Смекни!
smekni.com

Будизм (стр. 2 из 2)

4-та нідана “ зіткнення ” (спарша) символізується чоловіком і жінкою, що обнімаються. Вважається , що ще в утробі матері дитина починає бачити і чути, тобто елементи чуття стикаються зі свідомістю. Але приємних або неприємних емоцій не виникає.

5-а нидана – "почуття" (ведана),тобто свідоме переживання приємного, неприємного, байдужного, емоційна область свідомості. Ведану символізує зображення людини, в око якої потрапила стріла.

“ Почуття ” переростає в “ прагнення ” (тришна), що з'являється у віці статевого дозрівання і втілено на “ сансариін–хурді ” у вигляді людини з чашею вина.

“ Прагнення ” – 7-а нідана, що відповідає всебічному формуванню дорослої людини, коли в нього укладаються визначені життєві інтереси й уподобання. На малюнку ­­­людина, що рве з дерева плоди.

“ Бава ”, тобто життя, – остання нідана даного існування ­­людини. Це розквіт його життєдіяльності, її спад, старіння і смерть. Символ бави – курка, що висижує яйця.

Майбутнє життя, охоплюється двома ніданами – “ народженням ” (джати) і ” старістю і смертю “ (джара–марана). Перша символізується зображенням жінки , що народжує, друга – фігурою сліпого старця, що ледь тримається на ногах . Народждення – це поява нової свідомості, а старість і смерть – усе життя, тому що “ старіння “ починається з моменту народження, а нове життя знову породжує прагнення і бажання, що викликають нове переродження.

ВЧЕННЯ ПРО ДУШУ

Відповідно до традиції, що бере початок у літературі Абхидхамми, те, що прийнято вважати особистістю, складається з:

а) “ чистої свідомості ” (читта або виджняна)

б) психічних явищ в абстракції від свідомості (чайтта)

в) “ чуттєвого ” в абстракції від свідомості (рупа)

г) сил, що сплітають, формують попередні категорії в конкретні сполучення, конфігурації (санскара,четана)

У буддійських текстах вказується на те, що Будда не раз говорив, ніби душі немає. Вона не існує як якась самостійна духовна сутність, що тимчасово живе в матеріальному тілі людини і покидає його після смерті, для того, щоб за законом переселення душ знову знайти собі іншу матеріальну в’язницю.

Проте буддизм не заперечував і не заперечує індивідуальної “ свідомості ”, що “ несе в собі ” весь духовний світ людини, трансфор- мується в процесі особистих перероджень і повинно ринутися до заспокоєння в нірвані.

У відповідності з вченням про драхми “ потік свідомого життя ” індивідуума в кінцевому рахунку є породженням “ світової душі ”, непізнаваного надбуття.

В міру свого розвитку буддизм усе далі відходив від початкових поглядів на душу, як на потік, як “ безперервність ” постійно мінливих індивідуальностей.

СТАВЛЕННЯ ДО ЗЕМНОГО ЖИТТЯ

Перша з чотирьох “ шляхетних істин ” формулюється так: “ У чому складається шляхетна істина про страждання? Народження – страждання; розлад здоров’я – страждання; смерть – страждання; скорбота, стогони, горі, нещастя і розпач – страждання; союз з нелюбимим –страждання; розлука з коханим – страждання; неотримання жагуче бажаного – страждання; коротше кажучи, п’ять категорій існування, у яких виявляється уподобання (до земного) – страждання ”. Чимало сторінок буддійської літератури присвячено тлінності всього земного. Окремі елементи свідомості змінюють один одного з величезною швидкістю. Можна лише простежити достатньо довгі “ ланцюжки моментів ”, що у своїй сукупності і складають “ потік свідомого життя ” кожного індивідуума.

Буддизм потребує відходу від розгляду зовнішнього стосовно свідомості людини світу. Розглядати його, на думку буддійських ­теологів, немає ніякої необхідності, тому що свідомість не відбиває цей світ

(він не існує), а породжує його своєю творчою активністю. Самий світ страждань, за вченням буддизму, тільки ілюзія, породження “ незнання “, “ заблудшої ” свідомості.

ШЛЯХ ДО ПОРЯТУНКУ

“ Друга шляхетна істина ” говорить, що джерелом страждань є “ жага

задоволень, жага буття, жага могутності “ .

“ Що ж є шляхетною істиною про припинення страждання? Це повне згасання і припинення всіх бажань і пристрастей, їхнє відкидання і відмова від них, звільнення і відділення від них. “

У своєму основному і головному значенні палійське слово “ ніббана ” або санкритське “ нірвана ” означає “ згасання ”, ” заспокоєння ”. Іншими словами, це кінцева ціль релігійного порятунку, це стан “ повного небуття ”, при якому “ переродження–страждання ” закінчаються. Весь дух буддизму змушує зближувати поняття нірвани з досягненням стану повного небуття.

Деякі дослідники з цим не згодні: “ Що ж згаснуло в нірвані? Згаснула жага життя, жагуче бажання існування і насолоди; згаснули помилки і зваби, їх відчуття і бажання; згаснуло мерехтливе світло низмінного я, індивідуальності, що приходить. “

“ Четверта шляхетна істина ” – практичний шлях, що веде до придушення бажань. Цей шлях називється звичайно “ cерединним шляхом ” або “ шляхетним вісімковим шляхом ” порятунку.

­­­Це:

1.Правильні погляди, тобто засновані на “ шляхетних істинах “.

2.Правильна рішучість, тобто готовність до подвигу в ім'я істини.

3.Правильна мова, тобто доброзичлива,щира,правдива.

4.Правильна поведінка, тобто незаподіяння зла.

5.Правильний спосіб життя, тобто мирний, чесний, чистий.

6.Правильне зусилля, тобто самовиховання і самовладання.

7.Правильна увага,тобто активна пильність свідомості.

8.Правильне зосередження, тобто вірні методи споглядання і медитації.

МОРАЛЬ

На відміну від ченців, мирянам давався простий етичний кодекс Панча Шила (П'ять заповідей), що зводився до такого:

1.Утримуйся від убивства.

2.Утримуйся від злодійства.

3.Утримуйся від блуду.

4.Утримуйся від брехні.

5.Утримуйся від збуджуючих напоїв. Крім цих заповідей “ упасаки ” повинні були дотримуватись вірністі Будді, його вченню й ордену.

Палійскі сутри містять багато яскравих визначень високих якостей

Готами Вчителя, що вказав шлях. Приведемо деякі з них: “Він начальник

каравана, фундатор, учитель, незрівнянний вихователь людей. Людство котилося, подібно колесу візка по шляху до загибелі, що заблудилося без провідника і покровителя. Він вказав їм вірний шлях. “ “Він владика колеса Благого Закону. Він лев Закону. “ (Шикшасамуччая. ст. 320)

“Він прекрасний врач – співчуттям він виліковує небезпечно хворих

людей. " (Бодхичар’яватара. 7 - 24.)

“ Що Почитається Готама – орач. “ ”Його рілля – безсмертя. “ (Сутта Ніпата. т.80).

“Він світло світу. Що піднімається з землі, що відкриває приховане, що несе в темноті світильник, щоб очі , що мають, могли бачити – так Готама освітив своє вчення з усіх боків. “

“Він визволитель. Він звільняє, тому що самий був звільнений. “ Його моральні і духовні досконалості свідчать істину його вчення і міць впливу на навколишніх полягє в прикладі його особистої праці.

Якості Будди: Муні–мудрий з роду Шак’я, Шак’я Сінха – Шак’я лев. Бхагават – Благословенний. Сатха - Учитель. Джина – Переможець. Володар Благого Закону.

Незвичайно прекрасний цей прихід царя в образі могутнього жебрака. “Ідіть, ви, злидарі, несіть спасіння і добро народам.” В цьому ­­­ побажанні Будди, в однім визначенні "злиденні", укладена ціла програма.

Пізнаючи навчання Будди, розумієте, відкіля йде твердження буддистів: “ Будда – людина ”. Його вчення життя – поза всяких пересудів. Храм для нього не існує, але є місце зборів і будинок знань – тибетські дуканг і цуглаканг.

Сили, якими володіє Будда, не чудесні, тому що чудо є порушенням законів природи. Вища міць Будди цілком узгоджується з вічним порядком речей. Його надлюдські властивості “ чудесні “ настільки, наскільки діяльність людини повинна здаватися чудесною нижчим істотам.

“ Подвижникам, борцям щирого знання так само природно виявляти свої незвичайні спроможності, як птиці літати і рибі плавати. “

Будда, відповідно до одного тексту – “ Є лише старший із людей, що відрізняється від них не більш, ніж перше курча , що вилупилося , раніше інших від однієї квочки. “ Знання вознесло його в іншу категорію істот, тому що принцип диференціації закладений у глибині свідомості.

Особливо підкреслюється людяність Готами Будди в найдавніших писаннях, де зустрічаються вирази: “ Готама Будда – це найдосконаліший із двоногих. “

Будда заперечив існування бога. Будда заперечив існування вічної і незмінної душі. Будда дав вчення життя кожного дня. Будда дієво виступив

проти власності. Будда особисто боровся проти бузувірства каст і переваги

класів. Будда підтверджував досвідчене, достовірне знання і цінність праці. Будда заповів вивчати життя світу в повній його реальності. Будда заснував общину, передбачаючи торжество общини світу.

Деякими західними вченими прийнято було розглядати буддизм, як навчання розпачу і бездіяльності, що цілком не відповідає його головному характеру.

Будда, як щирий керманич загального блага, безстрашно розкрив

людству щирі небезпеки існування й у той же час зазначив шлях, як уникнути їх – шлях цей знання. Хто ж назве людину, що зупинила вас на краю провалля, песимістом?

Сотні мільйонів шанувальників Будди поширені по усьому світі і кожний із них підтверджує: “ Удаю до Будди, удаю до Навчання, удаю до общини. “

* * *

Література:

1. Кочетов А.Н. Буддизм. М.,Политиздат,1968.

2. Крывелев И.А. История религий. Т.2 М.,"Мысль",1988.

3. Олександр Мень. Істория религии. М.,1994.