Смекни!
smekni.com

Попередження шахрайств з використанням плактикових платіжних карток (стр. 3 из 3)

Такий стан справ значно ускладняє роботу поліції, оскільки в ході розслідування з'ясовується, що в злочинну діяльність залучено декілька злочинних угруповань, що базуються в різних країнах і на різних континентах.
Злочинці виявляють велику винахідливість і зухвалість у використанні системи розрахунків за допомогою кредитних карток. Останні можуть бути викрадені у законного власника злочинцем або організованою злочинною групою в результаті скоєння нападу, грабежу або крадіжки. Компанії - виготовлювачі мають цілодобово працюючу службу для повідомлення про втрату картки. При отриманні повідомлення фінансова установа блокує рахунок свого клієнта - власника викраденої або загубленої картки, і всяке подальше її використання викличе проведення розслідування. Іноді незвичайна кількість трансакцій може викликати тривогу комп'ютерної системи сигналізації ще до того, як стане відомо про крадіжку картки.
Проведені дослідження показують, що повідомлення про утрату картки можуть поступати в компанію навіть через 3-4 дні після її зникнення, а у випадку використання підробленої картки злочин може виявитися навіть через 30-40 діб. Компанії-виготовлювачі регулярно видають бюлетені з переліками номерів карток, що підлягають вилученню, і розсилають продавцям (торговим закладам) так звані списки попереджень. Останні мають спеціальне обладнання, зокрема, комп'ютерні термінали, що дозволяють при необхідності перевірити стан рахунку клієнта. Поштові ящики в житлових будинках дуже привабливі для "мисливців" за чужими кредитними картками. Звичайно, злодій заздалегідь має в своєму розпорядженні інформацію про час доставки пошти з відділення зв'язку. Слідуючи за листоношею, злодій чекає, поки той опустить пакет з новою кредитною карткою в поштовий ящик і піде, а потім викрадає його вміст. Називають такий тип крадіжки "повільний перехожий". Багато компаній-виготовлювачів відправляють картки своїм клієнтам рекомендованими листами або заздалегідь посилають повідомлення про майбутню поштову доставку. Іноді разом з таким повідомленням застосовується система, що отримала назву "подвійне датування". У цьому випадку картка починає діяти через місяць або більше після дати відправки. Якщо член злочинної групи впроваджується в поштову організацію, то він отримує унікальні можливості для скоєння крадіжки кредитних карток.
На заході набув поширення злочин з "білих пластин", який пов'язаний з фіктивною торговою діяльністю. Шахрай видає себе за підприємця, бізнесмена і укладає з компаніями Vіsa або Master Card угоду, виставляючи своє фіктивне підприємство в ролі юридичної особи, після чого йому постачають обладнання і дозволяють друкувати чеки та бланки платіжних документів. Однак через деякий час злочинці збирають безліч рахунків на велику суму, отримують гроші за нібито продані товари, а потім раптово зникають. Картки, виготовлені для виду шахрайства, що розглядається, не є в повному розумінні довершеними. Це просто шматочки білих пластик, на яких нанесені дані справжніх документів. Слід відзначити, що шахраям, на жаль, вдається представити до оплати в фінансові установи велике число платежів, друкованих з такого роду підроблених карток.

В одному випадку при затриманні комп'ютерного хакера був виявлений код для доступу до інформації про номери карток VІSA Aero Gold. У розпорядженні хакера знаходилося 315 діючих номерів кредитних карток, отриманих ним за допомогою комп'ютера без використання традиційних способів розкрадання. На дошці електронних оголошень (FІDO і BBS) в комп'ютерних мережах можна зустріти рекомендації про способи скоєння шахрайства з використанням кредитних карток. При підробці кредитних карток в основному використовуються номери діючих карток з великим невитраченим лімітом. Звичайно підробляють "золоті" або "бізнес"-картки. І ті, і інші мають досить велику межу по сумі і часу використання. Крім того, рахунки по "бізнес"-картках не так суворо перевіряються. Ця обставина дозволяє збільшити період часу для скоєння шахрайських дій і подовжує термін "життя", а отже, і цінність підробленої кредитної картки.
Для того, щоб визначити невикористану частину кредиту на картці, злочинці вдаються до простого методу. Вони телефонують в реєстраційний центр компанії і просять дозволити трансакцію, наприклад, на 3000 доларів США. У випадку відмови вони зменшують суму до тієї межі, поки не отримають згоду. Через деякий час вони знов дзвонять і просять відмінити трансакцію. У результаті на даній картці виходить сума, вже заздалегідь дозволена до виплати. Отримати номери діючих карток нескладно. Для цього користуються відомостями, отриманими через персонал готелів, ресторанів тощо. Злочинці разом з підробленими кредитними картками часто вилучають у їх власників інші документи, що полегшують скоєння злочинів. Це можуть бути картки соціального страхування, паспорти, посвідчення водія, ідентифікаційні картки університетів, бібліотек тощо.

Як правило, перераховані документи можуть допомогти переконати будь-кого в тому, що перед ним дійсно власник картки. Ці документи використовуються злочинцями також для відкриття банківського рахунку, заповнення формуляра і інших шахрайських схем. Останнім часом почастішали випадки використання підроблених кредитних карток з метою прокату дорогих машин, а потім незаконного вивезення їх за кордон і продажу.

Для скоєння такого шахрайства крім кредитної картки необхідна ще і наявність посвідчення водія. Правоохоронним органам підроблені посвідчення особистості цікаві тим, що під ними злочинці приховують свої справжні дані. Так, злочинець може в'їхати в яку-небудь країну по своїх документах, здійснити тут злочин, використовуючи фальшиві, а потім виїхати за кордон знов по своїх справжніх документах. Зрозуміло, перераховане хитрування створює додаткові складності для правоохоронних органів при ідентифікації особистості злочинця.

Організовані злочинні групи платять злодієві від 100 до 500 доларів США за украдену картку в залежності від того, підписана вона чи ні, як давно украдена, чи знайдеться в списках попереджень, як довго використовувалася, чи вичерпаний ліміт, чи є додаткові документи, що засвідчують особистість її законного власника. До характерних ознак, що свідчать про діяльність організованої злочинної групи з кредитними картками, зокрема, відносяться: часте здійснення однакового вигляду покупок; використання одних і тих же комерційних підприємств; збільшення числа крадіжок з установ; наявність однакових підписів на платіжних "сліп" від різних карток, наявність різних підписів на платіжних "сліп" однієї і тієї ж картки; співвідношення між шахрайськими і законними покупками тощо.

Як показує практика, картки можуть виготовлятися в одній країні, а використовуватися в іншій. Вони, звичайно, транспортуються через поштові установи або за допомогою кур'єрів. Велика частина заготівок для карток поступає в поштових посилках. Це можуть бути білі пластики, зразки банківських кодів, голограми, магнітні смуги, кредитні картки з вже нанесеними номерами рахунків американських фінансових установ, а також вже використані і призначені для зміни даних. Злочинці ховають все це в своїх автомашинах, коробках від відеоапаратури, обкладинках альбомів, книгах, складених картах.

Для перевірки багажу в багатьох країнах на митниці використовується спеціальне скануюче обладнання. Воно ж застосовується і для просвічування листів, посилок, бандеролей рентгенівськими променями. Протягом 1992 р. за допомогою такого обладнання канадська митна служба змогла перехопити біля 800 підроблених кредитних карток, які транспортувались із-за кордону.
Підроблена картка дорожче украденої. Вона може бути продана будь-якій особі за ціною від 200 до 2000 доларів в залежності від її кредитного ліміту. У цьому випадку особа, що її придбала, використовує картку при покупці товарів або оплаті послуг без контролю з боку злочинної організації, яка її виготовила.