Смекни!
smekni.com

Позамагазинні форми торгівлі (стр. 3 из 3)

У іншому випадку просто кожна фірма продавець випускає власні каталоги, буклети та інформаційні довідники, де вказано найширший асортимент товарів та ціни на них. Ці буклети зберігаються у поштових відділеннях і коли хтось зацікавлений їх побачити вони видаються працівниками пошти, які допомагають покупець заповнити замовлення. Тоді продавець оплачує лише невелику партію виготовлених буклетів і послуги поштових працівників.

Оплата товарів, як правило, проводиться післяплатою після виконання замовлення, тобто при одержанні посилки з товаром на пошті. У деяких фірмах передбачено повернення товару у разі коли він не задовольнив споживача. При тому покупець зобов’язаний оплатити поштові витрати на пересилку.

Посилкова торгівля це нововведення, що допомагає знайти покупця та зацікавити його не тільки на роботі, але й навіть на відпочинку тому багато фірм це практикують. Проте втрачаються великі кошти на проспекти та рекламні листи з яких лише 1-2% отоварюється, великі витрати за послуги пошти та на упаковку товару чи його посилок.

6. ЕЛЕКТРОННА ТОРГІВЛЯ

Появі електронної торгівлі сприяв розвиток електронної техніки і сучасних засобів телекомунікаційного зв'язку.

У вузькому змісті під електронною торгівлею розуміється продаж товарів, здійснюваний за допомогою комп'ютерної мережі Internet (Internet-магазини) та продажу товарів через телемагазини та телефонних покупців.

Торгівля через мережу Internet це коли покупець зайшовши на певний сайт чи веб сторінку замовляє його та оплачує власною кредитною карткою або оплативши рахунок що прийде разом із товаром по пошті.

В даний час в Internet існує дуже велике число віртуальних магазинів, у тому числі і українських, що пропонують широкий вибір самих різних товарів починаючи від мобільних телефонів і закінчуючи, автомобілями. Найбільше часто в таких магазинах представлені книги, комп'ютерна техніка, електропобутові прилади, аудіо-, відео- і фототовари, іграшки й ін.

Покупець, що має доступ до комп'ютерної мережі, I може, не виходячи з будинку, ознайомитися з асортиментом Інтернет-магазина, вибрати по описах і фотографіям необхідні товари і відразу ж замовити їх.Іншими методом є використання телемагазинів. Телемагазин в свою чергу це рекламна фірма яка здійснює на замовлення виробника чи певного продавця товару рекламу його та при певних замовленнях продаж.

У певний період часу в ефірі телеканалів транслюється програма у якій представлений широкий вибір товарів (більшість нових невідомих для середніх споживачів) коли у глядача виникає бажання придбати його він або по телефону або по пошті оформляє замовлення.

Замовлені товари доставляються покупцю кур'єром (як правило, на невеликі відстані) чи поштою. Їхня оплата здійснюється наявними, перерахуванням грошей на рахунок продавця, післяплатою (при доставці поштою) чи за допомогою "кредитних карт.

ВИСНОВОК

Позамагазинні форми торгівлі це нововведення, які дозволяють власникам торгових підприємств конкурувати на ринку товарів і послуг. Саме завдяки позамагазинним формам торгівлі збільшились обороти багатьох торгівельних фірм не говорячи вже про мільйонні закупівлі по Internet. Але є й певні проблеми через витрачання грошей на рекламу, каталоги купівлі товару які в майбутньому не використовуються. Особливо гостро стоїть питання з замовленням товару та втрату його через форс мажорні обставини чи коли цей товар не купується через моральне старіння.

Коли ж проводиться торгівля через електронні сітки чи інші засоби зв’язку величезні кошти витрачаються на програмні засоби, саме обладнання, а також програми які забезпечують захист цієї торгівлі.

Але всі ці мінуси повністю перекреслені прибутками які отримують торгівельні компанії завдяки цим новим методам.

CПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1.Брагин Л.А. Торговое дело: економика и организация – М. Информ 1999 г.

2.Памбухчиянц О.В. Организация и технология комерческой деятельности: учебник для вузов - М.: Маркетинг, 2001 г.

3.Панкратов Ф.Г., Серёгина Т.К. Коммерческая деятельность. Учебник – М.: Маркетинг, 1996.

4.Половцева А. В. Комерческая деятельность, - М. 1999 г

5.Протасов Ю. Рынок или супермаркет //Финансовая консультация.-1997.-№15

6.Роберт Д. Торговля и менеджмент – М. 1996 г.

7.Торгівля комерція, підприємництво: збірник наукових праць. Львів: Коопосвіта, 1998.

8.Фридман А. М. Економика и планированиэ кооперативной торговли – М. 1989 г.


ЗМІСТ

ВСТУП................................................ 3

1. ДРІБНОРОЗДРІБНА СТАЦІОНАРНА МЕРЕЖА................ 4

2. ТОРГОВІ АВТОМАТИ.................................. 9

3. ЯРМАРКИ І БАЗАРИ................................. 12

4. МЕРЕЖЕВИЙ МАРКЕТИНГ.............................. 18

5. ПОСИЛКОВА ТОРГІВЛЯ............................... 20

6. ЕЛЕКТРОННА ТОРГІВЛЯ.............................. 22

ВИСНОВОК............................................ 24

CПИСОК ЛІТЕРАТУРИ................................... 25