Смекни!
smekni.com

Інфекційний мононуклеоз (стр. 2 из 2)

Найбільш простою і досить інформативною є реакція Гоффа—
Бауера з формалінізованими еритроцитами коня на предметному
склі. Для проведення її потрібна лише одна крапля сироватки
крові хворого. Відповідь отримується миттєво. Реакція є позитив­ною в 90 % випадків. Використовують також реакцію аглютинації трипсинізованих бичачих еритроцитів сироваткою крові хворого,
яку попередньо обробляють екстрактом нирок гвінейської свинки.
У хворих на інфекційний мононуклеоз ця реакція позитивна у
90 % випадків. Застосовується також реакція, що грунтується на
здатності сироватки крові хворого на інфекційний мононуклеоз ге-
молізувати бичачі еритроцити. Наведені реакції неспецифічні, де­
які з них можуть бути позитивними при інших хворобах, що зни­жує їх діагнфстичну інформативність.

Лікування. Специфічна терапія інфекційного мононуклеозу не опрацьована, тому в практиці проводиться симптоматичне, десен­сибілізуюче, загальнозміцнювальне лікування. Антибіотики засто­совуються лише у випадках, коли гарячка триває довше 6—7 днів, прояви ангіни різко виражені і супроводжуються значним збіль­шенням тонзилярних лімфатичних вузлів.

Для лікування хворих на тяжкі форми застосовують глікокор-тикостероїди, підставою для призначення яких є і морфологічний субстрат хвороби (гіперплазія лімфоїдної тканини). Проводиться дезинтоксикація. В усіх випадках потрібне полоскання горла роз­чинами риванолу, йодинолу, фурациліну та іншими антисептич­ними засобами.

Профілактика. Специфічна профілактика інфекційного моно­нуклеозу не розроблена. Хворих госпіталізують за клінічними по­казаннями. Карантин не встановлюється. Дезинфекційних заходів у вогнищі інфекції не проводять.