Смекни!
smekni.com

Реклама засобів масової інформації ефективність і мінуси (стр. 2 из 2)

Проте вимірювати сьогодні можна лише рейтинг. Точність, як і вартість роботи, суттєво залежить від кількості опитаних респондентів. Монополізм і безконтрольність породжує умови для жонглювання «цифіррю» — «у межах розумного». Отже, рекламодавцям залишається тільки покладатися на професіоналізм рекламних агенцій та власних маркетингових і збутових підрозділів і не тішити себе ілюзією, що розміщення реклами у високорейтинговому виданні (передачі) вирішить усі проблеми. Інша річ — інтернет, де можна відкрити таку собі власну агенцію директ-мейлу.

Справді, якщо звернутися до служби www.subscribe.ru, то виявиться, що в рунеті існує понад 1000 електронних видань, які охоплюють понад 1 млн читачів. Кожен з них заповнює реєстраційну форму-анкету що містить демографічні відомості, і може передплачувати кілька різних видань. Усі ці дані відкриті — будь-хто може отримати «профіль читачів» будь-якого інет-видання. Аналізуючі профілі й уподобання читачів, можна зробити досить цікаві висновки про власну цільову аудиторію, розробити рекламну і маркетингову кампанію. Можна й самому започаткувати електронне видання і «ловити клієнтів» на власний продукт або власну непересічну особистість.

Так і робить багато хто з тих, хто працює у сфері послуг: бізнес-тренери, дизайнери, консультанти, кадрові агенції, юристи, гравці на фондовому ринку і багато інших — досить звернутися до цього сервісу і подивитися, що має найбільший попит у читачів і авторів видань.

Думки експертів

Ольга ЗЕНІНА, медіа-директор РА «Стиль-С»:

— Наша агенція за завданням і за рахунок замовника розміщує в ефірі телеканалу «Інтер» рекламні матеріали. По закінченні рекламної кампанії ми представляємо замовникові звіт про виконане завдання у вигляді ефірної довідки. У кожному контракті є посилання на пункт рейтингу, який надається AGB Ukraine. Відповідно довідка, надана AGB Ukraine про рейтинг передач, у яких було розміщено рекламу, пояснює клієнтові, чому віддача від реклами була невисокою, і примушує його замислитися про доцільність співпраці з РА «N». Наші тарифи у регіонах залежать не тільки від рейтингів передач, а й від «споживацької сили» регіонів, тому один 30-секундний блок у Києві коштує 1350 у.о. у прайм-тайм і лише 10 у.о. у Вінниці в ранковий час.

Головне для нас — не точність у вимірюванні рейтингу конкретної передачі на «Інтері», а місце щодо інших передач «Інтеру» та інших каналів. Фактично рейтинг AGB Ukraine є скелетом, на якому базується тарифна й програмна політика каналів, рекламних агенцій та цінова конкуренція між ними у сфері ТБ. Я не думаю, що AGB Ukraine може сфальсифікувати відомості, навіть якби хотіла. 80% рекламного ринку на ТБ контролюється 3 каналами — «Інтер», «1+1», «Новий канал», і 3 мережними агенціями — Initial Media, BBDO, D’Arcy, які досить прискіпливо відстежують роботу AGB Ukraine.

Роман КАДЕНЦЕВ, маркетинг-менеджер журналу «Единственная»:

— Преса не настільки залежить від рейтингів, адже вона фінансується і за рахунок продажу, а частка реклами в сукупному доході не вища за 10—40%. Але рейтинги ММІ все ж мають певну вагу в очах рекламодавців. Ми вважаємо їх необ`єктивними, як і декларовані наклади багатьох видань, і щоб переконати рекламодавця пропонуємо йому дещо інше. Стосовно накладів це довідка Deloitte&Touche чи Price Waterhouse про кількість журналів, які перетнули митний кордон України, — сьогодні це 165 тис. шт. Стосовно ефективності реклами це рекомендаційні листи клієнтів, які вже розміщували рекламу в нашому журналі. Маючи це ми можемо не зважати на те, що за рейтингами нас випереджають «Наталі», «Лиза», «Отдохни», «Женский журнал», позаяк у нас є матеріальні докази нашої ефективності проти віртуального рейтингу чи накладу. І розумний рекламодавець прийде саме до нас.

Цікаві факти

За даними бюлетня «Телебачення, радіо, преса», протягом 8 місяців поточного року на телерекламу витрачено суму, еквівалентну $195 454 065, що в 4,97 разу більше, ніж у зовнішній рекламі, і майже в 5,5 — ніж у пресі. Серед каналів лідером з бюджету є «Інтер», на рекламу в якому протягом 8 місяців витрачено понад $93,72 млн. На другому місці — «1+1» з $78,04 млн. Третє місце з величезним відривом посідає «СТБ» з чесно заробленими $12,92 млн. За 8 місяців цього року порівняно з аналогічним періодом минулого року надходження від реклами зросли на телебаченні — в 1,6 разу, зовнішній рекламі та друкованих ЗМІ — 1,33. Середній показник за цими трьома носіями становить 1,52. За умови економічної стабільності місткість рекламного ринку 2001 року прогнозується на рівні $450—500 млн.