Смекни!
smekni.com

Основні принципи роботи на клавіатурі та з мишою (стр. 2 из 2)

Драйвер миші.

Як і клавіатура, миша повинна бути зв'язана з РС. Без відповідного драйвера РС не буде отримувати інформацію від миші.

Тільки миші з шинним інтерфейсом, які підключаються до власної карти розширення, обходяться без відповідного програмного забезпечення.

В якості стандарту використовується Microsoft - сумісна миша (MS-mouse). За допомогою драйвера для цієї миші можна як правило управляти всіма сумісними мишами.

Якщо появився сумнів в сумісності вашої миші з MS-mouse, то найдіть на її корпусі перемикач, який позначений як MS чи РС і встановіть свою мишу в режим сумісності з MS-mouse.

В мишах старого взірця такий перемикач відсутній. Але якщо ваша миша все ще не працює в режимі Microsoft, то спробуйте на протязі деякого часу тримати натиснутою її ліву кнопку. Для деяких моделей це є ознакою переключення в режим MS-mouse.

Розглянемо деякі види миші.

1) Оптична миша - її принцип роботи трохи схожий до механічної миші, тільки переміщення миші реєструється не механічними важелями. Оптична миша отримує промінь світла на спеціальний коврик. Цей промінь відбивається від коврика і поступає в мишу та аналізується електрикою, яка в залежності від типу отриманого сигналу встановлює напрям руху миші.

Перевага таких миш в достовірності та надійності. Недолік - в тому, що коврик повинен бути спеціальним, і після стирання його поверхні миша на моніторі робить переміщення курсора хаотичним.

2) Інфрачервоні миші - базою для виникнення цих миш були відеомагнітофони. Поряд з коп'ютером встановлений приймач інфрачервоного світла, який з'єднаний з РС кабелем. Рух миші реєструється механікрю і перетворюється в інфрачервоний сигнал, який передається на приймач.

Недоліком використання такої миші є те, що для надійної передачі інфрачервоного сигналу завжди повинен бути встановлений контакт між приймачем і передатчиком сигналу. Не можна загорожувати відображувач сигналу книжками, теплопровідними матеріалами і т.д., тому що миша не буде мати можливість подавати сигнал в РС.

3. Радіомиші - передає інформацію від миші за допомогою радіосигналу.

В якості периферійних пристроїв вводу інформації використовують

- трекбол (як миша догори ногами, рух здійснюється рухом шарика, який треба крутити пальцем;

- джойстік (використовується в ігрових автоматах, ркх здійснюється за допомогою ручки при використанні також і кнопок).

- дигитайзери (схоже на мишу: використовують для графічних робіт; перетворює рух оператора в формат векторної графіки).