Смекни!
smekni.com

ТЕОРЕТИЧНІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ОСНОВИ ПОДАТКОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ (стр. 3 из 6)

13) у разі виявлення зловживань під час здійснення контролю за надходженням валютної виручки, проведенням розрахунків із споживачами з використанням товарно-касових книг, а також за дотриманням лімітів готівки в касах та її використанням для розрахунків за товари, роботи і послуги давати доручення органам державної контрольно-ревізійної служби на проведення ревізій;

14) вимагати від керівників підприємств, установ і організацій, що перевіряються, проведення інвентаризації основних фондів, товарно-матеріальних цінностей, коштів і розрахунків; у необхідних випадках опечатувати каси, касові приміщення, склади та архіви;

15) надавати інформацію з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів іншим державним органам відповідно до чинного законодавства;

16) матеріально і морально заохочувати громадян, які подають допомогу в боротьбі з порушеннями податкового законодавства. Права, передбачені пунктами 1-4, 6, 12 і 14 частини першої цієї статті, надаються посадовим особам органів державної податкової служби, а права, передбачені пунктами 5, 7 - 11, 13, 15 - 16, - головам державних податкових адміністрацій і начальникам державних податкових інспекцій та їх заступникам.

2.5. відповідальність платників податків

ТЕМА 2. ОБЛІК ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ.

ПЛАН.

1. Облік платників податків – юр. Осіб

2. Облік платників податків – фіз осіб

Ê

Облік платників ведеться відділом оліку і обробки даних , окремо фіз та юр осіб.

З метою облік юр осіб створюється єдиний банк даних про платників податків юр осіб.

В нього заносяться всі підприємства , що знаходяться на тер. Району чи міста + їх філії, відділення та інші структурні підрозділи незалежно від місця знаходження + облік філій та відділень ведеться по місцю їх знаходження.

Дані в обліковий реєстр заносяться по групам підприємств різних форм власності. В кожній виділяються галузі н/г. По кожному підприємству вказується як ведуться розрахунки з бюджетом( централізовано головним підприємством або децентралізовано).

В єдиному банку даних по кожному платнику вказуються такі реквізити :

1) повна назва підприємства, його філій та відділень;

2) адреси та номери телефонів ;

3) форма власності;

4) підпорядкування

5) дата реєстрації

6) види податків, які сплачує підприємство;

7) вимди пільг, які воно використовує ;

8) №р/р, дата його відкриття;

9) дата отримання заяви про взяття на облік;

10) найменування бюджетів, до яких сплачує податки.

Для реєстрації в податк органах підприємства зобо’язані подати в ДПІ за місцем знаходження документи за встановленим передіком ( заява, копія Статуту, свідоцтво про реєстрацію, виписку з банку про відкриття р/р і т.д.)

Податк органи перевіряють вказані в заяві дані і за відсутності зауважень протягом 10 днів реєструють підприємство і заносять його до єдиного банку даних.

У подальшому підприємство має подавати в ДПІ відомості про зміни у їхній діяльності, пов’язані з джаними, наведеними в заяві.

Інформація про зміни подається в 10-денний строк.При зміні місцезнаходження підприємства за його новою адресою пердаються: заява+справа підприємства з додатком-копією особового рахунку, або довідки про стан розрахунків з бюджетом.

Податк органи проводять відповідну роботу з метою встановлення повноти обліку платників податків. Для цього вони використовують відповідні дані ві тих організацій , діяльність яких пов’язана з відкриттям нового підприємства( банки – про відкриття/зміну/закриття р/р; від підприємств зв’язку - про підприємства, яким встановлені телефони; від організацій архітектури – про дозволи на нове будівництво, здані в експлуатацію об’єкти; в страх органів – про нові договори страхування ).

Окремо в податк органах ведеться реєстр платників ПДВ.Зареєструватись тут обов’язково потрібно для тих платників, в яких об’єм оподаткованих опперацій за останні 12 місяців перевищів 600 н.м.д.г.( за законом) або 1200 ( за Указом).

Заява про реєстрацію юр особи як платника ПДВ подається в ДПІ не пізніше 20ти календарних днів після закінчення місяця . в якому було досягнено зазначений обсяг оподаткованих операцій.

Якщо особа не зареєструвалая , то – фін санкції:

1. Якщо особа не не здійснила оподаткованих операцій після закінчення граничного строку для реєстрації – 20 н.м.д.г.;

2. В разі здійснення таких операцій – штраф на суму ПДВ, на рахованого на загальну суму продажу, але не меньше ніж 20 н.м.д.г.

Також окремо ведеться реєстр постійних представництв нерезидентів як платників податків на прибуток. Реєстрація – протягом 10 днів.

Ë

До 1996 року реєстрації в ДПА підлягали тільки громадяни-підприємці без права юр особи.Для обліку цих платників і стану їх розрахунків з бюджетом велась Книга.

Крім цього велась алфавітна книга, яка була обліковим реєсмтром громадян, що отримують доходи не лише за місцем основної роботи ( на підставі довідок підприємств та фіз осіб-підприємців про виплачені доходи/прибутковий податок).Ьаким чином, облік охоплював лише специфічні катогорії платників

З 31.01.1996 - Держ Реєстр фіз осіб-платників податків = облік всіх громадян.Створення держ реєстру забезпечує:

1) Повний облік фіз осіб – платників податків;

2) Організацію автомат обробки інфо про сплату податків фіз особами

3) Взаємодію податк органів з метою забезпечення контролю за вірністю / своєчасністю сплатим поадтків фіз особами

4) Організацію довідкової інформації для взаємодії податк та інших держ органів.

Держ реєстр створюється вищою ланкою ДПС і складається з інфо фонду , що міститься у базах даних податк органів всіх рівнів. До інфо фонду – такі дані:

1. індивід ідентифікац номери

2. заг. відомості про фіз осіб – платників

3. інфо про сплату податків

Джерелами формування інфо фонду є :

- дані ДПІнспекцій

- інфо підприємств

- інфо виконкомів місцевих Раднардепів, уповноважених проводити державну реєстрацію фіз осіб, як суб’єктів підприємницької діяльності

- відомості відділів МВС про громадян, що прибули на проживання в даний район

- відомості загсів

ПОРЯДОК РЕЄСТРАЦІЇ :

1) якщо у фіз особи є осн місце роботи , то він повинен заповнити облікову картку за осн місцем роботи , яка передається бухгалтерією до податк органів

2) якщо громадянин – підприємець, або не має осн. Місця роботи але отримує доходи, він повинен самостійно з’явитися в ДПІ, заповнити облікову картку для отримання ідентифікаційного номера.

Створення держ реєстру зумовлює такі функції податк органів :

- забезпечення підприємств і т.д. , які використовують найманих робітників, інструктивними матеріалами про порядок і умови передачі в податк органи інфо+ бланками ( облікова картка, відомості до держ реєстру фіз осіб)

- перевіряти документи, що надійшили від підприємств з точки зору вірності і повноти заповнення.При порушеннях – на доопрацювання. Фактичні надходження та повернення відмічаються в спеціальному журналі

- виконувати комп’ютерну обробку інформації

- надсилати після присвоєння ідентифікаційних номерів повідомлення фіз особі про необхідність з’явитися в ДПІ для отримання

- видавати довідку з Ідент. Номером з обов’язковою реєстрацією факту видачі в спеціальному журналі

- після реєстрації облікові картки громадян передаються в архів.



Тема № 3. Контроль за своєчасністю сплати нарахованих сум податків в бюджет

1. Порядок ведення особових рахунків.

2. Недоїмка, порядок її визначення та джерела погашення.

3. Шляхи ліквідації податк. заборг-ті.

1. Порядок ведення особових рахунків.

З метою обліку нарахованих і сплачених сум П в ДПІ щорічно відкриваються особові рах-ки. На діючі ПП – з початку року, на новостворені – з моменту прийняття на облік.

Особові рах-ки відкриваються на кожний вид платежу. В них вказується сума нарахов-х П, фактично сплачених та виводиться сальдо розрах-ків, т.т. переплата або недоїмка.

Записи про нарахування платежів особових рах-ках проводиться на підставі таких док-тів:

1- податк. декларацій, розрах-ків, довідок про авансові платежі, плат. повідомлень;

2- рішень начальника або заступника начальника податк. органу за актами перевірок;

3- рішень держ. комітету по контролю за цінами;

4- постанов держ. комітету по стандартизації, метрології та сертифікації.

Записи про суму фактич. відрахувань до бюджету провод-ся на підставі таких док-тів:

1- виписок з особових рах-ків банків з додатками копій плат. доручень на перерахування коштів з рах-ку платника на рах-к бюджету;

2- копій плат. доручень відділу Ощадбанку та повідомлень до них, якщо було приймання платежу готівкою;

3- талонів поштових переказів при сплаті П через установи зв’язку;

Подані док-ти реєструються у канцелярії, а потім надходять у відділ обліку для проведення відпов. записів у картках особових рах-ків.

2. Недоїмка, порядок її визначення та джерела погашення.

Після закінчення встановлених строків сплати відпов. платежів невнесена сума вважається недоїмкою і стягується з нарахуванням пені.

Пеня встановлена в таких розмірах:

- по податку на прибуток, ПДВ, АЗ, платежі за спец. викор-ня лісових ресурсів, плати за ліс, за надра, за воду, відрахув-ня на геологорозвідувальні роботи, по місцевих податках – 120% облікової ставки НБУ;

- по прибутков. П з громадян – 200% ставки НБУ;

- по держ. миту – 0,2 % від сум недоїмки;

- по платі за землю - 0,3% від сум недоїмки.

За несвоєчасне зарахування платежів з вини установ банків, установа банків сплачує пеню за кожен день прострочення, включ-чи день сплати у розмірах установлених для кожного виду платежу.

Пеня не нарахов-ся:

- на пеню;

- на адмін. штрафи.