статті 45, п.5 - Участь захисника при розгляді кримінальної справи в суді першої інстанції є обов'язковою з моменту встановлення факту наявності у особи душевної хвороби; згідно статті 398, п.1 підставою для скасування або зміни вироку, ухвали, постанови є істотне порушення кримінально-процесуального закону; згідно статті 370, ч.2, п.3 - вирок (постанову) в усякому разі належить скасувати, якщо порушено право обвинуваченого на захист.

Задача №2

Відповідь: згідно статті 47 ч.1; 46 ч.6; 48 п.3 КпКУ,

Захисник запрошується підозрюваним, заміна одного захисника іншим може мати місце в будь-якій стадії процесу, захисник має право ознайомлюватися після закінчення досудового слідства з усіма матеріалами справи.

Література:

1). Конституція України (28 червня 1996р.)

2). Кримінально – процесуальний Кодекс України

(Затверджений Законом від 28.12.60 ( 1000-05 )

(ВВР, 1961, N 2 ст. 15 )

3). “Адвокатура в Україні” А.Д. Святоцький; М.М. Михеєнко

(Київ 97р.)

4). “Юридический энциклопедический словарь”

под ред. А.Я. Сухарева (Москва 1987г.)