Смекни!
smekni.com

Держава та гроші (стр. 3 из 3)

Економісти розминаються в поглядах відносно впливу стерилизованной інтервенції на економічну систему, розглядувану на довгострокових тимчасових інтервалах, - буде чи забезпечено хоча б невеликий вплив подібних заходів або жодні наслідки від проведення їхній економічній системі не грозятьі В одному вони солідарні: стерилізація як економічний інструмент, що забезпечує виключення взаємовпливу операцій на зовнішньому валютному ринку і кількості грошей, що знаходяться в звертанні на внутрішньому ринку, надто не просте і тонке діло.

Перехід до флоатингу

З 1973 року світова валютна система, відмовившись від фіксованих валютних курсів, перейшла до флоатингу, тобто системи гнучких валютних курсів з обмеженим втручанням держави. Однім з найважливіших факторів цієї системи є теорія Паритету Купівельної Спроможності, що затверджує, що валютний курс завжди міняється рівно настільки, наскільки це необхідно для того, щоб компенсувати різницю в динаміці рівня цін в різних країнах. А паритет є результат зіставлення кількості тих благ, що можна придбати на національних ринку країн, чі валюти порівнюються.

Світова практика показує, що теорія ППС краще діє в довгостроковому періоді, ніж при місячному або річному аналізі. Тому, що цей засіб дасть тільки приблизну величину для встановлення валютних курсів. Бо останні можуть коливатися під впливом неозорої безлічі причин далеко відхиляючись від паритету купівельної спроможності. Серед короткострокових факторів найбільш значні для динаміки валютних курсів перелив капіталу. Капітал біжить з тієї країни, де намітилася тенденція до здешевлення національної валюти, і прямує туди, де є надія на її подорожчання.

Втручання Держави в систему валютних курсів

В умовах гнучких валютних курсів держава, в особі центральних банків, також проводить інтервенції на валютних ринках як і при системі фіксованих курсів (власне звідси і взялася назва що називається флоатинг). Центральний Банк продає або купує валюту, щоб впливати на її курс або покриває різницю між попитом і пропозицією, щоб залишити його на колишньому рівні. Це засоби прямого впливу. Однак, коли відплив капіталу ставає дуже більшим, валютні резерви центрального банку, в випадку його прагнення підтримати стабільний курс національної валюти, швидко вичерпуються. Тоді ЦБ може застосувати побічні міри впливу на валютний курс, основними з яких є зміна резервної норми і облікової ставки. Резервна норма - частина банківських депозитів, що комерційні банки не мають права використати для здійснення своїх операцій. Регулюючи її ,держава збільшує або зменшує сукупну грошову масу в країні, що, в свою чергу, зменшує або підвищує валютний курс. Приклад. Припустимо, що депозити комерційного банку складають 100000 доларів, а центральний банк прийняв рішення про збільшення резервної норми з 20 до 40%. Виконуючи рішення центробанку, комерційний банк примушений зменшити кредитну емісію. З 100000 долл., при нормі 20%, комерційний банк міг видати позички на суму 500000 долл. (бо розрахунок показують, що при резерві 20% кожний реальний долар перетворюється в 5 'кредитних'). При резерві в 40% емісія кредитних грошей скорочується в 2 разу. Окрім цього, збільшення резервної норми змусить комерційний банк скоротити поточні рахунок і направити частину засобів для збільшення резервів. Це викличе зростання відсотків по кредитам і, як слідство, зменшення грошової маси в країні і збільшення курсу національної валюти. Відповідно, коли ЦБ знижує резервну норму - це збільшує грошову масу і знижує курс нац. Валюти. Аналогічно діє механізм зміни облікової ставки. Облікова ставка - це відсоток по позичкам, що подає центральний банк комерційним банкам. ґї зростання знижує бажання комерційних банків отримати кредити і тим зменшує грошова пропозиція в країні, а зниження - збільшує і те, і, відповідно, інше.

Література

1. П. Х. Ліндерт ,Економіка світових господарських зв'язків

-М: Прогрес, 1992

2. С. Фішер, Экономикс-М: Діло, 1993

3. Сучасна економіка/під ред. Мамедова О. Ю.

-РД: Феникс, 1996

4. Економіка і життя 17. 04.1994 стор. 8

5. Ваше право-ЗАО"ИНФОРМАЦіЙНі системи і технології' 1996

6. Бібліотека підприємця-М: Медіа механікс 1995