Смекни!
smekni.com

Історія розвитку фармакології (стр. 3 из 3)

Основне правило фармакологів - проводити дослідження на хворих тваринах. Мова може бути тільки про те, щоб модельні досліди з експериментальної терапії максимально відповідали запитам клініки. Це один із шляхів інтенсифікації фармакологічних досліджень.

На медичному факультеті Ужгородського державного університету викладання фармакології було розпочате в 1948 р. Лекції з фармакології читала доцент А.Г.Петровська із Львівського медичного інституту, основний напрямок накових праць було вивчення лікарських засобів, що впливають на травну систему. Петровська А.Г. вперше на Україні приділила значну увагу клінічній фармакології.

У 1949 р. організовано кафедру фармакології медичного факультету Ужгородського державного університету. Першим завідуючим став вихованець Київського медичного інституту, кандидат медичних наук, доцент Ф.І.Березанцев. Він керував кафедрою до 1956 р. Наукова діяльність Ф.І.Березанцева була присвячена розробці питання "О реактивности организма при экспериментальной гипертонии". За час наукової роботи Березанцев Ф.І. написав і надрукував більше 30 праць, в тому числі і методичні. Його перу належить також посібник з фармакології і рецептури для студентів середніх медичних закладів, який витримав декілька видань.

З 1956 по 1973 р.р. курс фармакології медичного факультету УжДУ очолювала кандидат медичних наук, доцент Г.В.Налегатська (учениця академіка С.В.Анічкова).

Доцент Г.В.Налегатська написала біля 100 наукових і методичних праць, в тому числі "Конспект лекций по рецептуре" (1962 р. для студентів), у співавторстві з В.М.Кочерганом та І.В.Григою - "Фармакологія гормональних та вітамінних препаратів - конспект лекцій 1972 р."

Основний напрямок наукових робіт доцента Г.В.Налегатської - пошук і вивчення механізму дії лікарських рослин Закарпаття, вплив їх на серцево-судинну систему. Досліджено листя бегонії вічноквітучої, трави волошки, дикої маслини (лох вузьколистий), внутрішньої оболонки грецького горіха, кори евкомії, та астрагали - солодколистий і хлопунець, а також деякі інші рослини.

Сьогоднішні наукові роботи кафедри присвячені вивченню дії лікарських рослин на організм тварин і людини. Ведеться також комплексне кафедральне наукове дослідження функціонального стану щитовидної залози в залежності від забезпечення організму йодом та фтором.