Смекни!
smekni.com

Психологія огляду місця скоєння злочину (стр. 4 из 4)

Слідчий запропонував перевірити кожну версію. Став ретельно оглядати частини тіла З., при цьому очищаючи марлевим тампоном машинну змазку, він звернув увагу на веретеноподібний отвір в грудній клітці. Оглянувши отвір, лікар передбачив, що це ножове поранення.

Так виникла нова версія. Минулої ночі хтось ударом ножа в груди убив З., виніс труп через ліс і болото на залізницю і кинув його під колеса поїзда, що проходив. Вбивця є місцевим жителем, тому що вночі змогла знайти дорогу через густий ліс і важкопрохідне болото, до того ж він дуже сильна людина, оскільки ніс на собі труп З. (біля 70 кг).

У ході обговорення цієї версії дільничний інспектор висловив припущення, що це вбивство міг здійснити лісник К., який відносився до З. неприязно, загрожував йому розправою. Крім того, лісник був надзвичайно сильною людиною. Знайшлися також в селищі люди, яким К. хвалився, що він єдиний, хто може вийти на залізницю через болото, не зав'язши в ньому.

При обшуку в будинку К., в тайнику, був виявлений ніж зі слідами крові. К. зізнався у вбивстві З.

Для успішного огляду місця випадку рекомендується наступні три задачі вирішувати саме в тій послідовності, в якій вони будуть викладені.

Задача перша - зібрати всю інформацію, яка може стосуватися розслідуваної події. На цьому етапі не треба обмежуватися збором відомостей під впливом тільки однієї версії.

Друга задача - проаналізувати зібрану інформацію і на цій основі спробувати створити версії, які б пояснювали подію, що відбулася.

Задача третя полягає в зіставленні кожної висуненої версії з всією обстановкою місця випадку. У ході такого зіставлення повинні бути об'єктивно відмічені всі протиріччя (негативні обставини).

Якщоприрішенні другої задачі немає можливості висунути хоч би одну, досить обгрунтовану версію, потрібно визнати, що слідчий поквапився, і повернутися до рішення першої задачі (збору інформації).

Якщо ж при перевірці кожної висуненої версії виявляються протиріччя, необхідно повернутися знову до рішенняспочатку першої, а потім другої задачі.

Картина злочину (кримінальна версія) породжує в голові слідчого ще одну модель-план розслідування, яка являє собою також послідовність дій, пов'язаних з пошуком злочинця.


Список використаної літератури

1. Васильев В.Л. Юридическая психология.- Львов: 1974.

2. Костицкий М.В. Введение в юридическую психологию:методологические и теоретические проблемы.- К.: 1990.

3. Кудрявцев И.А. Судебная психолого-психиатрическая экспертиза.- М.: 1988.