Смекни!
smekni.com

Порядок реєстрації актів громадського стану (стр. 2 из 6)

2.УМОВИ РЕЄСТРАЦІЇ РОЗІРВАННЯ ШЛЮБУ

Реєстрація розірвання шлюбу, як і реєстрація одруження, провадиться за місцем проживання подружжя або одного з них.

Реєстрація розірвання шлюбу на підставі рішення суду провадиться за заявою подружжя або одного з них по пред’явленні копії рішення суду про розірвання шлюбу, що набрало законної сили, а також квитанції про сплату встановленої судом суми державного мита.

У випадках, коли один з подружжя, що розриває шлюб, звільнений від сплати державного мита, реєстрація розірвання шлюбу і видача йому свідоцтва провадиться незалежно від сплати державного мита другим з подружжя.

Шлюб припиняється з часу реєстрації розлучення в книзі записів актів про розірвання шлюбу, тобто датою припинення шлюбу є не дата постановлення рішення суду про розірвання шлюбу, а дата реєстрації розлучення в органі реєстрації актів громадянського стану хоча б одним з подружжя.

Реєстрація розірвання шлюбу може провадитись незалежно від строку, що минув після постановлення судом рішення про розірвання шлюбу.

Орган реєстрації актів громадянського стану не вправі відмовити в реєстрації розірвання шлюбу, якщо один з подружжя звернувся з заявою про реєстрацію розірвання шлюбу до органу реєстрації актів громадянського стану не за своїм місцем проживання, а за місцем проживання другого з подружжя.

При одержанні заяви про реєстрацію розірвання шлюбу орган реєстрації актів громадянського стану з’ясовує, чи не було зареєстровано розлучення в органі реєстрації актів громадянського стану за заявою другого з подружжя. Якщо такої реєстрації не було або той з подружжя, що подав заяву, про неї не знає, орган реєстрації актів громадянського стану після реєстрації заяви в спеціальному журналі не пізніше тижневого строку надсилає до органу реєстрації актів громадянського стану України за місцем реєстрації шлюбу запит про те, чи немає в запису акта про шлюб відмітки про вже проведену реєстрацію розірвання шлюбу. Тому з подружжя, що подав заяву, роз’яснюється, що після одержання відповіді розірвання шлюбу буде зареєстровано.

Орган реєстрації актів громадянського стану, що одержав такий запит, повинен не пізніше тижневого строку повідомити, коли і яким органом реєстрації актів громадянського стану було зареєстровано розірвання шлюбу другим з подружжя, чи про те, що відмітки про розірвання шлюбу в запису акта про одруження немає.

Орган реєстрації актів громадянського стану, одержавши повідомлення про відсутність відмітки про розлучення, запрошує заявника для реєстрації розірвання шлюбу і в його присутності реєструє розлучення.

Якщо органу реєстрації актів громадянського стану відомо, що другий з подружжя вже зареєстрував розірвання шлюбу, заяву, що надійшла, разом з копією рішення суду і квитанцією про сплату державного мита він надсилає до відділу реєстрації актів громадянського стану України за місцем знаходження актового запису про розірвання шлюбу для доповнення його відомостями, яких не вистачає.

У випадках, коли один з подружжя згідно з рішенням суду зареєстрував розірвання шлюбу, а другий з поважних причин не може особисто з’явитися до відділу реєстрації актів громадянського стану для його реєстрації, доповнення актового запису може бути проведено по нотаріально засвідченій довіреності на загальних підставах.

Орган реєстрації актів громадянського стану, який одержав такі матеріали, зобов’язаний у десятиденний строк доповнити актовий запис про розлучення і надіслати до відділу реєстрації актів громадянського стану за місцем проживання заявника для вручення йому свідоцтва про розірвання шлюбу, зазначивши в ньому ту ж дату розірвання, що й першому з подружжя.

Після доповнення актового запису орган реєстрації актів громадянського стану повинен повідомити про це в архів за місцем знаходження другого примірника актового запису про розірвання шлюбу.

Той з подружжя, що бажає, щоб йому було присвоєне дошлюбне прізвище, повинен заявити про це в органах реєстрації актів громадянського стану при реєстрації розірвання шлюбу. Про присвоєння одному з подружжя дошлюбного прізвища органи реєстрації актів громадянського стану роблять відповідний запис.

Реєстрація розірвання шлюбу за взаємною згодою подружжя у випадках, передбачених статтею 41 Кодексу про шлюб та сім’ю України ( 2006-07 ), провадиться на підставі їх заяви, в якій повинно бути зазначено про відсутність у подружжя неповнолітніх дітей.

У цих випадках оформлення розлучення і видача подружжю свідоцтва про розірвання шлюбу провадиться після закінчення одного місяця з дня подачі подружжям заяви про розлучення. При обчисленні строку відповідно до чинного законодавства органи РАГСу керуються правилами: перебіг місячного строку починається наступного після подачі до органу реєстрації актів громадянського стану заяви дня і закінчується відповідного числа третього місяця. Якщо це число припадає на неробочий день, днем закінчення строку вважається найближчий наступний за ним робочий день.

Перед прийняттям заяви про розірвання шлюбу керівник відділу реєстрації актів громадянського стану зобов’язаний провести бесіду з особами, які подають заяву про розірвання шлюбу.

Якщо один з подружжя через поважну причину не має можливості з’явитись до органу реєстрації актів громадянського стану для подання заяви про розірвання шлюбу наприклад,у зв’язку з тяжкою хворобою, тривалим відрядженням, проживанням у віддаленій місцевості, той з подружжя, що з’явився, повинен подати від імені подружжя спільну заяву.

Підпис на заяві того з подружжя, що відсутній, повинен бути належним чином засвідчений (органом реєстрації актів громадянського стану, командуванням військової частини, капітаном судна, консулом, адміністрацією місця позбавлення волі, виконкомом селищної, сільської Ради народних депутатів).

Якщо один з подружжя, незважаючи на відсутність у нього заперечень проти розлучення, ухиляється від явки для реєстрації розірвання шлюбу в органах реєстрації актів громадянського стану ,або коли місце проживання другого з подружжя невідоме, питання про розірвання шлюбу розглядається судом.

До заяви про розірвання шлюбу повинно бути додане свідоцтво про одруження. Якщо у подружжя такого свідоцтва немає і запис акта про одруження в органі реєстрації актів громадянського стану не зберігся, за наявності в документах, що посвідчують особу заявника, відмітки про одруження, вимагати поновлення запису акта не треба. Про відсутність свідоцтва робиться відмітка на заяві про реєстрацію розірвання шлюбу.

Якщо кожний з подружжя з поважних причин не може з’явитися до відділу реєстрації актів громадянського стану для реєстрації розірвання шлюбу в установлений для них день, строк реєстрації на їх прохання може бути перенесений на інший день. Про це робиться відмітка на заяві та в журналі обліку заяв. У цих випадках строк перенесення реєстрації розірвання шлюбу не може перевищувати одного року з дня подання заяви.

Питання про визнання причин неявки поважними вирішується керівником відділу реєстрації актів громадянського стану.

Якщо той з подружжя, що буде відсутній при реєстрації розірвання шлюбу, бажає після розлучення іменуватися своїм дошлюбним прізвищем, він повинен вказати про це в заяві про розлучення.

Якщо розірвання шлюбу реєструється одним з подружжя, при складанні актового запису в нього вносяться всі необхідні відомості, що стосуються цієї особи. Щодо другого з подружжя зазначаються лише прізвище до розірвання шлюбу, ім’я, по батькові, дата народження і сума державного мита, яку він має сплатити відповідно до рішення суду. У цьому разі в свідоцтві про розірвання шлюбу зазначається прізвище, присвоєне після розірвання шлюбу лише тому з подружжя, що зареєстрував розлучення.

Якщо один з подружжя визнаний у встановленому законом порядку безвісно відсутнім, недієздатним внаслідок душевної хвороби чи недоумства, засуджений за вчинення злочину до позбавлення волі на строк не менше трьох років, розірвання шлюбу провадиться за місцем проживання другого з подружжя.

До заяви про розірвання шлюбу додаються копія або виписка з рішення суду про визнання другого з подружжя безвісно відсутнім або недієздатним внаслідок душевної хвороби чи недоумства, копія або виписка з вироку про засудження його до позбавлення волі на строк не менше трьох років. Про подання заяви відділ реєстрації актів громадянського стану повідомляє другого з подружжя, що перебуває у місцях позбавлення волі, або опікуна недієздатного і встановлює у повідомленні строк, протягом якого слід сповістити, чи є спір про дітей, про поділ майна, що є спільною сумісною власністю подружжя, або сплату аліментів тому з подружжя, що потребує матеріальної допомоги. Встановлений для відповіді строк не повинен перевищувати одного місяця.

Якщо до закінчення призначеного строку не надійде відповідь, яка підтверджує, що засуджений перебуває в місцях позбавлення волі, реєстрація розірвання шлюбу відкладається, а до виправно-трудової установи надсилається нагадування.

Якщо за повідомленням адміністрації місць позбавлення волі засуджений звільнений або умовно звільнений з обов’язковим залученням до праці*, реєстрація розірвання шлюбу провадиться на загальних підставах.

При одержанні відповіді про відсутність спору або неодержанні її у встановлений в повідомленні повторний строк відділ реєстрації актів громадянського стану реєструє розірвання шлюбу.

У документах, що посвідчують особу розлученого подружжя, проставляється штамп про реєстрацію розірвання шлюбу, де зазначаються прізвище, ім’я, по батькові особи, з якою припинено шлюб, місце і час реєстрації розірвання шлюбу.