Смекни!
smekni.com

Обслуговування дисків ПК Методи обслуговування дисків ПК в середовищі Windows (стр. 2 из 2)

Якщо відмінити опцію Automaticalli fix errors (Исправлять ошибки автоматически), то програма буде автоматично без попередження виправляти знайдені помилки і створювати при цьому файл відкатки, тобто файл, в якому записано стан диску до виправлення.

Якщо вказана опція не відмінена, то при виявленні помилок виводиться попереджувальне вікно, де можна вибрати:

¨ Ignore the Error and Continue (Проігнорировать ошибку и продолжить) – не виправляти дану помилку і продовжити тестування. Про цьому, якщо помилка настільки серйозна, що продовжувати тестування без її виправлення неможливо, то програма попередить про це;

¨ Repair the Error by (Востановить ошибку) – виправити помилку і продовжити тестування. При цьому додатково з’явиться діалогове вікно, яке пропонує створити файл відкатки (Create Undo File) або відмовитись від його створення (Skip Undo File);

¨ Delete the Affected <файл папку або ін. > (Удалить связанный) – знищити зв’язаний файл, папку або інший об’єкт. Дана опція з’являється лише при виявленні відповідної помилки. В цьому режимі також пропонується створити Undo – файл.Автори рекомендують для цього типу помилок створювати саме такий файл.

Якщо на етапі пошуку втрачених кластерів вони виявлені, то програма пропонує або записати їх в окремі файли Save (Сохранить) або знищити Delete (Знищити).

В режимі повної перевірки можна також встановити додаткове налаштування. Для цього потрібно вибрати командну Options (Параметри) і, у вікні, що відкриється, встановити відповідні параметри:

¨ Areasofthedisktoscan(Виполнять проверку следующих областей) – встановлює, яку частину поверхні диска перевіряти на фізичні помилки:

¨ Systemanddataareas(Системной области и области данных) – системну ділянку та ділянку даних.

¨ Systemareaonly (Только системной области)лише системну ділянку та системні файли.

¨ Dataareaonly(Только обичних даних) – лише ділянку даних.

¨ Donotperformwritetesting(Не производить проверку поверхности на запись) – при тестуванні диску не проводити тест на можливість запису в кластери;

¨ Donotrepairbadsectorsinhiddenandsystemfiles (Не исправлять ошибочные секторы) – не відмічати погані сектори, в яких записані файли з атрибутами “невидимий” та “системний”.

Файли, необхідні для завантаження Windows знаходяться в системній області диска. Якщо в цій ділянці виявиться непридатний сектор, то, ймовірно, що перезавантажити Windows не вдасться і доведеться переінсталювати ОС.

Для встановлення загальних налаштувань програмиScanDiskпотрібно в головному вікні програми вибрати командну кнопку Advanced(Дополнительно). Відкривається вікно, що складається з наступних розділів:

¨ DisplaySummary (Виводить итоговые результаты) – встановлює, коли програма повинна виводити інформацію про результат тестування, при цьому можна вибрати такі режими:AlwaysDisplayaSummary(Всегда) – завжди виводити результати ,NeverDisplayaSummary(Никогда) – ніколи не виводити,OnlyGiveaSummaryWhenAreFound(Только при наличии ошибок) – виводити звіт про результати тестування лише при виявленні помилок.

¨ LogFile(Файл протокола) – встановлює порядок запису у файл протоколу про результати тестування. Цей файл створюється в кореневій папці диску С: після кожного сеансу тестування дисків даною програмою .При цьому можна встановити три режими роботи:ReplaceLog(Заменить) – записувати протокол результатів поверх існуючого,AppendtoLog (Дополнить)дописувати новий протокол у кінець файлуNoLog (Не вести протокол) – взагалі не створювати протокол;

¨ CrossLinkedFiles(Файли с общими кластерами) встановлює порядок виправлення помилок зв’язаних файлів.При цьому можна вибрати такі варіанти:Delete(Удалять) – знищити з диску обидва “зв’язані” файли MakeCopies(Делать копии) – зробити копії кожного з цих файлів і перенести їх в інше місце жорсткого диску,Ignore(Пропускать) – проігнорувати дану помилку і продовжити тестування;

¨ LostfilesFragments(потерянныє цепочки кластеров) – встановлює діє, які буде виконувати програма над втраченими кластерами. При цьому можливі два варіанти: Free (освобождать) - знищувати втрачені кластери або ConverttoFiles (преобразовывать в файлы) – записувати в окремі файли з розширенням *.chk;

¨ CheckfilesFor (проверять) – встановлює режим перевірки повних імен файлів: InvalidFileNames (Правильность имен файлов) – пошук імен файлів, що мають не допустимі символи в імені, InvalidDatesandTimes (дату и время создания файлов) пошук імен файлів, що містять неправильну дату або час створення, DuplicateFileNames (Уникальность имен файлов) – пошук файлів, що знаходяться в одній папці і мають однакові імена.

Крім цього у вікні налаштування параметрів програми ScanDisc є ще дві додаткові опції

¨ Promptbeforefixingerrorsonimpropershutdown (Запрос на исправление ошибок при неверном завершении работы) встановити режим перепитування на виправлення помилок при автоматичному завантаженні програми після неправильного пере завантаження ПК

¨ ReportMS-DOSModelengthErrors (Сообщать об ошибках длины имен файлов для режима MS-DOS) – ScanDiscпроводить пошук файлів, довжина яких завелика для обробки в режиміMS-DOS.

Висновок: на цій лабораторні роботі я навчився обслуговувати диски ПК за допомогою стандартних програм Windows.

Контрольні запитання

1 Як запускати сервісні програми?

2 Як запускати дискові сервісні програми?

3 Як провести перевірку диска чи дисків на наявність в них помилок?

4 Для чого призначена архівація даних?

5 Як провести дефрагментацію диска?

6 Для чого призначена дефрагментацію диска?

7 Навіщо форматувати диск?

8 Для чого призначене форматування диска?

9 Як відформатувати дискету?

10 Для чого призначена програма Disk Cleanup?

11 Для чого призначена програма ScanDisk?

12 Як виконати ScanDisk?

13 Чому не можна форматувати мережні диски?

14 Для чого призначене повне форматування диска?

15 Для чого призначене повне швидке форматування диска?