Смекни!
smekni.com

Галузі психологічної науки (стр. 4 из 4)

Феномени економічної психології — когнітивні й афективні ха­рактеристики економічної поведінки, атитьюди, мотивація, вплив соціуму на економічну поведінку, і навпаки. Головне — ці феномени пов'язуються з реаліями економічного життя: прийняттям госпо­дарських рішень, маркетингом, податковими проблемами, стратегією досягнення прибутку тощо.

Сучасна економічна свідомість характеризується парадоксальною двоїстістю, що виявляється в розриві між відображенням відносин виробництва, розподілу і споживання. Свідомість ця переважно па­сивна, дискретна і донаукова. Оскільки когнітивна структура цієї свідомості грунтується на принципі примітивної рівності, остільки стає зрозумілим, що вона має розвинуті несвідому і підсвідому сфери, викликані пригніченими потягами й безперервним дисба­лансом уявлень про цінності і виробництва, і споживання.

Серед проблем, що вимагають подальшого дослідження — питан­ня місця особистості, людини в структурі продуктивних сил, струк­тури економічної свідомості і проблем її формування; вивчення ставлення людини до різних форм власності; психологічні проблеми розподілу і споживання; проблеми потреб людини, їхні кількісні та якісні характеристики, закономірності їх зародження, розвитку, задоволення і відтворення; умови ефективного функціонування гос­подарського механізму; психологічні умови ефективності плануван­ня; розробка на основі психологічних досліджень концепцій і прак­тичних рекомендацій, здатних вплинути на подальше підвищення ефективності економіки.

Політична психологія. Демократизація життя несе з собою не тільки права і свободи, а й складніші, ніж раніше, вимоги до гро­мадянина. Передусім це необхідність оволодіння нормами політич­ної культури, якими визначається участь громадян у різноманітних політичних процесах. І хоча демократія — це влада народу, все ж це — влада, а будь-яка влада здійснюється за допомогою норматив­ного регулювання.

Політична психологія — галузь психологічної науки, що вивчає закономірності засвоєння норм демократичного суспільства, стиму­ляції активного ставлення до своїх політичних і громадянських прав, участі в розвитку культури законодавчої діяльності.

Політична психологія як наука охоплює таке коло проблем: пси­хологічні механізми та закономірності політичної соціалізації особистості; політична культура людини і суспільства як соціально-психологічний феномен; особистість політичного лідера і його імідж; психологія влади; соціально-психологічні детермінанти політичної свідомості та поведінки мас і організацій (партій, рухів тощо); ма-совидні психічні явища як фактор розвитку політичних процесів; .етнопсихологічні чинники політичного життя суспільства; психо­логія політичної активності й екстремізму; соціально-психологічні чинники прийняття політичних рішень; психологія політичного кон­флікту; політико-психологічний аналіз процесів масової комунікації; психологічні закономірності політичної пропаганди та реклами; пси­хологія зовнішньої політики та міжнародних відносин; психологічні засади моделювання та прогнозування політичних процесів; техно­логії психологічної підготовки політиків, їх консультування та на­вчання.

Психологія релігії. Психологія релігійної свідомості — галузь пси­хологічної науки, яка вивчає релігію як психологічний та соціо-культурний феномен, механізми процесів творення релігійних цін­ностей, соціально-психологічні умови формування релігійних уяв­лень, світосприймання, світорозуміння.

Основні напрями досліджень даної науки — психологічні законо­мірності формування релігійної свідомості; релігійність як соціально-психологічний феномен; етнопсихологічні чинники релігійної свідо­мості суспільства; психологія релігійної активності; масовидні релі­гійні психічні явища релігійного екстазу; особистість релігійного лідера, його вплив на свідомість членів певного релігійного осередку; психологічні засади моделювання та прогнозування релігійних про­цесів у суспільстві; психологічний аналіз впливу на суспільну сві­домість різних релігійних напрямів та конфесій, психологічні зако­номірності релігійної пропаганди та реклами; релігієзнавство як навчальна дисципліна.

Юридична психологія. Юридична психологія — галузь психоло­гічної науки, що вивчає психологію державно-правових явищ як цілісність, в якій органічно поєднується психологічне і юридичне і виділяються юридична й психологічна підсистеми, що перебувають у русі, розвитку й нерозривному зв'язку.

Юридична психологія вивчає також закономірності особистості та її діяльності у сфері правових відносин.

Перші лабораторні дослідження в галузі юридичної психології під впливом експериментальної психології були проведені напри­кінці XIX— на початку XXст. Основні зусилля були спрямовані на вивчення психології слідчих показань і допиту (А. Біне, Г. Тросе, К. Марбе, В. Штерн та ін.), «діагностики причетності» до злочину (К. Юнг та ін.), судової та слідчої роботи, психологічних основ професійного відбору й навчання юристів (Г. Мюнстерберг).

Система юридичної психології складається із загальної та окремої частин.

У загальній частині вивчається її предмет, метод, зв'язки з ін­шими науками; проводиться психологічний аналіз ситуацій право­вого регулювання соціальної поведінки людини, досліджується пра­восвідомість людини на суспільному й особистісному рівнях; роз­глядається психологія юридичної діяльності, зокрема психологічний профіль юриста, професіограми юридичних професій, проблеми профвідбору та профорієнтації осіб відповідно до вимог юридичної діяльності.

Окрема частина юридичної психології аналізує психологічні зако­номірності різних стадій провадження правосуддя; вивчає особис­тість злочинця, формування злочинної мотивації, соціально-психо­логічні особливості злочинних груп. До структури цієї частини вхо­дять: кримінальна психологія; слідча психологія, психологія потер­пілого; виправно-трудова психологія.

Психологія управління. Психологія управління — галузь науки, яка вивчає психологічні закономірності управлінської діяльності, психологічні основи добору та навчання управлінських кадрів.

Предмет досліджень: психологічні аспекти змісту та структури управлінської діяльності; психологічні особливості управління у сфе­рі виробництва, бізнесу, освіти, культури; психологічні особливості стилів управління; психологічні основи прийняття управлінських рішень; закономірності взаємодії та ділового спілкування керівника з підлеглими; психологічні умови попередження та розв'язання кон­фліктів у трудовому колективі; формування сприятливого соціально-психологічного клімату в трудовому колективі; психологічні критерії та методи добору управлінських кадрів.

Психологія наукової творчості. Психологія науки — галузь пси­хології людської діяльності, що вивчає психологічні фактори на­укової діяльності з метою підвищення її ефективності.

Предмет досліджень: зв'язок психології науки з наукознавством (логікою науки, історією науки, соціологією науки, організацією науки, етикою науки); психологічні механізми виробництва наукових знань в умовах індивідуальної і колективної діяльності; психологічна підготовка наукових кадрів; діагностика формування відповідних особистісних якостей і установок; вікова динаміка наукової твор­чості; психологічні аспекти наукових комунікацій, сприйняття та оцінка нових ідей; діяльність, спілкування та міжособистісні сто­сунки вчених в організаціях і колективах різного типу, що мають як формальний (юридичне узаконений), так і неформальний (на­укова школа, «невидимий коледж») статус.

Первісне суспільство Стародавній світ Середні віки

Ситуативне визначення вчинку.

Приєднання людини до світу як опори буття

ситуація значень ситуація конфлікту ситуація колізії
Екзистенціальний принцип у психології
анімізм відособлення психічного теологічний антропологізм
Фаталізм Магія Табу і оргіастична розкутість поведінки Психологія вчинку-ритуалу Нірвана, поглад до чуттєвості і уникання страждання Мікрокосм і макрокосм Душа і Бог Психіка як образ буття Категоріальна сума схоластичної психології

народні вірування,

міфи,

легенди

Конфуцій

Лао-Цзи

Упанішади

Будда

Демокріт

Платон

Арістотель

Цицерон

Плотін

Августин

Григорій Нисський Немесій Емесський Абеляр

Данте

Фома Аквінський

Самопізнання
відчуження самосії освоєння самості пізнання самості
проекція на зовнішній світ уявлення про генія і демона людина — міра всіх речей, аналог великого світу, рівень досконалості
міфологічна психологія філософська психологія
Відродження Бароко (Анти-Ренесанс) Просвітництво

Мотиваційне визначення вчинку.

Індивідуальна самодостатність людини перед світом

мотивація як така боротьба мотивів прийняття рішення (мета)
Феноменологічний принцип у психології

«Я» та «інший»

стражденність і самодостатність психічного паралогізм інтелектуального і морального

Психологія титанізму

Фаустівська психологія (діалектика добра і зла)

Гуманістична психологія

Рефлекторний принцип у психології Монадологічний принцип у психології Самопзнання як самостворення людини

Емотивістична психологія

Інтелектуальна психологія

Волюнтаристична психологія

Ібн Сіна

Авероес

Піко делла Мірандола

Лоренцо Валла

Беме

Еразм

Роттердамський Гокленіус

Н. Кузанський

Рабле

Сервантес

Шекспір

Декарт

Спіноза

Локк

Лейбніц

Берклі

Гоббс Паскаль

Мальбранш

Шефтсбері

Гізель

Я перський

Гельвецій

Дідро

Руссо

Кант

Гегель Фейербах

Кониський

Радищев

Сковорода

Самопізнання
відчуження самості освоєння самості пізнання самості
творчий універсалізм та індивідуалізація, розвиток і утримання суперечності духу рефлекторний автома­тизм, людина як монада, "очерет на вітрі" творчі здатності, недос­коналість, відкритість і закритість людської пси­хіки як системи
філософська психологія
Психологія XIX— XX ст.
Дійове визначення вчинку. Освоєння людиною світу
мета дії засіб дії спосіб (образ) дії
Принцип індивідуалізації у психології
біологічні і соціальні фактори, становлення і функціонування психіки
адаптація творчість особистість
Еволюційна психологія Психологія свідомості Психологія народів Суб’єктівістська психологія творчості Емпірична психологія творчості Психологія творчої індивідуальності Принцип цілісності психічних проявів Принцип антагонізму шарів психічного Психологія життєвого та творчого шляху особистості

Спенсер

Дарвін

Сеченов

Рібо

Вундт

Джеме

Бергсон

Леві-Брюль

Фрезер

Афанасьев

Потебня

Веселовський

Франко

Бердяев

Уотсон

Скіннер

Фрейд

Юнг

Келер

Фромм

Піаже

Бехтерев

Павлов

Виготський

Узнадзе

Рубінштейн

Самопізнання

відчуження самості

освоєння самості

пізнання самості

біологічне, фізіологічне, соціальне, кібернетичне, техніцистичне, речі як міра людини

продуктивна діяльність — моральна, художня, наукова, технологічна

моделі світу і людини та їхній феноменологічний рух: окремого індивіда — особистість, характер, жит­тєвий і творчий шлях; своєрідність вираження вселюдського
наукова психологія

A — цикл пізнавальній дій дослідника щодо предмета досліджен­ня; В — цикл перетворююча дій дослідника щодо психологічно­го явища, відображеного в предметі; С - загальний цикл дослід­ницьких дій психолога щодо психологічних явищ світу