Смекни!
smekni.com

Створення ГІС для лісової промисловості (стр. 2 из 4)

Ці вимоги тепер виконуються, що сприяє розвитку нових напрямків картирования і керування в лісівництві. Наприклад, організації по лісовому господарству на північно-заході тихоокеанського узбережжя США використовували базу даних ARC/INFO разом із системою по обробці зображень ERDAS, щоб допомогти рішенню проблем, зв'язаних з первинними лісами - для з'ясування де і скільки їхній є ,і як врахувати їх при плануванні ресурсів. Керування по ресурсах тепер можуть включати дані дистанційного зондування, використовуючи засіб ERDAS-ARC/INFO Live Link, аналізувати їх зробленими засобами обробки зображень і статистичних програм, а потім інтегрувати їх з іншими ресурсними картами в ГІС.

Інтегроване керування ресурсами

Інтегроване керування ресурсами використовує різноманітні джерела даних і процедури комплексного аналізу, звичайно у великих тимчасових рамках і для великих лісових територій. Основна мета полягає в тому, щоб створити план освоєння, прийнятний із усіх точок зору. Основою плану служить вичерпний робочий кадастр лісів і система відновлення, що включає організацію записів про ріст, врожай і т.п. Інші ресурсні показники, інтегровані з базою даних, включають параметри впливу на дику природу, зони рекреації, воду, якість місцевості, биоразнообразие, мальовничість ландшафту. Програмне забезпечення ARC/INFO може інтегрувати всі ці характеристики для більш об'єктивної розробки і перевірки альтернативних варіантів освоєння.

Елемент LIBRARIAN програмного забезпечення ARC/INFO дає безшовне відображення бази даних, але при цьому підтримує стоящую за цим ефективну структуру, утворену аркушами карт. Ці функціональні можливості дозволяють робити запит і креслення з перетинанням аркушів карти. Одночасно, може обновляти окремі аркуші. Група функцій DATADASE INTEGRATOR програмного забезпечення ARC/INFO дає можливість прямого доступу до атрибутивних даних, навіть якщо вони зберігаються у видаленні, і дозволяє двосторонній обмін інформацією між лісогосподарським і іншим відділами. Усі засоби ARC/INFO можуть працювати з інформацією з перемінними дозволом і масштабами, що спрощує шлях від стратегічного до робочого планування і включення зовнішніх джерел інформації про ресурси.

Можливості інтеграції

Програмне забезпечення ARC/INFO розроблене з можливістю інтегрувати безліч видів цифрових даних, включаючи керування базами даних SQL, растрові системи, САПР і GPS. Це важливо, оскільки дозволяє організації відразу використовувати існуючі можливості і системи керування базами даних (СУБД) для підтримки прикладних задач лісівництва. ARC/INFO має убудовані засоби для інтегрування табличних даних із широко відомих СУБД, таких як DB2, dBASE, INFORMIX, SYBASE і інші. Можливе сполучення і з іншими зв'язаними середовищами, такими як AutoCAD і технології роботи з растровими зображеннями.

Апаратні засоби

Програмні продукти ESRI працюють на всіх стандартних апаратних платформах, включаючи персональні комп'ютери, робочі станції UNIX, комп'ютери Macintosh. Підтримувані фірми включають Intel, Data General, Digital, DEC Alpha, Hewlett-Packard, IBM, NEC, Silicon Graphics і Sun. ARC/INFO спроектовано для роботи в багатьох мережних конфігураціях, що зв'язує робочі станції і персональні комп'ютери з табличними базами даних. Структура ARC/INFO здійснює підтримку реально розподіленої системи даних, програмного забезпечення і додатків. Концепція відкритих систем програмного забезпечення ARC/INFO і незалежність від платформ дають Вам можливість стикуватися з цими системами за допомогою передачі чи даних динамічної інтеграції способами узгодження SQL програмного забезпечення ARC/INFO.

ArcForest

Дистрибьютор ESRI-Canada створив і активно впроваджує програмний продукт, названий ArcForest - серію розроблених на основі ARC/INFO засобів для ухвалення рішення в області лісового господарства. ESRI-Canada розробив додатка ArcForest у результаті ділових, дослідницьких і проектних угод з організаціями лісової галузі Канади. ESRI розуміє, як важливо працювати разом з окремими людьми й організаціями, що уже вклали чи планують істотні інвестиції в розвиток прикладних програм для лісового господарства. Тісно співробітничаючи з партнерами, зв'язаними з лісівництвом, ESRI постійно розширює і поглиблює роботу з розвитку наявних програм, щоб краще задовольнити потреби людей, зайнятих у лісовому господарстві.

ArcForest складається з декількох взаємозалежних модулів і подпроцессов:

Система керування лісами і земельними записами - основа ArcForest. Модуль Records забезпечує керований доступ до бази даних, повноцінний набір процедур і засобів її підтримки. База даних використовує сучасні реляционние моделі даних по лісових і земельних угіддях, що включають покриття по рослинності, рельєфу, землеволодінню, адміністративному розподілу, дорогам, водозбірним басейнам, древостою і хронології використання лісових угідь.

Query - модуль містить засобу візуалізації табличної, графічної і тимчасової інформації, що міститься в базі даних, інтегрує функції буферизации і накладення.

Подпроцесс Surface View дозволяє визуализировать рельєф місцевості.

Planning - модуль надає користувачам можливість провести оцінку всієї стосовної до лісових угідь інформації, визначити й оцінити альтернативні сценарії їхньої розробки, створення відповідних карт і звітів.

System and Data Administration - модуль адміністратора даних з можливостями імпорту й експорту в і з ArcForest, відновлення даних по інвентаризації лісів, системою захисту доступу до даних.

Integrated Graphical User Interface - інтуїтивна система вікон, іконок і кнопок із традиційним набором функцій, що виконуються по натисканню клавіші миші. Включає розгалужену контекстно-залежну інформаційну підказку, що допомагає швидко опанувати роботою з пакетом.

Add In Your Own Programs - при використанні ArcForest Programmer's Guide дозволяє доповнювати продукт необхідними у Вашій роботі програмними додатками, наприклад моделями процесів і подпроцессов. У це керівництво включені приклади використання AML-програм і меню, він забезпечує стандарти програмування і відповідну структуру каталогів.

Інститут досліджень систем навколишнього середовища (ESRI)

Більш 25 років ESRI допомагає планувальникам, менеджерам, практикам і вченим, що займається рішенням різноманітних проблем, у яких необхідний облік просторово розподіленої інформації. ESRI - піонер в області обробки географічно прив'язаної інформації, цілком зайнятий розробкою і підтримкою географічних інформаційних систем. Програмне забезпечення ARC/INFO було першої у світі ГІС, орієнтованої на базу даних. Її упровадження викликало революційні зміни в професійних способах керування просторовими даними. Тисячі організацій вибрали програму ARC/INFO, тому що вона відбиває передові ідеї в технології керування просторовою інформацією.

Автоматизація діяльності будь-якої складної структури, тим більше територіально розрізненої, повинна починатися зі створення єдиного інформаційного простору. Тобто всі учасники інформаційного процесу повинні розглядати ті чи інші його елементи під одним кутом зору, однаково розуміти інформаційну модель системи, використовувати ті самі параметри для характеристики об'єктів. У свій час у цих цілях було чимало зроблене галузевими службами, відповідальними за організацію і координацію процесу автоматизації лісового господарства. Були розроблені і реалізовані на машинах класу ЄС, і потім СМ алгоритми рішення основних задач для роботи з атрибутивною інформацією в лісовпорядних підприємствах. Ці роботи велися за традиційною схемою: технічне завдання - технічний проект - робочий проект. До розробки вихідних документів залучалися фахівці практично всіх л/у підприємств, що ведуть галузевих НДІ. У результаті розроблені продукти були універсальними, придатними для застосування в різних регіонах. Централізовано підтримувалася єдина система класифікаторів.
В історичній ретроспективі процес упровадження засобів автоматизації обробки даних лісовпорядження почався ще з ЕОМ «Мінськ-32» і наприкінці 70-х років потокова обробка повидельних даних на ЕОМ стала звичайною практикою для всіх л/у підприємств.

Перші відомі нам спроби використовувати обчислювальну техніку для цілей створення лісових карт відносяться до другої половини 70-х років (Українське лісовпорядне підприємство). У той же період часу в Москві в НИЧ У/ПРО «Леспроект» велися наукові праці по автоматизації дешифрування матеріалів аеро- і космо- зйомки для цілей лісовпорядження. З цих робіт у 1980 році народився напрямок по автоматизації лісового картографування. Використання в НИЧ рідких у ті часи растрових систем обробки зображень дозволило вирішити задачу автоматичного простежування границь на дешифрованих знімках і абрисах з перетворенням їхній у векторну модель карти, а для неї була розроблена лінійно-вузлова топологія векторних даних з індексами лівого/правого полігонів, дуже близька до використовуваного в системі Arc/Info.

У результаті цих робіт у 1985-87 роках у НИЧ У/ПРО «Леспроект» була створена цілком завершена автоматизована технологія створення лісових карт на основі первинних джерел: аерофотоснимков, даних наземних геодезичних зйомок, карт на паперових носіях і ін. Створена тоді система в звітах називалася системою автоматизованого картографування, хоча з позицій сьогоднішнього дня її цілком можна назвати ГІС, тому що в основі її лежала СУБД, і в цій системі зберігалися усі види картографічних, атрибутивних і настроечних даних, опису видів умовних знаків, довідкові дані. До всіх даних здійснювався однаковий доступ із усіх програм, використовувався єдиний механізм пошуку даних.