Смекни!
smekni.com

Письменники України - жертви сталінських репресій (стр. 3 из 5)

Та першими цю страшну істину з власного досвіду збагнули українські хлібороби. І цілком резонно звернулися до “отця всіх народів” за роз”ясненнями, як це зробив анонімний мешканець м.Фастова: “Наші трудящі колгоспники не мають ні куска хліба і навіть є такі, що з голоду пухнуть. Коні в колгоспах дохнуть, а люди ділять їх і їдять, що призводить до масових захворювань. Питається: чому у Воронежі, Тифлісі, Москві, Криму є хліб, скільки завгодно і який завгодно, а на Україна – немає?”

“Як ми можемо будувати соціалістичне народне господарство, коли приречені на голодну смерть? Питаємо: за що ми билися на фронтах? За те, щоб сидіти голодними, як умирають діти в корчах голоду?..” – зойк колективного відчаю направили в Кремль колгоспники с.Горби, що на Кременгуччині.

Але в потоці скорботно-благальних послань до генсека траплялися й такі, які пашіли динамітом. Ось для прикладу рядки: “Хіба шлях до соціалізму – це шлях до гнойні й згуби? Кому к чорту потрібен соціалізм, збудований на костях знищених голодом людей?” Чи: “Я колишній партизан, бив буржуїв, а сьогодні згоден різати комуністів. Хіба я повинен здихати з голоду?..”

Проте ні стогін, ні зойки, ні прокльони, ні погрози не долинали до слуху “головного зодчого соціалізму”, слова й почуття приречених він уже вважав набутком могильної землі. Єдине його серйозно непокоїло – аби від імені виморених голодом мільйонів громом не пролунало новоявлене “поховайте та вставайте”. Маючи певне поетичне обдарування Сталін знав ціну ограненого таланту Слова, і прекрасно розумів, що народ без своїх речників – це отара баранів для заплання, до якої нікому нема ніякого діла. Про будь-який народ світ довідується не лише з діянь породжених ним вождів, а й з пісень поетів. Стосовно українських “вождів” Йосип Віссаріонович не мав жодних ілюзій, а от щодо поетів...

Як доносила агентура, останніми роками на Україні ширилися про “батька і вчителя” найобразливішого ґатунку анекдоти, частівки, приповідки. Він здогадувався, чиїх то рук діло, але до пори до часу робив вигляд, що нічого не помічає. А ось на те, що за кордоном на підставі “свідчень уярмлених українців” розпалювався пропагандистський шал компрометації сталінського “раю”, закрити очей не міг. Бо розумів, що перед ним не якийсь там жалюгідний складач анекдотів, а непримиримий класовий ворог.

Маючи серед української інтелігенції таких повпредів, як Володимир Винниченко і Євген Коновалець, той причаяний ворог із пером в руках, організовував по європейських столицях демонстрації протесту проти винищення українства як етносу, заснував міжнародний Комітет допомоги приреченим на згин селянам в червоній імперії. І цим самим пліч-о-пліч зімкнувся з найзапеклішим ненависником Лейбою Троцьким.

Отож, за сталінською логікою, висновок напрошувався один: раз і назавжди заткнути пельку потенційним мазепинським кобзарям та каменярам. Як це зробити, досвіду Сталіну не треба було позичати. Для подібних випадків у його піхвах завжди зберігалася вивірена зброя – тотальний терор.

Сьогодні побутує чимало версій про кількість реприсованих і замордованих у добу сталінщини письменників України. Різні дослідники називають різні цифри – від 97 до 500 осіб. І в цьому немає нічого дивного. Адже сталінські кати не афішували своєї кастової роботи, не вели доскіпливого бухгалтерського обліку своїх жертв. Навпаки, вони докладали граничних зусиль, щоб приховати від наступних поколінь сліди нечуваних злодіянь; маскували під військові об”єкти у віддалених лісових кварталах масові поховання розстріляних, замуровували судово-слідчі справи в броньованих сейфах спецхранів, сплачували безпам”ятство винуватців і свідків геноциду персональними пенсіями і розподільниками. Тому то кількість загублених сталінщиною життів точно не встановлено.

Як відомо, 23 квітня 1932 року ЦК ВКП(б) прийняв постанову “Про перебудову худ-літературних організацій” в якій ставилося завдання – створити одну Спілку радянських письменників з комуністичною фракцією в ній.

Невдовзі після цього на Україні було сформовано Організаційне бюро для підготовки і проведення Першого установчого з”їзду письменників республіки, який відбувся на початку літа 1934 року. В половині 1934 року на Україні було 193 особи офіційно визнаних приналежними до професійної письменницької Спілки.

Коли саме почався сталінський терор проти українського письменства? Більшість літературознавців називають 1929 рік – рік початку підготовки фальсифікованого судового процесу в справі так званої Спілки Визволення України. І все ж витоки сталінського терору правильніше віднести на 26 квітня 1926 року. Саме на той день, коли Сталін надів своєму наміснику на Україні Лазарю Кагановичу, який тоді працював першим секретарем ЦК КП(б)У, листа розціненого учасниками як сигнал до репресій.

Сталін лякав Політбюро ЦК КП(б)У тим, що українізація дуже швидко може привести до відчуження української культури від “Москви”, а найжахливіше почнеться “боротьба проти російської культури і її найвищого досягнення – ленінізму”. На доказ того, що така небезпека вже реальна, Генсек зіслався на полемічну статтю українського письменника Миколи Хвильового.

Із листа: “Його заява про те, що “ідеї пролетаріату нам відомі без московського мистецтва”, його смішна і немарксистська спроба відірвати культуру від політики – все це і багато що інше в устах українського комуніста звучить зараз більше ніж дивно. Український комуніст Хвильовий не мав сказати нічого на користь “Москви” іншого, окрім як закликати українських діячів тікати від “Москви” як можна швидше. І це називається інтернаціоналізмом!”

У вустах Сталіна ці зловісні слова могли означати лише одне – смертний вирок. Ось тому, 26 квітня 1926 року, коли Генсек фактично власними руками відлив кулю, яка згодом обірвала життя Миколі Хвильовому, є всі підстави вважати днем початку великого терору на Україні.

Аби догодити своєму кремлівському покровителеві, Каганович набрався нахабства з високої партійної трибуни дезінформувати громадськість, щоб в рядах партії викритий “особливо небезпечний націоналістичний ухил”. І, як доведений факт, поіменно назвав лідерів цього ухилу – наркомоса Шумського, письменника Хвильового і економіста Волобуєва. Ці троє статечних громадян стараннями партійної преси постали перед суспільством як “рупори ворожих сил”, “ватажки капіталістів”, “наймити імперіалізму”. В побут дуже швидко увійшли, як найганебніша лайка, ярлики типу “шумськізм”, “хвильовім”, “волобуєвщина”.

Не витримавши незаслуженої ганьби і цькування, Шумський назавжди полишив Україну, щоб через десятиліття тюремних поневірянь покінчити на чужині життя самогубством. Хвильовий і Волобуєв змушені були публічно зректися своїх поглядів і покаятися. Щоправда, це їм не допомогло.

Гинули і письменники, і вчені, і митці, й інженери, вчителі, агрономи, лікарі... Розпочався похід проти інтелігенції як “міжкласового прошарку”, аби шляхом її фізичного винищення духовно обезглавити народ, позбавити його перспективи національного відродження. Свідченням цього можуть бути інспіровані судові процеси в справі так званої Спілки Визволення України.

Згідно з розписаним сценарієм, причиною створення СВУ послужило вбивство в травні 1926 року на паризькій вулиці головного отамана Симона Петлюри. На роль основного персонажа майбутнього політичного спектаклю чиновні “сценаристи” намітили не якогось там замухришкуватого контрика, а всесвітньо відомого вченого-літературознавця, віце-президента Всеукраїнської Академії наук Сергія Олександровича Єфремова. Чому саме його? Та тому, що він був одним із керівників УР під час революційного вибуху. Сюди ж включили кілька десятків відомих культурницьких діячів старшого покоління, яких давно тримали в полі свого зору; пристебнули ще й кілька молодиків, котрі мали репрезентувати собою таку ж міфічну “суперконтреволюційну” Спілку української молоді.

На лаві підсудних опинилося 45 осіб (серед них письменники – Сергій Єфремов, Людмила Старицькі-Черняхівська, Михайло Івченко). Всім (інформувалося) інкримінувалося звинувачення: злісна антирадянська пропаганда, контреволюційна діяльність з метою повалення Радянської влади і відновлення буржуазно-поміщицької Української Народної Республіки.

Сорок днів тривав показовий судовий процес у приміщенні Харківського оперного театру. Проте ні прокурором, ні громадським обвинувачам, ні підставним свідкам не вдалося довести жодного протизаконного діяння підсудних. Мова велася про їхню світоглядну опозицію більшовизму, а зовсім не про практичну підривну діяльність проти існуючого ладу. Все ж Верховний Суд УРСР 19 квітня 1930 року визначив підсудним різні строки покарання за приналежність до СВУ.

І хоча жодного смертного вироку не було винесено, судовий процес виявився обагреним кров”ю. Заарештований у цій фальсифікованій справі поет Аркадій Казка не витримав упередженого слідства, і, доведений до відчаю сатанинською наругою над людяністю, повісився в одиночній камері одеської тюрми 23 листопада 1929 року. В історію української радянської літератури він увійшов першим з тієї скорботної шеренги, яку півстоліття регулярно поповнювали лицарі німого протесту проти людиноненависницької суспільної системи, починаючи від Миколи Хвильового і кінчаючи Григором Тютюнником і Віктором Близнецем.

Через деякий час анонімні “сценаристи” почали спішно завершувати новий судовий процес над міфічним “Українським національним центром” (УНЦ). За їхнім замислом це мала бути антирадянська терористична організація, яка об”єднувала уцілілі рештки колишніх партій українських есерів, соціал-демократів, поступовців, а також членів КПЗУ, які емігрували на Велику Україну. А очолили цю “антинародну зграю бандитів” специ ДПУ “довірили” не комусь іншому, як колишньому Голові УР, престарілому академіку Михайлові Сергійовичу Грушевському.