Смекни!
smekni.com

Подорожі Пржевальського (стр. 3 из 3)

І все-таки через три роки росіянин землепроходець досяг заповітного нагір'я. Однак у країну Тибету – Лхасу – чиновники мандрівників не пустили. Вони були змушені повернути і йти на верхів'я Китайської ріки – Хуанхе.

Абсолютна недослідженість цього району і залучила Пржевальська, що направилося в ці місця на початку 1880 і свою експедицію. Це була сама плідна його подорож, що увінчалася багатьма відкритими. Правда, джерела Хуанхе він не знайшов. На карту були нанесені невідомі раніше пагорби, яким він дали назви: хр. Колумба, хр. Росіянин, хр. Московський. Першу з вершин у наслідку назвали Кремль.

Обробка експедиції була довершена в березні 1888 року.

У ході усіх своїх експедицій Пржевальськ, будучи професійним географом, зробив відкриття, що могли б принести славу будь-якому зоологу. Він описав дикого коня, ведмедя тибетського, дикого верблюда.

І знову він вирішив скорити Тибет і проникнути в Лхас, але всі плани звалили. Він вмирав у своєму наметі, ледь почавши подорож. Перед смертю він попросив товаришів поховати його неодмінно на березі Іссик-Кулю й в експедиційній формі.

1 листопада його не стало. Десять експедицій проробив Пржевальський за своє життя.


Література

· Географічна енциклопедія. – М., 1999.

· По рідному краю. – Далекосхідне книжкове видавництво. - Владивосток, 1993.

· Н. Пржевальськ. Подорож в Уссурійськом краї. 1867-1969 р. Владивосток. Примиздат, 1999.

· Магидович. Історія світових відкриттів. – В 4-х книгах. – М., 1986.