Смекни!
smekni.com

Педадогічна діяльність Жана Жака Руссо (стр. 3 из 3)

Руссо не хотів зв'язувати особистий досвід дитини з досвідом людства, вираженому в науці. Систематичні знання Руссо відкинув; разом з тим, він показав знання самодіяльності, спостережливості, допитливості підлітка.

Вільна людина, по Руссо, повинна володіти різними видами ремісничої праці, декількома професіями, тоді вона дійсно зможе заробити собі хліб і зберегти волю, тому Еміль навчається ряду корисних професій. Руссо вважає, що “голова Еміля – голова філософа, а руки Еміля – руки ремісника”.

Спочатку Еміль знайомиться зі столярним ремеслом, живе життям простого робітника, переймається повагою до людини праці, починає цінувати працю і відпочинок. Він їсть хліб, що сам заробив. Праця – виховний засіб, а разом з тим являється і суспільним обов'язком вільної людини.

У цей період з 12 до 15 років необхідно розвивати допитливість, робиться упор на пізнання оточуючого середовища шляхом прогулянок і екскурсій, дитина сама відповідає на виникаючі питання. “Вона не вивчає науку, а сама видумує її...”.

І, не зважаючи на час наближення “до епохи кризи, в віці революцій” про що також говориться в третій книзі, Еміль після своїх “наукових подорожей” залишається таким же політично пасивним, яким був раніше. Жодного разу не пропонує йому “вчитель” включитися в боротьбу передових суспільних сил проти тиранії. Навпаки, в числі порад, звернених до Еміля його “вчителем”, є і така: “Якщо король покличе тебе, йди служити, будь громадянином”. Очевидно, слово “громадянин” тут значить вірність обов’язку по відношенню до держави, яку б структуру ця держава не мала. Але поки Еміля не призивають “спасати вітчизну”, він вступить в шлюб і буде щасливим чоловіком, добрим батьком. Але не більше того.

На шістнадцятому році Еміль підготовлений до життя і Руссо повертає його в суспільство. Настає четвертий період – “період буревіїв і пристрастей” – період морального виховання. На цьому етапі розвитку дитини потрібно займатися вихованням людини, а не представника стану (судити про ближнього по самому собі). У цьому віці Руссо віддає пріоритет гуманітарному утворенню у вихованні почуттів і прагнень. Також у цей період продовжується активне фізичне виховання. На цьому етапі, до справи виховання Еміля, залучається також і релігія. В IV розділі на арені виховання з’являється фігура “савойського вікарія”. Оскільки в книзі він з’являється не недовго, то цей священик не потребує імені; жаль навіть, що зовсім зникає, Руссо міг покласти його біографію і діяльність в основу захоплюючої повісті.

Руссо висуває три задачі морального виховання – виховання добрих почуттів, добрих суджень і доброї волі, бачачи перед собою весь час “ідеальну” людину.

Років до 17-18 юнакові не слід говорити про релігію, Руссо переконаний, що Еміль думає про першопричину і самостійно приходить до пізнання божественного початку.

У цьому віці необхідно повністю виключити спілкування з протилежною статтю.

Свою п'яту книгу автор присвячує вихованню дівчат, зокрема нареченої Еміля – Софі. Вона повинна бути вихована для нього, але її виховання повинне бути протилежно вихованню Еміля. Призначення жінки – зовсім інше, чим чоловіка. Жінка повинна бути вихована відповідно до бажань чоловіка. Пристосування до думок інших, відсутність самостійних суджень, навіть власної релігії, покірливе підпорядкування чужій волі – доля жінки. Руссо стверджував, що “природний стан” жінки – залежність; “дівчата почувають себе створеними для покори”. Ніяких серйозних розумових занять їм не потрібно.

Висновок

У своєму творі Жан-Жак Руссо висловлює ідею про самостійність і самодіяльність дитини в історії природного виховання. Він застосовує метод природних наслідків і непрямого впливу.

В основі виховання “по Руссо” повинен лежати принцип проходження вказівкам природи. Відповідно до цього принципу:

1) кожному віку повинні відповідати особливі форми виховання і навчання;

2) виховання повинне носити трудовий характер і сприяти максимальному розвитку самостійності й ініціативи учня;

3) інтелектуальному вихованню повинне передувати вправа фізичних сил і органів почуттів вихованців.

Педагогічні погляди Руссо були корисні в той час, а деякі актуальні й донині.

Так, актуальної залишається розбивка життя дітей на етапи відповідно до їхнього розвитку і необхідність різного рівня підходу до цих етапів. Кожен етап має своє особливе і дуже важливе значення. Якщо враховувати психологічний розвиток дітей на кожнім етапі в навчанні і вихованні, то воно проходити буде легше. А результати будуть вищі і кращі.

Також сучасні думки Руссо про необхідність активізації пізнавальної діяльності дітей, розвитку в них окоміру, орієнтації в просторі, стимулювання відчуттів, сприйнять, пам'яті.

Актуальним і в наш час залишається трудове виховання, по Руссо. Якби всі одержували таке виховання, то багатьох проблеми можна було уникнути.

Злободенним у наш час стало “відмовлення” батьків займатися вихованням своїх дітей. Їх (дітей) або віддають у дитячий сад, або наймають гувернантку, або діти надані самі собі, а батьки їх тільки годують, вбувають, одягають, що приводить до втрати покоління.

“Еміль чи Про виховання” – видатний твір Жана-Жака Руссо, але його педагогічні ідеї були сприйняті тільки передовими діячами Франції.

Жан-Жак Руссо – видатний педагог-гуманіст, через роман охарактеризований нами роман він змушений був бігти за кордон. А книга була спалена на багатті на одній з центральних площ Парижа. Своє життя він прожив у вигнанні і помер у 1778 році.

Список використаної літератури

1. Ж.-Ж.Руссо Вибрані твори – М., Державне видавництво художньої літератури, 1961 – 750 стор.

2. І.Верцман Ж.-Ж.Руссо – М., Державна література, 1976 – 300 стор.