Смекни!
smekni.com

ППЗ автотранспортного горіння легкових автомобілів (стр. 5 из 6)

Принцип роботи спринклерної пінної установки автоматичного пожежегасіння наступний. При виникненні пожежі підвищується температура, відкривається ОПСР. Проходячи через ОПСР розчин піноутворювача перетворюється в ПМП низької кратності і подається на вогнище. При виході з розподільчого і живлячого трубопроводів розчину падає в них тиск. Одночасно з цим падає тиск над тарільчатим клапаном вузла ВС, переважаючий тиск розчину в підводящому трубопроводі (який забезпечує імпульсний пристрій) піднімає таріль клапана вгору і, відкриваючи прохід в живлячу мережу. Одночасно розчин по сигнальному трубопроводу надходить до СДУ, який подає сигнал на щит управління (ЩУ).

ЩУ включає пристрої оповіщення і подає електроживлення на електродвигун основного насоса-підвишувача, який забезпечує забір води з вододжерела і подає до дозуючого пристрою. Дозуючий пристрій забезпечує введення піноутворювача в струмінь води для утворення розчину сталої (6%) концентрації. Утворений водний розчин піноутворювача подається в мережу. В випадку не спрацювання основного насоса (тиск в напірному трубопроводі з допомогою ЕКМ контролюється ЩУ) на протязі 10 с., приведе до автоматичного переключення ЩУ електроживлення на електродвигун резервного насоса.

Опис системи автоматичної пожежної сигналізації.

В приміщенні виготовлення та обробки матеріалів з гуми встановлюються автоматичні пожежні сповіщувачі ИП-212 (ДИП-2), а також ручний пожежний сповіщувач ИПР. В якості приймальної станції прийнята станція ППС-3, яка встановлюється в приміщенні з цілодобовим чергуванням. Пожежні сповіщувачі під’єднуються до приймальної станції одним шлейфом.

Сповіщувач представляє собою фотоелектронний пристрій, який забезпечує електричну і оптичну сигналізацію про появу диму в місці його встановлення. Електрична сигналізація виконається шляхом зменшення внутрішнього опору сповіщувача, оптична – включенням оптичного індикатора спрацювання.

Сповіщувач складається з розетки, яка встановлюється на стелі і блока сповіщувача. Блок сповіщувача складається з корпуса і кришки. На лицевій поверхні сповіщувача розташована кнопка перевірки працездатності сповіщувача і оптичний індикатор спрацювання. В корпусі блока сповіщувача розташована друкована плата з оптичним вузлом і елементами електричної схеми.

Оптичний вузол конструктивно об’єднує фотоприймач (фотодіод) і випромінювач (світлодіод),так, що їх оптичні вісі знаходяться під кутом 1200, а область, яка утворюється перерізом тілесних кутів поля зору фотоприймача і випромінювача є областю чутливою до диму.

Робота сповіщувача наступна: при нормальних умовах через сповіщувач проходить струм 0,5 мА (визначається внутрішнім опором електронної схеми). При пожежі, дим попадає в середину сповіщувача, відбувається заломлення інфрачервоного променя від світлодіода з направленням на фотодіод. При освітлені фотодіода міняються його ел. параметри, виникає електричний сигнал який подається на накопичувач імпульсів, після надходження четвертого імпульсу спрацьовує тригер який відкриває вихідний ключ, при цьому включається оптичний індикатор і збільшується струмопроходження до 20 мА.

Технічні характеристики ИП-212 (ДИП-2):

· Чутливість-задимлення навколишнього середовища з оптичною щільністю не більше 5%
· Інерційність, с 5
· Контролюєма площа до, кв. м. 150
· Напруга живлення від джерела пост. струму, В 24
· Струмопроходження в черговому режимі, мА 5
· Сртумопроходження в тривожному режимі, мА 20
· Умови експлуатації:
температура навколишнього середовища, 0С -30 до 50
відносна вологість, % 95

Розміщують димові сповіщувачі на стелі рівномірно (відстані вказані в розрахунковій частині проекту) в відповідності до вимог п. 4.2-4.5.

Ручний сповіщувач ИПР складається з корпуса, в середині встановлена плата. Біля корпуса кріпиться на вісі ручка. Особливістю сповіщувача є те що на платі є геркон, в ручці постійний магніт. Принцип роботи в спрощеному вигляді наступний: при повороті ручки на себе – відсувається постійний магніт від геркона, це приводить до розмикання контактів і обриву шлейфа сигналізації.

Ручний сповіщувач ИПР встановлюється біля вихідних дверей на висоті 1,5 м від підлоги.

В якості приймальної станції використовується ППС-3. Станція має блочну конструкцію. Відмінність від інших приймальних станцій пожежної сигналізації в більш надійній роботі, є можливість перевірити працездатність станції поданням тест-команди.

Технічні характеристики ППС-3:

· Напруга живлення, В
від основного джерела мережі перемінного струму 220
від резервного джерела постійного струму 24
· Кількість підключаємих шлейфів, шт 60
· Кількість підключаємих сповіщувачів в шлейфі, шт
фотоелектричних типу ДИП-2 20
радіоізотопних типу РИД 6М 50
теплових типу ІП-105 50
· Максимальна споживаєма потужність, ВА 40

Станція забезпечує відображення всієї інформації, що надходить про стан пожежних сповіщувачів, формування сигналу “Тривога” при спрацюванні сповіщувача в шлейфі, ручне або автоматичне включення ланок управління зовнішніми системами, безперервний контроль за справністю шлейфів сигналізації.

Розміщуємо ППС-3 у відповідності до вимог п.п. 4.22-4.32 [6], [7], в приміщенні з цілодобовим чергуванням, на негорючій конструкції на висоті 0,8 від підлоги.

Виходячи з вибраної приймальної станції визначаємо, що необхідно один шлейф сигналізації, в який включаємо сповіщувачі ИП-212. В кінці шлейфа в розгалужуючій коробці встановлюємо навантажуючі елементи. Шлейфи прокладаємо в відповідності до вимог п.п. 4.33-4.47 [6].

В черговому режимі на передній панелі станції ППС-3 натиснуті тільки кнопки основного і резервного живлення. Постійно працюють індикатор основного живлення. При спрацюванні сповіщувача в шлейфі різко збільшується струмопроходження, це приводить до переводу станції в тривожний режим роботи, включаються в імпульсному режимі індикатори “ПОЖЕЖА” відповідного шлейфа і в БКУ-2, звуковий сигнал, через 30 с. включається подання команди до зовнішніх систем.

7. Інструкції щодо експлуатації установок АППЗ.

Ефективна робота установок АППЗ може бути забезпечена якщо вони правильно спроектовані, якісно у відповідності до проекту змонтовані, технічно грамотно експлуатуються.

Під експлуатацією установок АППЗ розуміють їх використання для виявлення і гасіння пожеж, а також технічне обслуговування і ремонт.

На об’єкті де знаходяться розглядаємі приміщення, що захищаються установками АППЗ, згідно п.6.1.10 [9] повинна бути розроблена наступна документація:

· інструкція з експлуатації установки і посадові інструкції;

· графік і журнал обліку ТО і ППР;

· журнал обліку спрацювань і несправностей установок АППЗ;

Крім цієї документації на об’єкті повинні знаходитись:

· наказ про призначення особи відповідальної за експлуатацію установок АППЗ, осіб обслуговуючого і оперативного персоналу;

· проектна документація та виконавчі креслення на установку;

· акт приймання і здачі установок АППЗ в експлуатацію;

· паспорта на змонтоване обладнання установки АППЗ.

Інструкції для обслуговуючого і оперативного персоналу складаються на основі рекомендацій по організації нагляду за АППЗ, а також інструкцій заводів-виготовників. Зміст інструкцій повинен розкривати послідовність і методику виконання операцій при проведенні робіт по обслуговуванню АППЗ, а також бути в відповідності до вимог [1].

Інструкція для обслуговуючого персоналу.

· Перевірити чистоту і порядок в приміщенні ремонту трансформаторів, приміщенні виготовлення і обробки матеріалів з гуми приміщенні насосної станції.

· Перевірити стан трубопроводів, ОПСР, пожежних сповіщувачів і відстані від них до складуємих матеріалів в приміщенні.

· Перевірити відповідність приймальної апаратури, щитів управління (АППЗ повинно знаходитись в автоматичному режимі включення).

· Перевірити по показникам відповідність рівня розчину і тиск повітря в автоматичному водоживлювачі.

· Перевірити напругу на вводах електроживлення основного і резервного).

· Перевірити відповідність тиску над і під вузлом управління.

· Перевірити робочий стан основного і резервного насосів, компресора.

· Відкрити перевірочний вентиль на вузлі управління, по показам манометра, включенню сигналів оповіщення, спрацюванню насоса, зробити висновок про працездатність АУП.

· При перевірці працездатності ППС-3 необхідно виконати:

1. Натиснути кнопку “Вкл” вузла “Контроль” – включається індикатор “Нечерговий режим”.

2. Почергово натиснути кнопки перевірки сигналів “Пожежа”, “Обрив”, “К.3.” на час не менше 2 с. Повинні включитись звукові сигнали і оптичні адресні і групові індикатори відповідно тест-команди.