Смекни!
smekni.com

Робота з E-mail (стр. 2 из 2)

Створення власних підписів.

Зазвичай листи прийнято підписувати. При використанні програми Internet Mail також маємо таку можливість. Підписом вважається текст, який автоматично вставляється в кінці повідомлень. Для створення підпису необхідно виконати наступні дії:

· Виберіть команду меню Сообщения->Параметры(Mail->Options), щоб відкрити вікно діалогу настройки Internet Mail.

· Виберіть вкладку Подпись(Signature).

· Встановіть перемикач в групі елементів керування Подпись (Signature) в положення Текст(Text).

· Клацніть мишею в полі вводу і наберіть на клавіатурі прізвище та ім'я. Цей текст і буде надалі підписом.

18. Створення адресної книги та її використання.

Для зручності роботи в програмі Internet Mail передбачена можливість створення адресної книги, в якій можна зберігати інформацію про адресатів, з якими ведеться листування електронною поштою.

· Виберіть команду меню Файл->Адресная книга(File->Address Book). З'явиться вікно Адресная книга(Address Book).

· Клацніть на кнопці Создать Адрес(New Contact) на панелі інструментів вікна Адресная книга(Address Book). На екрані з'явиться вікно діалогу Свойства(Properties).

· В полях вводу Имя(First), Фамилия(Last), Отчество(Middle) увведіть відповідно: Петрів, Петро, Петрович.

· Клацніть мишею на полі Адреса електронной почты(E-mail Address) і наберіть на клавіатурі адресу електронної пошти: petro@provider.ua

· Клацніть на кнопці Добавить(Add), щоб занести адресу в книгу. Вкладки Личные(Personal), Служебные(Busines), Заметки(Notes) призначені для запису додаткової інформації про даного респондента.

· Клацніть на кнопці ОК, щоб закрити вікно діалогу Свойства (Properties). Під час пошуку в адресній книзі нас переважно цікавить прізвище потрібної людини, тому зручно відсортувати записи в адресній книзі за прізвищами.

· Виберіть команду меню Вид->Сортировка(View->Sort by) вікна Адресная книга(Address Book). З'явиться додаткове меню.

· Виберіть команду меню Фамилия(Last Name), щоб записи в адресній книзі відображалися в звичній для нас формі: Прізвище, ім'я, по батькові. Тепер, коли в адресній книзі буде велика кількість записів, швидко можна знайти потрібне прізвище, набравши його в полі вводу, яке знаходиться під панеллю інструментів у вікні Адресная книга(Address Book).

· Виберіть команду меню Файл->Закрыть(File->Close) або ж клацніть мишею на кнопці, яка закриває вікно в правому верхньому куті вікна Адресная книга(Address Book), щоб закрити вікно.

Додаткові можливості e-mail.

За допомогою електронної пошти можна не тільки обмінюватися повідомленнями, але й одержувати будь-яку інформацію з Iнтернета. Для цього необхідно відправляти листи, оформлені певним чином, за адресами так званих "поштових роботів". Поштовим роботом називається програма, яка одержує електронну пошту, визначає, на яку інформацію було здійснено запит, і виконує необхідні дії для виконання одержаного запиту. Вибрана роботом інформація відсилається відправникові запиту. Наприклад, якщо користувач хоче одержати за допомогою електронної пошти файл з FTP-сервера, то він може скористатися комп'ютером-сервером, який під'єднаний до Iнтернета і містить багато різноманітних файлів. В цьому випадку користувач відсилаєте листа поштовому роботу і від'єднується від мережі, щоб через деякий час знову з'єднатися і одержати файл в листі. Після того, як поштовий робот одержить запит, він під'єднається до потрібного FTP-сервера, переписує необхідний файл, а потім відсилає його в електронному листі користувачеві. Аналогічно електронною поштою можна одержувати і іншу інформацію.

Приєднання до листа файлів та їх відокремлення від листа.

Доволі часто потрібно переслати електронною поштою не тільки текст, але й інші файли, наприклад, зображення, звуки і т.д. Розглянемо алгоритм передачі файла за допомогою програми Internet Mail.

· Клацніть на кнопці Создать сообщение(New Message) на панелі інструментів Internet Mail. З'явиться вікно Создание сообщения(New Message).

· На панелі інструментів вікна Создание сообщения(New Message) клацніть на кнопці із зображенням скріпки, щоб прикріпити до створеного листа певний файл. З'явиться діалогове вікно Вставка вложений (Insert Attach)

· За допомогою діалогового вікна Вставка вложений (Insert Attach) виберіть на вашому диску необхідний файл і натисніть кнопку Вложить (Attach), щоб приєднати вказаний файл до листа.

Зверніть увагу, що область для тексту листа розділилася на дві частини, і внизу з'явився знак приєднаного файлу.

Опишемо далі, як від'єднати файл від документу за допомогою програми Internet Mail. Нехай одержано лист на тему "Привітання з Новим Роком". Зліва від заголовку листа знаходиться зображення скріпки. Якщо клацнути мишею на заголовку листа, то побачимо, що лист не містить тексту, але справа під лінією, що поділяє вікно на дві частини, також знаходиться зображення скріпки. Скріпки вказують на те, що до листа "пришиті" файли.

· Двічі клацніть мишею на заголовку листа з темою "Привітання з Новим Роком". На екрані з'явиться вікно, з допомогою якого можна "від'єднати" файл від листа.

· Клацніть правою кнопкою миші на значку, що відповідає вкладеному файлу newyear.bmp. Відкриється контекстне меню. Виберіть в контекстному меню команду Сохранить как(Save as).З'явиться діалогове вікно Сохранить вложение как(Save Attach As).

· Виберіть папку на диску вашого комп'ютера, в якій буде зберігатися вкладений файл, і натисніть кнопку Сохранить(Save). Діалогове вікно Сохранить вложение как(Save Attach As) закриється, а вкладений файл буде збережено у вибраній папці.

Поняття про UU-кодування та base64-кодування двійкових файлів.

На початковому етапі використання Iнтернета, коли великі підприємства, які приступили до створення взаємопов'язаних мереж, захотіли обмінюватися файлами один з одним, розробники систем зіткнулися з проблемою вибору спільного формату, який могли б використовувати всі системи. Деякі системи могли передавати 8-розрядні слова, інші 16-розрядні, але багато інших могли передавати лише 7-розрядні слова. Врешті-решт, єдиним форматом слова, який могли б передавати й приймати всі системи, виявився формат з 7-розрядних символів ASCII. Тому для пересилки файлів іншій системі творцям мережі Iнтернет потрібен був алгоритм для перетворення всіх файлів, відмінних від ASCII, в текст, а після передачі - перетворення їх знову до початкового вигляду. Один із запропонованих алгоритмів відомий як стандартний алгоритм UU-кодування. Цей формат став найпопулярнішим при відправленні файлів в групи новин.

Порівняно недавно було розроблено новий стандарт для розширення можливостей пошти SMTP, яка широко використовується в Iнтернеті. Користувачів вже не задовольняла передача звичайних текстових файлів. Виникла потреба в приєднанні зображень, документів, електронних таблиць чи інших файлів до повідомлень e-mail, які відправлялися в Iнтернет. Для реалізації таких потреб було розроблено стандарт MIME, як доповнення SMTP, який дозволив користувачам приєднувати файли будь-якого типу до повідомлення електронної пошти. Для того, щоб здійснити це розширення можливостей системи пошти Iнтернет і зберегти раніше створені системи, розробники системи МіМЕ додали новий алгоритм кодування: кодування з основою 64. Цей алгоритм кодування/декодування, вбудований у всі сумісні з МіМЕ клієнти e-mail, одержав на даний час розповсюдження в Iнтернеті всюди, де потрібне кодування.

Мережевий етикет при користуванні e-mail.

Користуючись електронною поштою, варто дотримуватися мережевого етикету, зокрема, надсилати електронні листи можна і незнайомим людям, але за умови, що їхня адреса була опублікована чи оприлюднена іншим офіційним способом. Використання електронної пошти з метою розсилання реклами є грубим порушенням. Адресу таких порушників легко встановити, оскільки вона фіксується на серверах, які були задіяні для передачі повідомлення. До незнайомих людей можна звертатись лише із проханнями дати професійну консультацію, із ввічливими пропозиціями, не вимагаючи обов'язкової відповіді. Звертаючись до незнайомих людей, не можна вимагати відповіді іншими засобами зв'язку, відмінними від електронної пошти. Це далеко не повний перелік "гарних манер", яких треба дотримуватися, при використанні e-mail.


Література

1. Глинський Я.М. Практикум з інформатики.- Львів: Підприємство Деол, 1998.- 168 с.

2. Коцюбинский А.О., Грошев С.В. Современный самоучитель работы в сети Интернет. - М.: Триумф, 1997.- 400 с.

3. Миллер М. Использование Windows 98: Пер. с англ.- К.; М.; СПб.: Издат. дом "Вильямс", 1998.- 336 с.

4. Проект програми курсу "Основи інформатики та обчислювальної техніки" для загальноосвітньої школи (автори: Жалдак М.і., Морзе М.В., Науменко Г.Г.). Електронний варіант.

5. Homepage с помощью бортовых средств.// Chip, №5-6, 1996, с. 70-73.

6. Internet для "чайников". К.: Диалектика, 1996.- 288 с.

7. Журнал "Компютер + Программы", 1998-2000 р.р.

8. Журнал "Чип", 1996-2000 р.р.

9. Газета "Про", 1998-2000 р.р.